Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista "suspectilor"

×
Codul embed a fost copiat

Inca un bebelus a murit si doi sunt in stare grava, sustinuti de aparate in cazul copiilor cu probleme digestive internati la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

In timp ce numarul sugarilor morti a ajuns la doi, intr-o singura saptamana, autoritatile nu sunt in stare sa descopere cauza imbolnavirilor alarmante iar parintii se intreaba cu disperare unde au gresit. Pana la aceasta ora stim ca unele dintre probele luate din apa si lapte au iesit negative. De asemenea, si portocalele par fara reziduri de pesticide. Iar spitalele nu au infectii, sustin responsabilii. Asadar, nimeni nu stie de ce s-au imbolnavit zeci de copii.

Medicii povestesc ca fetita, a carei stare s-a inrautatit brusc duminica noapte, se simtea bine, chiar se juca si dintr-o data a devenit somnolenta. Brusc, starea ei s-a agravat si a fost nevoie ca medicii sa o intubeze. Din pacate nu a raspuns manevrelor de resuscitare. Medicii banuiesc ca ar fi vorba de o sangerare cerebrala. In cazul acestei boli, spun medicii, o toxina produce o inflamatie a vaselor de sange si se formeaza astfel cheaguri microscopice care infunda capilarele.

Cel de-al coilea copil a carui stare s-a inrautatit peste noapte, Maria, a fost azi investigata. Pentru ca toate simptomele si felul in care a evoluat starea lui in cursul noptii a fost foarte asemanatoare cu cea a fetitei care a decedat, medicii i-au facut radiografie.

Prima reactie a Ministrului Sanatatii in legatura cu toate aceste cazuri grave a fost destul de surprinzatoare. In opinia lui nimeni nu ar trebui sa intre in panica ci ar trebui sa astepte pur si simplu rezultatele analizelor in conditiile in care, pana acum toate analizele facute au iesit negative iar sursa imbolnavirii tot necunoscuta e.

Citește și
copii bolnavi arges
Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

“Noi, parintii, dorim sa ne fie respectati copiii si va cerem sa fie tratati in conditii de maxima igiena si siguranta pentru sanatatea si viata lor! " Sunt cateva randuri din manifestul mai multor parinti revoltati de faptul ca de atatea zile autoritatile nu le pot spune cauza imbolnavirii copiilor. Si desigur teama ca tragediile pot continua. Oamenii vor sa iasa miercuri la un protest in centrul orasului Pitesti.

Medicii nu au nicio explicatie pentru boala care a ucis deja 2 sugari.

Reporter: Dvs ca medici puteti sa va explicati, aveti vreo idee despre ce a putut cauza asta?
Dana Toader director medical Spitalul de Pediatrie Pitesti: Deci asta este boala mainilor murdare. Deci igiena ...
Reporter: Este posibil ca atatia copii din locuri diferite toti in acelasi timp?
Dana Toader director medical Spitalul de Pediatrie Pitesti: Da, s-a intamplat ceva. Ce? Nu stiu! Aceasta toxina este extrem de penetranta. Din alimente, din apa, nu stiu din ce.
Reporter: Au exclus deocamdata apa din retele, laptele praf din magazine. Cand o sa se excluda tot la ce ne mai gandim?
Dana Toader director medical Spitalul de Pediatrie Pitesti: Dar sa stiti ca in Germania dupa 5 luni de zile au depistat toxina!

Munca de detectivi pe care autoritatile ar fi trebuit sa o faca de la primele cazuri este mult incetinita. Abia astazi au venit primele analize de la apa de la robinet, lapte praf si apa imbuteliata, elementele comune in cazul copiilor. La fel si pista portocalelor a fost eliminata, tot astazi dar si a unei infectii luate din spitalul din Arges. Parchetul Arges a inclus in dosarul penal pentru ucidere din culpa si cazul fetitei care a murit in aceasta dimineata in Capitala.

Reactia medicilor de la Spitalul din Pitesti: "S-a mers prea departe"

Directorul Spitalului de Pediatrie din Pitesti a declarat ca in spital nu exista niciun focar de infectie si ca institutia este acreditata la nivelul cel mai inalt de ingrijire a copiilor.

Directorul Spitalului de Pediatrie din Pitesti: “S-a mers prea departe, in spital nu exista focar de infectie. Spitalul nostru este acreditat la nivelul cel mai inalt de ingrijire a copiilor, s-au facut investitii. Din punct de vedere administrativ nu ne lipseste nimic ca sa tinem sub control acest fenomen. Dimineata am luat masura sa achizionam tot ce ne trebuie pentru laborator, pentru depistarea precoce si primirea copiilor. S-a luat masura ca testul de rotavirus sa fie facut de la internare. Din pacate, suntem depasiti de situatie. Eu inteleg supararea parintilor, dar asta nu inseamna sa creasca atitudinea agresiva fara de personalul medical”.

Directorul medical al spitalului: "In cadrul Spitalului de Pediatrie 4 copii au fost internati, au fost transferati la Bucuresti – unul la Gr. Alexandrescu, cu convulsii metabolice severe, bolnav la domiciliu de 5 zile. Altul a fost transferat la Medlife si apoi a ajuns la Marie Curie. Restul copiilor au trecut prin CPU-ul nostru. Avea de 7-8 ori pe zi scaune diareice, de 2 zile”.

Autoritatile au prezentat rezultatele probelor de lapte praf si apa

Probele de lapte praf si apa plata analizate sunt conforme, iar apa din retelele publice folosita la prepararea hranei copiilor internati la Bucuresti este potabila, au anuntat, luni, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges.

