Adrian Nastase, internat in sectia de terapie intensiva a Penitenciarului Rahova cu un alt detinut

×
Codul embed a fost copiat

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, a ajuns marti seara, la ora 22:40, cu ambulanta, la Penitenciarul Rahova.

27iunie

10.40 Surse din randul anchetatorilor, citate de Mediafax, au declarat ca politia a renuntat la solicitarea privind expertiza medico-legala a lui Adrian Nastase, intrucat mandatul de executare a pedepsei a fost pus in aplicare, iar fostul premier fiind dus in unitatea de detentie.

In cazul in care instanta va dori o expertiza medico-legala in cazul lui Nastase, trebuie sa formuleze o solicitare catre Institutul National de Medicina Legala, au precizat sursele citate.

Politia Capitalei solicitase efectuarea unei expertize medico-legale in conditiile in care Adrian Nastase era internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, iar unitatea sanitara a comunicat ca un eventual transfer al acestuia in penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de inchisoare, poate fi decis doar in urma evaluarii medico-legale.

Citește și
Reconstituire Nastase
RECONSTITUIRE. Ce s-a intamplat in resedinta lui Adrian Nastase, inainte de tentativa de sinucidere
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

09.00 Institutul National de Medicina Legala ar fi trebuit sa dea astazi un raspuns la solicitarea Politiei Capitalei “daca afectiunile medicale pe care le prezinta cel in cauza (Adrian Nastase n.r.) pot fi tratate in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor”.

Aceasta solicitare insa, este posibil sa nu mai fie valabila, in conditiile in care adresa Politiei Capitalei a fost formulata intr-un moment in care situatia lui Nastase era incerta (arestat sau detinut), iar politistii nu stiau daca starea medicala a fostului premier le permite sa il transfere in penitenciar.

00:15 Adrian Nastase a fost cazat in sectia de terapie intensiva a Penitenciarului Spital Bucuresti Rahova, intr-o camera cu doua paturi si grup sanitar propriu, in care se mai afla un alt detinut, au precizat reprezentantii penitenciarului.

La primirea in locul de detentie, fostului premier i-au fost verificate identitatea si documentele de incarcerare, dupa care i s-a efectuat un consult medical. Nastase a fost apoi informat cu privire la regulamentul de ordine interioara si au fost intocmite documentele operative cu ocazia primirii in penitenciar, dupa care fostul premier a fost repartizat la salon, conform recomandarii medicului de garda.

"De asemenea, la internarea in Penitenciarul Spital Bucuresti Rahova sunt avute in vedere recomandarile medicilor specialisti care au examinat anterior condamnatul. Dreptul la asistenta medicala al persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate este garantat. Asistenta medicala in penitenciare se asigura in mod gratuit, ori de cate ori este necesar sau la cerere, cu personal calificat, potrivit legii. Examenul medical se realizeaza in conditii de confidentialitate", mai precizeaza sursele citate.

26 iunie

22:47 Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, a ajuns marti seara, la ora 22.40, cu ambulanta, la Penitenciarul Rahova, urmand sa fie internat in spitalul inchisorii.

Ambulanta a ajuns la Rahova, de la Spitalul Floreasca, in aproximativ 20 de minute, dupa ce s-a deplasat cu antemergator pe traseul cel mai scurt.

Masina a fost insotita pana la poarta penitenciarului de un autoturism in care se afla fiul cel mare al fostului premier, Andrei Nastase.

La poarta inchisorii au asteptat numerosi jurnalisti, dar si locuitori din zona, curiosi sa-l vada pe fostul premier.

22:27 Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, a fost externat, marti seara, de la Spitalul Floreasca din Capitala, unde a fost preluat de politistii care il vor duce la Spitalul Penitenciar Rahova.

Nastase a fost scos din spital pe o targa, acoperit cu o patura.

Fostul premier a fost urcat intr-o ambulanta a spitalului, cu care va fi dus la Rahova. In ambulanta se mai afla un medic de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU), un asistent si politisti.

Nastase a parut ca schimba cateva cuvinte cu cei din ambulanta.

In spatele ambulantei a plecat un autoturism in care se afla fiul cel mare al lui Nastase, Andrei.

21.01 - Medicii de la Spitalul Floreasca au eliberat, marti seara, toate cele trei avize necesare pentru externarea lui Adrian Nastase, astfel ca acesta poate fi transportat de la unitatea sanitara la Spitalul Penitenciar Rahova.

Pentru externare au fost necesare avizele medicilor de la Terapie Intensiva, Chirurgie si Cardiologie.

