Afirmatiile care i-ar fi adus condamnarea la moarte lui Aleksandr Litvinenko. Fostul spion il acuza pe Putin de pedofilie

Putin si Litvinenko

Acuzatii de pedofilie pentru Presedintele Rus Vladimir Putin. Acesta este unul dintre motivele pentru care liderul de la Kremlin “este posibil” sa fi aprobat asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko, se arata in raport.

In iulie 2006, cu doar patru luni inainte ca fostul agent secret rus sa fie omorat prin otravire cu poloniu-210, acesta a publicat un articol pe un site cecen de stiri in care il acuza pe Vladimir Putin de pedofilie. Ca argument pentru afirmatiile sale, Litvinenko a povestit un incident petrecut in apropierea Kremlinului. Putin s-a oprit pentru a sta de vorba cu niste turisti. Din grup facea parte si un baietel in varsta de 4 ani, pe nume Nikita. Presedintele s-a aplecat, “a ingenunchiat, a ridicat tricoul baietelului si i-a sarutat abdomenul” in plina strada. Poze cu acest incident circula deja pe internet.

“Opinia publica mondiala este socata. Nimeni nu poate intelege de ce Presedintele Rus a facut un gest atat de bizar, sa sarute abdomenul unui copil necunoscut. Explicatia poate fi gasita daca ne uitam la golurile din biografia lui Putin” a mai scris Aleksandr Litvinenko.

Dupa ce a terminat pregatirea in cadrul Colegiului KGB, nu a fost acceptat in serviciile secrete straine deoarece “cu putin timp inainte de absolvire, sefii lui Putin au aflat ca este pedofil.” In loc sa faca scandal, oficialii de la Institutul Andropov, din cadrul KGB, au decis pur si simplu sa nu il trimita in misiune in strainatate, dupa cum se arata intr-un amplu material publicat de The Telegraph.

“Multi ani mai tarziu, cand Putin a ajuns director al Academiei FSB si se pregatea pentru alegerile prezidentiale, a inceput sa caute si sa distruga orice dovezi compromitatoare adunate de serviciile secrete de-a lungul anilor. Printre altele, Putin a gasit in arhivele FSB casete video cu inregistrari in care el intretinea raporturi sexuale cu baieti minori.” mai spunea Litvinenko.

Citește și
Alexandr Litvinenko
Putin "a comandat probabil" asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko. Acuzatiile aduse presedintelui rus de britanici
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Raportul mai pune in discutie cele cinci motive posibile pentru care Rusia l-ar fi vrut mort pe fostul agent secret:

Se crede ca ar fi tradat FSB-ul facand publice mai multe informatii legate de planul de a-l ucide pe disidentul Boris Berezovsky.

FSB avea informatii ca “Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice”.

Impreuna cu Berezovsky si Akhmed Zakayev, facea parte din opozitia de la Kremlin.

Litvinenko ar fi facut acuzatii la adresa FSB.

Si nu in ultimul rand, raca personala pe care o avea cu Putin, aceasta culminand cu declaratiile din iulie 2006 legate de presupusul act de pedofilie.

 

Cine sunt cei doi rusi acuzati de uciderea lui Litvinenko?

Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun, cei doi rusi acuzati ca l-ar fi otravit pe ex-agentul FSB Aleksandr Litvinenko, la Londra, in 2006, provin din aceeasi scoala militara si au trecut prin KGB sau armata inainte de a deveni parteneri de afaceri, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Pentru justitia britanica nu exista nicio indoiala ca cei doi barbati au transportat poloniul-210 care l-a ucis pe Litvinenko. Ei au actionat “fara motiv personal”, dar stiind ca “manipuleaza o otrava mortala” cu “intentia de a ucide”.

Comanditarii actiunii lor fac parte, cu “foarte mare probabilitate”, din conducerea FSB, noua denumire a serviciilor secrete rusesti, mai precizeaza judecatorul britanic Robert Owen.

Cei doi indivizi, vizati de justitia britanica inca din 2007, au dezmintit intotdeauna acuzatiile.

Ambii sunt fii de militari si se cunosc din anii 1970, cand erau copii. “Locuiam in aceeasi cladire, in care familiile noastre primisera apartamente. Tatii nostri erau prieteni”, a declarat Dmitri Kovtun de la Moscova justitiei britanice.

Ambii au frecventat la Moscova Scoala superioara de comandament militar a Sovietului Suprem. Nascut in 1965, Kovtun o va absolvi in 1986, iar Lugovoi - nascut in 1966 - in 1987.

