Al doilea om in stat, audiat in dosarul in care e acuzat de marturie mincinoasa. Ce a declarat fosta lui sotie la DNA

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, urmeaza sa fie audiat, marti, de instanta suprema, in dosarul in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Sedinta de judecata in care Tariceanu va da declaratii in fata magistratilor este programata sa inceapa la ora 11.00, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La primul termen al procesului, in 14 martie, presedintele Senatului a spus ca nu recunoaste invinuirile si nici nu le intelege, precizand ca nu vrea sa fie judecat in procedura simplificata si ca vrea sa dea o declaratie la un alt termen de judecata, instanta stabilind ca el sa fie audiat in 11 aprilie.

Avocatul lui Calin Popescu Tariceanu le-a spus judecatorilor ca presedintele Senatului doreste sa dea declaratie de inculpat si a cerut termen pentru a pregati apararea.

Unul dintre judecatorii din complet i-a spus lui Tariceanu ca poate sa recunoasca invinuirile care i se aduc si sa beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Al 2-lea om in stat, pacalit de un samsar. Suma pe care i-a trimis-o Tariceanu pentru niste poze
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Calin Popescu Tariceanu a spus ca vrea sa fie judecat in procedura obisnuita, pentru ca nu recunoaste acuzatiile care i se aduc si nici nu le intelege.

Avocatul lui Tariceanu le-a mai spus judecatorilor ca apararea vrea sa ceara probe in proces si, totodata, sa vada ce probe vrea sa prezinte Directia Nationala Anticoruptie (DNA). El a mai spus ca patru martori audiati nu sunt trecuti in rechizitoriu, iar alti martori au fost audiati intr-un dosar disjuns.

Procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a spus ca acuzarea nu contesta probele administrate in faza de urmarire penala si ca este de acord cu cererea avocatului de studiere a actelor depuse la primul termen din dosarul lui Tariceanu.

Intrebat, la iesirea din sala de judecata, de ce nu intelege acuzatiile, Tariceanu a spus: "Prefer ca justitia sa se faca in sala de judecata, si nu televizata. Imi cer scuze, aceasta atitudine este un respect pe care eu il datorez justitiei si pe care, ca orice cetatean, trebuie sa-l avem".

Tariceanu a mai spus, referitor la declaratia data ca martor de Victor Ponta in dosarul sau, ca aceasta este publica, afirmand ca nu crede ca este "extrem de edificatoare” si ca ar contine ceva "incriminatoriu".

In legatura cu declaratia data de fosta sotie a lui Tariceanu, avocatul a sustinut ca aceasta este "o manipulare a presei, a unei anumite parti a presei care incearca sa acrediteze o teza falsa”.

"Nicio declaratie din dosar nu este impotriva clientului meu", a completat aparatorul lui Tariceanu.

Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput in 14 martie la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

In 6 iulie 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu, dupa ce ar fi mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat tot de marturie mincinoasa.

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat ca martor de procurorii DNA in dosarul de marturie mincinoasa al presedintelui Senatului. Intrebat despre relatia cu Remus Truica, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasa a padurii Snagov, Ponta a recunoscut ca-l stia pe acesta de mai multi ani.

"Dupa ce am devenit prim-ministru, am evitat sa ma mai vad cu Truica, deoarece am fost informat de SRI ca sunt probleme cu acesta, fara a primi alte detalii”, a aratat Ponta.

Chestionat daca s-a intalnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasa la Tariceanu, Ponta a raspuns afirmativ.

"Da, l-am gasit acasa la Calin Popescu Tariceanu in 2014 si s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tariceanu se vedea si cu Traian Basescu si cu Vasile Blaga”, a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.

In acelasi dosar, fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceanu, Ioana Valmar, a declarat procurorilor DNA ca, in octombrie 2008, a fost contactata de un avocat de la o firma de avocatura care i-a cerut sa autentifice ca notar, un contract de vanzare-cumparare privind un teren din Bucuresti si care apartinea Printului Paul Al Romaniei.

"Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucuresti. Avocatul mi-a spus ca este pe Strada Sisesti si mi-a cerut o estimare de taxe. Cumparator era SC Replicia, prin Remus Truica. I-am comunicat ca valoarea minima pentru tranzactie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru patrat. Rezulta o valoare de 85 milioane de euro, impozitul in sarcina vanzatorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truica mi-a cerut sa autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord”, a aratat fosta sotie a lui Tariceanu, in declaratia de martor.

Intr-un final, tranzactia nu s-a mai semnat la cabinetul Ioanei Tariceanu si Truica a ales alt notar.

In 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Tariceanu spune ca Romania nu a scapat de MCV din considerente politice:
Tariceanu spune ca Romania nu a scapat de MCV din considerente politice: "Este mai mult de verificare, decat de cooperare"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri, ca o serie de considerente politice au facut ca tarii noastre sa nu ii fie ridicat MCV, care a devenit un instrument „mai mult de verificare, decat de cooperare”.

Al 2-lea om in stat, pacalit de un samsar. Suma pe care i-a trimis-o Tariceanu pentru niste poze
Al 2-lea om in stat, pacalit de un samsar. Suma pe care i-a trimis-o Tariceanu pentru niste poze

Al 2-lea om in stat, pacalit de un samsar. Suma pe care i-a trimis-o Tariceanu pentru niste poze

Calin Popescu Tariceanu nu se teme de condamnare in dosarul in care e acuzat de marturie mincinoasa:
Calin Popescu Tariceanu nu se teme de condamnare in dosarul in care e acuzat de marturie mincinoasa: "Nu inteleg acuzatiile!"

Calin Popescu Tariceanu nu se teme ca ar putea fi condamnat in procesul in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Parlamentul a adoptat o declaratie la initiativa lui Tariceanu, in care il critica pe Iohannis. Replica Presedintiei
Parlamentul a adoptat o declaratie la initiativa lui Tariceanu, in care il critica pe Iohannis. Replica Presedintiei

O declaratie de reafirmare a prestigiului Parlamentului, initiata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost adoptata miercuri, in sedinta de plen reunit, cu 203 voturi "pentru” si 94 "impotriva”.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.