Adrian Nastase are o discutie cu medicul de la Penitenciarul Rahova, fiindu-i puse intrebari medicale, pentru completarea fisei de arest.

Masurile de securitate in vederea externarii fostului premier sunt foarte stricte. Printre altele, s-a interzis accesul pe rampa spre Unitatea de Primiri Urgente, iar la personalul de securitate al spitalului s-au adaugat forte de ordine in civil.

La iesirea din spital s-au adunat si peste 20 de pacienti ai spitalului, curiosi sa-l vada pe Nastase.

19:47 - Adrian Nastase ar putea fi externat, marti seara, de la Spitalul Floreasca, unde politistii au sosit deja, pentru indeplinirea formalitatilor necesare si pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Pentru externare sunt necesare trei avize medicale: de la medicii de la terapie intensiva, de la cardiolog si de la chirurg, acesta din urma fiind deja eliberat.

Dupa externare, fostul premier ar urma sa fie transportat la Spitalul Penitenciar Rahova, dotat corespunzator.

ora 17:53 - Seful Politiei Romane, Petre Toba, a fost convocat pentru audiere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul neexcutarii mandatului de incarcerare a lui Adrian Nastase, care a incercat sa se sinucida cand politistii au vrut sa-l ridice de la domiciliu. Seful Politiei Romane, Petre Toba, va trebui sa explice motivele pentru care politistii nu si-au continuat procedura de punere in executare a mandatului de incarcerare emis de instanta in cazul lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de detentie. Petre Toba este audiat in calitate de martor.

ora 17:15 - Instanta a admis sesizarea judecatorului delegat cu punerea in executare a condamnarii definitive date in cazul lui Adrian Nastase in dosarul "Trofeul calitatii" si astfel a constatat ca nu exista nicio impiedicare de punere in aplicare a mandatului de executare emis de Tribunalul Bucuresti. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat ca instanta a raspuns unei solicitari adresate de Politia Romana. Judecatoarea Laura Andrei a precizat ca mai departe Politia decide modul in care pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei. 

Adrian Nastase, tot mai aproape de inchisoare. Ce MENIU il asteapta in penitenciar

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs la instanta superioara. De asemenea, Laura Andrei a precizat ca in cazul condamnarilor din dosarul "Trofeul calitatii", exista un sungur proces-verbal de incarcerare, "iar persoana incarcerata nu este Adrian Nastase". Este vorba despre Vasile Cristian, director general al SC Eurografica SRL, care a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii" si care a fost incarcerat in 22 iunie, dupa ce s-a intors in Romania din SUA. Irina Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost ridicata de politisti in 21 iunie, dintr-un imobil din judetul Bacau. Sotii Ioana si Bogdan Popovici s-au prezentat la Serviciul Independent de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Capitalei in noaptea de 20 spre 21 iunie, imediat dupa decizia instantei. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, condamnata la cinci ani de inchisoare cu executare, a fost data in urmarire generala. Inspectoratul General al Politiei Romane a cerut Tribunalului Bucuresti lamuriri in legatura cu procedurile care trebuie urmate privind punerea in aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Nastase. Avocatii lui Nastase au aratat ca din raportul transmis de catre IGPR judecatorului delegat Marino Marin nu reiese decat ca ofiterii constata faptul ca a fost intrerupta procedura de punere in aplicare a mandatului de executare din cauza tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase, context in care au procedat prin ducerea acestuia la un spital civil.

ora 16:13 Serviciul de Ambulanta: echipajul care a intervenit la casa lui Nastase a respectat protocolul

ora 13:13 Adrian Nastase trebuie sa se prezinte, miercuri, la Institutul National de Medicina Legala, cu toate documentele medicale, iar in cazul in care Spitalul Floreasca transmite ca acesta nu poate fi transportat, va fi examinat in sectia in care este internat, informeaza, marti, INML.

Comunicatul INML:

"La data de 25.06.2012 la registratura I.N.M.L. s-a inregistrat adresa D.G.P.M.B.-Serviciul de Investigații Criminale cu nr. 241466/24.06.2012 prin care ni se solicita sa examinam pe numitul Nastase Adrian internat la Spitalul Clinic de Urgența Floreasca, secția chirurgie cardiovasculara și sa comunicam: “daca afectiunile medicale pe care le prezinta cel in cauza pot fi tratate in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor”.

