Adrian Nastase a fost audiat in dosarul Mineriadei. "O actiune imbecila a conducerii de la acel moment"

×
Codul embed a fost copiat

 Adrian Nastase este audiat, joi, in Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Dupa Ion Iliescu, fostul premier le va povesti procurorilor militari ce stie despre evenimentele petrecute in Bucuresti in iunie 1990

In iunie 1990, Adrian Nastase fusese ales deputat FSN, calitate care a dus la nominalizarea sa la conducerea Ministerului de Externe pe 28 iunie - adica dupa evenimentele din Piata Universitatii.

"Sunt invitat ca martor. O sa vad care sunt chestiunile care intereseaza in acest dosar, daca pot sa ajut cu ceva", a spus Adrian Nastase, la intrarea in sediul Parchetului.

El a aratat ca in iunie 1990 raspundea de relatiile externe din cadrul FSN si nu era demnitar al statului roman.

Intrebat cum a vazut el Mineriada, fostul premier a spus ca acest lucru probabil va putea fi citit intr-o viitoare carte pe care o va scrie, fiind o chestiune "mult mai complicata".

Citește și
Adrian Nastase - AGERPRES
Mesajul lui Adrian Nastase pentru Liviu Dragnea: "Si vis pacem, para bellum"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"De altfel puteti sa vedeti cateva dintre comentariile mele daca o sa cititi 'Romania dupa Malta', dar nu toate cele zece volume, dar primele doua ar fi foarte interesante", a sustinut Adrian Nastase.

Am dat o declaratie de martor, amintind unele dintre lucrurile pe care eu le stiam, poate erau deja cunoscute in legatura cu functionarea partidului la acel moment. Foarte multe lucruri nu am putut sa spun legat de chestiuni de detaliu, nu participam la luarea deciziilor in acea perioada”, a spus Nastase la iesirea de la Parchet.

El a stat in biroul procurorilor aproximativ 2 ore. De fata la audierea sa au fost si avocatii celorlalte persoane puse deja sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii, dar si reprezentanti ai Asociatiei 21 decembrie. Acestia din urma au contribuit practic la redeschiderea dosarului, dupa ce au castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului procese de desbagubiri.

Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie: "Domnia sa, in stilul sau elegant, a retractat si nu a dorit sa fie consemnat, eu am insistat sa fie trecuta, a spus :" a fost o actiune imbecila a conducerii la acel moment." Asta a fost declaratia domnului Nastase si ca e posibil sa fi avut discutii cu Petre Roman si Ion Iliescu, dar ca nu isi aminteste"

De la redeschiderea dosarului, aproape in fiecare zi, victime ale mineriadei din iunie 1990 au venit sa protesteze in fata Parchetului General, suparate ca au trecut 25 de ani de la orori si nici acum nu s-au gasit vinovatii.

Gheorghe Stanga: "Eram la Tineretului la metrou. a venit o masina, m-au batut , m-au bagat in duba, m-au dus la politie, iar ne-au batut, ne-au luat actele, banii din buzunar apoi ne-au dus la Magurele intr-o hala, unde ne-a batut iar de ne-a rupt. Acolo un plutonier mi-a pus pistolul la cap si mi-a spus: te omor aici bai tigane. Era hala plina de femei batute, Le-au luat lanturile de aur de la gat, era nenorocire ce era acolo."

Pe langa Adrian Nastase, la audieri a fost si Bogdan Niculescu Duvaz, fost presedinte al Frontului Salvarii Nationale, care a spus ca nu are nimic sa isi reproseze. "Cineva va raspunde probabil, nu stiu.E regretabil, a fost un moment negru de istorie si trebuie lamurit."

 

In dosarul Mineriadei au fost deja pusi sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Magureanu si Miron Cozma.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Primul mesaj al lui Adrian Nastase dupa schimbarea completa a conducerii PSD:
Primul mesaj al lui Adrian Nastase dupa schimbarea completa a conducerii PSD: "Exista solutii?"

Fostul premier Adrian Nastase afirma ca exista o anumita tentatie a unor lideri ai PSD de a prelua, periodic, ideea "reformei" si ca unii cred ca aceasta inseamna sa rescrii istoria si sa te ocupi de teme ale trecutului.

Mesajul lui Adrian Nastase pentru Liviu Dragnea:
Mesajul lui Adrian Nastase pentru Liviu Dragnea: "Si vis pacem, para bellum"

Fostul premier Adrian Nastase il felicita pe Liviu Dragnea pentru alegerea in functia de presedinte al Partidului Social Democrat si spune ca acest scrutin "a fost si un test pentru calitatile de organizator" ale acestuia.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.