Apoi, drumurile lor s-au despartit: Dmitri Kovtun a plecat la post in Cehoslovacia, iar apoi in Germania de Est, in timp ce Lugovoi a fost integrat in prestigiosul regiment al Kremlinului, subordonat Directiei a 9-a a KGB, care asigura securitatea inaltilor demnitari ai partidului.

Dupa destramarea URSS, Lugovoi si-a pastrat atributiile in aceeasi structura care nu si-a schimbat decat numele in FSB si a devenit numarul 2 in asigurarea securitatii premierului de atunci, Egor Gaidar.

In 1995, drumul sau se intersecteaza cu cel al lui Boris Berezovski, unul dintre oligarhii economiei ruse care se imbogatise prin privatizari abuzive in anii 1990 si care a preluat controlul asupra canalului de televiziune semipublic ORT.

Andrei Lugovoi a condus atunci “serviciul de Securitate” al canalului ORT. In acele vremuri de lupte crancene intre oligarhi, fiecare isi utiliza propriul serviciu de securitate in care lucrau numerosi fosti membri ai serviciilor secrete pentru a spiona, compromite, dobori adversarii.

Condamnat la 15 luni inchisoare in 2001 pentru ca incercase sa faca sa evadeze un apropiat al lui Berezovski, el se lanseaza in afaceri dupa executarea pedepsei. In 2007, Lugovoi afirma ca detine partial o uzina care producea bauturi traditionale.

Dar daca Kovtun a ramas o prezenta discreta cand s-a declansat scandalul dupa moartea lui Aleksandr Litvinenko, Andrei Lugovoi si-a multiplicat interviurile, exercitiu in care excela.

In decembrie 2007, el a obtinut alegerea sa ca deputat in Duma (camera inferioara a Parlamentului) pe lista partidului de extrema-dreapta LDDR al lui Vladimir Jirinovski. De atunci, el s-a consacrat mandatului sau de deputat.

Lugovoi este desemnat de Londra ca principalul suspect in asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, dar presedintele Vladimir Putin il decoreaza in martie 2015 pentru “importanta sa contributie la dezvoltarea sistemului parlamentar rus si pentru rolul sau activ in legislatie”.

Parcursul lui Dmitri Kovtun dupa prabusirea URSS este mai sinuos. Potrivit fostei sale sotii, care a depus marturie in fata justitiei germane, el ar fi dezertat din armata in 1992 pentru a ramane in Germania si ar fi ocupat pana in 2003 mai multe locuri de munca precare in Hamburg.

“Intre 1986 si 2003, nu l-am intalnit pe Lugovoi decat de trei ori”, a declarat Kovtun justitiei britanice.

Reintalnindu-se la Moscova in 2003, cei doi s-au asociat in diverse afaceri care i-au dus la Londra in octombrie 2006.

Ei s-au intalnit de mai multe ori cu Aleksandr Litvinenko, in special la 1 noiembrie 2006, intr-un bar al unui hotel din Londra. In acea zi, fostul agent FSB s-a contaminat band ceai in compania lor. Urme de poloniu au fost gasite in avioanele si camerele hotelurilor prin care au trecut Lugovoi si Kovtun, atat cand s-au dus, cat si la intoarcerea de la Londra.

Dupa declansarea scandalului, cei doi barbati - ei insisi contaminati cu poloniu - au fost internati in acelasi spital, iar apoi drumurile lor s-au despartit din nou. “Nu am mai avut nicio relatie cu Andrei Lugovoi din 2009”, a declarat Dmitri Kovtun anchetatorilor.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"A pus o bomba nucleara sub Rusia". Vladimir Putin a gasit tapul ispasitor pentru caderea URSS-ului

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca fostul conducator sovietic Vladimir Lenin, decedat in 1924, dar venerat in continuare de multi dintre rusi, ar fi responsabil de "explozia" Rusiei, informeaza AFP.

Putin
Putin "a comandat probabil" asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko. Acuzatiile aduse presedintelui rus de britanici

Moartea fostului spion Aleksandr Litvinenko a fost "cel mai probabil" aprobata de presedintele rus Vladimir Putin, pe fondul unor dispute mai vechi intre cei doi, arata raportul unei anchete a britanicilor.

Cel mai mare castigator de pe urma scandalului VW. Cine este acum producatorul auto nr.1 al lumii
Cel mai mare castigator de pe urma scandalului VW. Cine este acum producatorul auto nr.1 al lumii

Dupa ce Volkswagen a raportat scaderea livrarilor la nivel global cu 2%, la 9,93 milioane de unitati..

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.