La aceasta adresa I.N.M.L a raspuns in aceiași zi prin adresa A8/6358/25.06.2012 prin care se comunica cadrul legal și procedural in care se desfașoara expertizele medico-legale pentru amanarea sau intreruperea executarii pedepsei privative de libertate pe motive medicale.

Comisiile de expertiza sunt alcatuite din: a) un medic legist, care este presedintele Comisiei, b) unul sau mai multi medici avand cel putin gradul de medic specialist in functie de bolile de care sufera cel examinat…, c) un medic, reprezentant al retelei sanitare a Directiei Penitenciarelor care, cunoscand posibilitatile de tratament din cadrul retelei din care face parte, stabileste impreuna cu medicul legist unde se poate aplica tratamentul pentru afectiunea respectiva: in reteaua sanitara a directiei penitenciarelor sau in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii si a Familiei”.

Fata de cele de mai sus

a. La intrebarea formulata “daca afectiunile medicale pe care le prezinta cel in cauza pot fi tratate in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor” va comunicam ca raspunsul poate fi dat numai prin concluziile Comisiei intrunite la I.N.M.L. din care face parte obligatoriu un reprezentant al ANP si doar cu examinarea nemijlocita a persoanei, concluzii care trebuie sa reprezinte o sinteza a tuturor datelor medicale disponibile inclusiv a diagnosticelor finale (de externare) conditii ce nu sunt indeplinite la o persoana aflata inca in internare in spital, precum in cazul de fata.

b. La intrebarea formulata “daca pacientul poate fi transportat in siguranta pentru a fi internat intr-o unitate din reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor” va comunicam ca evaluarea starii de sanatate a pacientilor in vederea transportului revine in sarcina medicului curant care ingrijeste pacientul in cauza, singurul in masura sa decida in raport cu ocrotirea starii de sanatate a pacientului sau daca se impune si se poate realiza un transport al pacientului, dupa cum rezulta din Ordinul 1091 din 7 septembrie 2006 (Ordinul 1091/2006) privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, Monitorul Oficial 775 din 13 septembrie 2006 (M. Of. 775/2006), Anexa nr.I, Protocoale de transfer interclinic al pacientului critic, art. 5 din care rezulta ca “Medicul responsabil din spitalul care transfera pacientul evalueaza starea acestuia, necesitatea transferului, momentul transferului, modalitatea transportului, nivelul asistentei medicale pe durata transferului (competentele echipajului si dotarea necesara) si destinatia transferului, avand ca scop final asigurarea ingrijirilor medicale optime pacientului transferat, fara intarziere nejustificata. In situatia in care spitalul la care se solicita transferul pacientului refuza sa accepte din lipsa locurilor, acestuia ii revine obligatia de a gasi un loc intr-un spital care detine competente si conditii de investigatii si tratament cel putin egale cu nivelul propriu”.

Tot in data de 25.06.2012 am primit de la Managerului Spitalului Clinic de Urgența Floreasca o adresa prin care, pe baza registrului medical redactat și semnat de echipa de medici curanți, ni se solicita sa raspundem la intrebarile adresate Spitalului, de catre D.G.P.M.-Serviciul de Investigații Criminale, respectiv "daca persoana in cauza poate fi transportata in vederea tratarii in rețaua medicala a Administrației Naționale a Penitenciarelor".

Prin adresa nr. A8/6393/26.06.2012 am comunicat Managerului Spitalului Clinic de Urgența Floreasca, ceea ce comunicasem și D.G.P.M.-Serviciul de Investigații Criminale, respectiv faptul ca « evaluarea starii de sanatate a pacientului in vederea transportului revine in sarcina medicului/medicilor curant/curanti (conform Ordinului MS nr. 1091 din 07.09.2006) »

In 26.06.2012, prin ordonanta nr 236530 a DGPMB se solicita efectuarea unei expertize medico-legale cu urmatoarele obiective:

1. Daca afectiunile medicale pe care le prezinta condamnatul Adrian Nastase pot fi tratate in reteaua medicala a ANP

2. in caz afirmativ, daca afectiunuile medicale pe care le prezinta permit transportarea in siguranta la penitenciarul indicat de comisie

In 26.06.2012 printr-o adresa trimisa prin fax și curier, ne-am adresat managerului Spitalului Clinic de Urgența Floreasca, solicitand luarea masurilor necesare prezentarii pacientului NASTASE ADRIAN la INML ”Mina Minovici”, cu toate documentele medicale relevante, in data de 27.06.2012 incepand cu ora 900-1200, cand se intrunește comisia medico-legala pentru aminarea intreruperea executarii pedepselor privative de libertate din motive medicale. Am solicitat de asemenea ca in situația in care starea pacientului nu permite transportul acestuia la sediul I.N.M.L. sa fim informați de indata, pacientul urmand sa fie examinat in sectia in care se afla internat."