Potrivit unui comunicat al DSP Arges, au fost recoltate probe de la domiciliile copiilor, de la Spitalul de Pediatrie Pitesti, precum si din alimente, din apa din reteaua publica si din apa imbuteliata care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, inainte de aparitia simptomatologiei.

In urma analizelor a rezultat ca apa folosita la blocul alimentar al Spitalului de Pediatrie Pitesti, precum si la domiciliile mai multor copii din Pitesti, Topoloveni si Stefanesti este potabila. S-a stabilit, totodata, ca si apa minerala necarbogazoasa recoltata din doua retele de hipermarketuri este potabila.

In schimb, apa din sursa proprie folosita intr-o gospodarie din Maracineni, care din declaratiile parintilor era folosita doar la prepararea supelor, precum si cea de la un izvor public din Stefanesti, despre care tatal a declarat ca nu a fost folosita pentru hrana copilului, a fost gasita ca fiind nepotabila.

"Probele de lapte praf recoltate din farmacii corespund standardelor in vigoare, iar microaeroflora si suprafetele de la Spitalul de Pediatrie Pitesti se incadreaza in limite normale", se precizeaza in comunicat.

Al doilea deces in cazul copiilor infectati din Arges

Fetita care a decedat in noaptea de duminica spre luni a fost adusa la Spitalul ''Marie Curie'' din Capitala in data de 10 februarie, fiind transferata de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, a anuntat purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Denis Stanescu.

"Din pacate, in cursul noptii, unul dintre copii a facut stop-cardiac si nu a raspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul la ora 3,00 dimineata. (...) Copilul decedat a fost adus pe data de 10 februarie. A fost internat la ora 15,00, debutul afectiunii lui era cu 24 de ore anterior internarii la noi, se prezentase in cursul diminetii la colegii de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti. Copilul provine din Pitesti", a declarat dr. Denis Stanescu.

In prezent, pe sectia de Terapie Intensiva, patru copii beneficiaza de dializa, iar trei sunt si ventilati mecanic, a explicat dr. Stanescu.

"Cei trei copii sunt cu stare grava, dar deocamdata stabila, unul dintre ei va fi investigat. Se vor continua investigatiile, respectiv tomografie computerizata", a aratat Denis Stanescu.

Potrivit acesteia, medicii, in acest moment, nu pot da un prognostic de externare pentru copiii de la Sectia de nefrologie.

"Trei (copii - n.r.) sunt cu stare buna si nu fac dializa, trei fac dializa, dar se reia incet functia renala, respectiv diureza", a spus Stanescu.

La Spitalul "Marie Curie'' mai sunt internati 10 copii cu sindrom hemolitic-uremic.

Autoritatile suspecteaza ca bebelusii s-ar fi imbolnavit de la portocalele din supermarket, iar in weekend au luat mai multe probe, care au fost trimise la laborator. Analizele ar urma sa fie gata in aceasta seara sau, cel mai tarziu, marti.

''Un al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic a murit luni, la ora 3,30", au precizat sursele Agerpres.

Saptamana trecuta, o fetita din Topoloveni de un an a murit, dupa ce a fost adusa in stare grava la ''Marie Curie'', fiind infectata cu o bacterie si ulterior diagnosticata cu sindrom hemolitic-uremic.

Duminica, la ''Spitalul Marie Curie'' erau internati 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic.

"In prezent, la Spitalul Marie Curie sunt internati 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Cinci dintre acestia sunt pe sectia de Terapie Intensiva si fac dializa peritoneala. In cursul noptii, un copil s-a decompensat si a necesitat si el protezare ventilatorie, deci este respirat pe aparate. In momentul de fata sunt doi copii ventilati mecanic, ceilalti trei aflati in terapie intensiva - in stare grava, dar stabila - deocamdata nu necesita protezare ventilatorie. Pe sectia de nefrologie se afla internati alti sase copii, trei dintre ei necesita dializa peritoneala, trei au functia renala reluata. In momentul de fata nu li se face dializa. Evolutia in aceasta boala este lenta, si-au reluat diureza si asta este un lucru foarte bun", a explicat duminica medicul Denis Stanescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cazul copiilor infectati cu o bacterie agresiva: portocalele din Arges, trimise la analize.
Cazul copiilor infectati cu o bacterie agresiva: portocalele din Arges, trimise la analize. "Eu cred ca din fructe, asa zic"

Fara strategie si fara protocol, autoritatile nu comunica intre ele si bajbaie in loc sa prezinte explicatii, dupa ce zeci de copii au ajuns la spital, infectati cu o bacterie extrem de agresiva.

Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar
Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar

Alerta in randul parintilor. Acestia sunt alarmati de numarul tot mai mare de bebelusi, cu probleme digestive. 13 cazuri noi sunt acum in atentia medicilor din Arges, insa niciunul nu este deocamdata confirmat cu bacteria E-coli.

Alerta in Arges. O fetita nou-nascuta a murit, iar alti 4 bebelusi sunt in stare critica din cauza unei toxine
Alerta in Arges. O fetita nou-nascuta a murit, iar alti 4 bebelusi sunt in stare critica din cauza unei toxine

Este alerta in judetul Arges. In ultima luna, 4 sugari au ajuns in stare critica la spitalul Marie Curie din Bucuresti dupa ce o toxina le-a atacat rinichii.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.