NASTASE RAMANE PENTRU MOMENT LA SPITALUL FLOREASCA

Magistratul va hotari apoi daca fostul premier va fi mutat la inchisoarea Rahova, sau poate ramane in continuare la Spitalul Floreasca, unde este internat de cinci zile.

Intre timp, avocatii lui deschid proceduri judiciare pe banda rulanta, in speranta ca-l vor scapa de inchisoare, sau macar vor amana deznodamantul.

Si luni seara Adrian Nastase era intr-un salon la terapie intensiva, in stare stabila . Este a 5 zi de cand acesta este internat la Spitalul Floreasca

Luni a primit si vizite, au fost la el cei doi fii, Andrei si Mihnea. Cel mic a plecat din spital cu o carte, posibil data de tatal lui.

Intre timp, avocatii lui Adrian Nastase se dau de ceasul mortii sa il salveze. Deschid proceduri judiciare pe banda rulanta. In speranta ca pe de o parte vor amana deznodamantul, pe de alta sperand chiar ca il vor scapa de drumul catre inchisoare.

In tot acest noian de procese noi, un rol hotarator l-ar putea avea insa tot medicii: fie cei de aici, fie legistii.

Rezumatul zilei de 25 iunie:

Ora 10:00
La ora 10, medicii lui Adrian Nastase termina vizita de dimineata. Pacientul este in continuare la terapie intensiva in timp ce politistii asteapta rabdatori pe holurile spitalului sa il preia in custodie.

Isi face aparitia si Andrei Nastase, care, la fel ca pana acum, nu da nicio declaratie.

Ora 10:30

O jumatate de ora mai tarziu, specialistii iau in discutie cererea venita din partea autoritatilor. Poate fi transportat Adrian Nastase la spitalul penitenicar Rahova? Poate fi escortat la inchisoare? Ii permite, starea medicala?

Cei care se ocupa de pacient nu au un raspuns pentru politisti. Cu toate ca pot lua aceasta decizie pentru ca legea o permite, nu o fac. Au preferat ca verdictul sa il dea colegii lor de ''Instititul de Medicina legala''.

Ora 12:30

Asadar, legistii trebuie sa se constituie intr-o comisie de evaluare. Dosarul medical al lui Adrian Nastse a fost deja trimis la ''Institutul Mina Minovici''.

Specialistii de aici de la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici urmeaza sa stabilerasca daca starea sanatatii lui Adrian Nastase ii permite transferul in spitalul penitenciarului Rahova sau daca acesta isi va continua tratamentul in spitalul Floreasca.

Daca transportul pacientului de la spital la inchisoare ii pune acestuia in pericol viata, atunci nu va fi mutat. Expertizarea poate fi facuta prin evaluarea fizica directa sau printr-o analzia a dosarului medical. Pana acum cei de la IML nu au comunicat metoda aleasa.

Lovitura de teatru insa ar putea fi data de judecatorul delegat, cel care supravegheaza punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei. Conform noului cod penal, acesta are ultimul cuvant in cazul Nastase.

Judecatorul delegat poate decide cand si in ce conditii va fi adus dupa gratii Adrian Nastase. El poate sa ceara ca o comisie medicala sa il expertizeze sau sa nu tina cont de aceste aspecte si sa ordone ca fostul premier sa fie dus de urgenta la spitalul Penitenciarului Rahova. Marti se va lua o hotarare foarte importanta in acest caz

----

UPDATE 12.13 Sinteza declaratiilor medicului Bogdan Oprita de la Spitalul Floreasca:

- "Avand in vedere statutul juridic special al pacientului, comisia considera ca responsabilitatea stabilirii eventualului transfer al pacientului si al tratamentului intr-o unitate spitaliceasca specifica poate fi stabilita numai in urma expertizei medico-legale, conform codului de procedura. In conformitate cu acest lucru, au fost inaintate in urma cu putin timp adresele catre cele doua institutii abilitate, respectiv catre Politia Romana si Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici, comisia superioara de medicina legala."

- "Deci pacientul in acest moment ramane in spital. Atentie! In urma verdictului dat de comisie si conform procedurii pe care o va comunica comisia de medicina legala, mai departe noi ne vom supune acestui lucru."

UPDATE 11.00 Avocatul lui Adrian Nastase a declarat ca au fost depuse doua cereri la ANP si IGPR in care a fost atrasa atentia ca trebuie asigurate toate conditiile in situatia in care medicii de la Spitalul Floreasca sunt de acord cu transferul fostului premier la Spitalul Penitenciar Rahova.

Cazacu a mai spus ca deocamdata nu are nicio veste de la Spitalul de Urgenta Floreasca privind decizia in cazul unui eventual transfer al lui Adrian Nastase la Spitalul Penitenciar Rahova.

Intrebat daca atentionarea a fost facuta pentru a nu mai exista o tentativa de sinucidere, avocatul a spus ca solicitarile au fost formulate exclusiv referitor la starea de sanatate a lui Adrian Nastase.

UPDATE 10.00 Echipa medicala de la Spitalul Floreasca va furniza informatii despte situatia lui Adrian Nastase in jurul orei 12.00

UPDATE 09:20 Echipa medicala care va decide daca starea de sanatate a lui Adrian Nastase permite transportul acestuia in Spitalul Penitenciar Rahova trebuie sa prezinte un raport scris pana la 10.00, solicitarea Politiei fiind inregistrata la 8.00, a declarat, luni, managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei.

"Am inregistrat documentul Politiei Capitalei la ora 8.00, imediat ce s-a deschis Registratura. Am cerut echipei medicale ca pana la ora 10.00 sa prezinte un raport scris", a declarat pentru MEDIAFAX managerul unitatii sanitare.

Politistii au cerut sa fie anuntati in momentul in care starea de sanatate a fostului premier ii va permite sa primeasca statutul de "detinut". Avand in vedere ca autoritatile nu au apucat sa indeplineasca formalitatile legale, mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea nu a putut fi pus in aplicare deocamdata.

Inca de miercuri seara, dupa ce instanta a decis ca fostul premier trebuie sa stea 2 ani dupa gratii, politistii au incercat - conform procedurii - sa puna in aplicare mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea.

S-au prezentat acasa la condamnat, pentru a-l conduce catre locul de detentie. Dar tentativa de suicid a lui Adrian Nastase a schimbat totul. Politistii nu au mai apucat sa completeze procesul verbal de incarcerare, iar Adrian Nastase a ajuns la spital si nu a mai primit statutul de detinut.

Politia Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sanatate a fostului premier, pentru a se sti daca acesta poate fi mutat in penitenciar, in vederea executarii pedepsei de doi ani de inchisoare.

"Solicitarea a fost primita vineri, dupa ora 17.00, astfel ca nu a putut fi inregistrata la Registratura unitatii sanitare. Acest lucru se va intampla luni, la ora 8.00, dupa care o comisie speciala de medici se va intruni pentru a decide daca pacientul poate fi transferat", au mai spus cei de la Floreasca.

Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Nastase dupa internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Serban Bradisteanu si Ioan Lascar, dar si un legist, au precizat aceleasi surse.

Iata comunicatul Ministerului Administratiei si Internelor:

Avand in vedere informatiile aparute in mass media in ultima perioada privind punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul Bucuresti pe numele domnului Nastase Adrian, pentru corecta informare a opiniei publice, facem urmatoarele precizari:

Inca din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat dupa primirea mandatului de executare de la Tribunalul Bucuresti, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a intreprins toate demersurile legale pentru punerea in executare a acestuia, conform prevederilor Codului de Procedura Penala.

Deoarece, conform Codului de Procedura Penala, nu a fost intocmit procesul verbal de incarcerare si persoana mentionata in mandatul de executare nu a fost incarcerata intr-un loc de detentie sau intr-un penitenciar, se considera ca procedura de executare a mandatului nu a fost incheiata si sunt continuate demersurile pentru punerea sa in aplicare.

Decizia va fi luata impreuna cu specialistii de la spitalul penitenciar Rahova - cei in masura sa spuna daca acolo exista conditiile necesare pentru internarea fostului premier. Pe de alta parte, trebuie luat in considerare daca pacientul suporta transportul cu masina politiei sau va fi nevoie de o ambulanta.

Totusi, este putin probabil ca acest transfer sa aiba loc prea curand, avand in vedere ca Adrian Nastase nu a fost mutat nici macar intr-un salon normal, ci este in continuare la terapie intensiva. Alaturi de el este in permanenta familia. De langa patul de spital al tatalui, fiul cel mare, Andrei, scria astazi pe pagina lui de socializare de pe Facebook.

"Cer iertare tuturor celor mahniti de absenta mea de la intalnirea de acum doua zile. Ii rog sa aiba amabilitatea de a intelege perioada foarte grea prin care trecem. Asigur ca toate mesajele adresate tatalui meu de ziua dansului au ajuns la destinatie si i-au fost citite. (...) Va multumeste prin mine! Nu mai putin va multumesc eu pentru solidaritatea sincera de care ati dat dovada". - Andrei Nastase.

Oricare va fi decizia medicilor, avocatii lui Adrian Nastase au pregatit si au depus deja o cerere de amanare a sentintei cu 3 luni - cerere care se va judeca cel mai traziu pe 5 iulie.

Lucian Bolcas, avocatul lui Adrian Nastase: "Daca se considera prin actele formale ce trebuiesc incheiata executarea inceputa prin simpla prezenta a organelor de politie la domiciliul acestuia atunci cererea va fi transformata intr-o cerere de intrerupere a executarii pedepse."

In plus, avocatii pregatesc si o contestatie a pedepsei, avand in vedere ca faptele pentru care a fost condamnat Adrian Nastase s-au prescris.

Ultimele date medicale privind starea de sanatate a lui Adrian Nastase au fost transmise presei vineri dimineata, cand doctorii ne asigurau ca fostul premier este bine. Cateva ore mai tarziu insa, familia Nastase le-a interzis sa mai faca publice date despre evolutia pacientului.

Sambata, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca are dubii serioase in legatura cu diagnosticul fostului premier Adrian Nastase, avand in vedere ca a fost pus de Serban Bradisteanu, fost senator PSD si cercetat pentru coruptie.

De asemenea, Macovei, care este si europarlamentar PDL, a cerut demisia ministrului de Interne Ioan Rus, considerand ca acesta a incalcat legea savarsind un abuz.

Fostul ministru al Justitiei mentioneaza ca, odata inceputa executarea pedepsei, Adrian Nastase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform carora persoanele private de libertate pot fi vizitate de sot sau de sotie ori de rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimtamantul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitata si de alte persoane, cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere. Durata vizitei este de la 30 de minute pana la 2 ore, in functie de numarul solicitarilor de acordare a vizitelor si de spatiile existente.

"Dansul este detinut. In acest moment isi ispaseste prima zi de pedeapsa... Paza o asigura Ministerul de Interne in acest moment", a spus recent ministrul Ioan Rus, conform presei.

Macovei a mai spus ca persoanele private de libertate pot beneficia in cursul unei zile de o singura vizita. Arestatii preventiv si persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit inca regimul de executare a pedepsei beneficiaza de 4 vizite/luna;

Persoanele private de libertate internate in spitale din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de detinere si cu avizul medicului in a caror supraveghere se afla, in prezenta unui lucrator al sectorului vizita din cadrul penitenciarului.

Fostul premier Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, miercuri seara, la locuinta sa din strada Zambaccian, dupa ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detentie in dosarul "Trofeul Calitatii".

Nastase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineata. Medicul Serban Bradisteanu a declarat, vineri, ca, la dorinta familiei lui Adrian Nastase, Spitalul Floreasca nu mai poate sa furnizeze niciun fel de informatie privind starea de sanatate a fostului premier.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ce il asteapta pe fostul premier Adrian Nastase in Penitenciarul Rahova
Ce il asteapta pe fostul premier Adrian Nastase in Penitenciarul Rahova

Adrian Nastase urmeaza sa intre in circuitul sistemului penitenciar, ca orice alt detinut de drept comun. Acesta va trece printr-o procedura stabilita clar prin regulamentele Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

RECONSTITUIRE. Ce s-a intamplat in resedinta lui Adrian Nastase, inainte de tentativa de sinucidere
RECONSTITUIRE. Ce s-a intamplat in resedinta lui Adrian Nastase, inainte de tentativa de sinucidere

Pas cu pas, ies la iveala amanunte despre modul in care s-a produs incidentul din resedinta din Zambaccian. Pe rand, autoritatile prezinta modul in care ele au actionat, in acest scandal. Atat medicii, cat si politistii au dat explicatii.

Medicul Bradisteanu a spus public ca starea lui Nastase e grava, iar familiei ca nu e niciun pericol
Medicul Bradisteanu a spus public ca starea lui Nastase e grava, iar familiei ca nu e niciun pericol

Procurorii DNA au declansat marti urmarirea penala fata de trei ofiteri de politie si fata de medicul Serban Bradisteanu. Ei sunt acuzati de favorizarea infractorului, in cazul Adrian Nastase.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.