Amenintari cu Kalasnikov, antrenamente militare si depunerea unui juramant. Cum pregatea interlopul "Țâță" talharii perfecti

×
Codul embed a fost copiat

15 dintre cei 34 de talhari banuiti ca faceau parte din ''Academia Infractorilor'', grupare care a jefuit Europa de la un capat de celalalt, au ajuns in fata judecatorilor.

Banda in cauza, coordonata de interlopul Adrian Botez, functiona si se purta exact ca o organizatie paramilitara. De altfel, seful cel mare ii tinea pe adepti cu o mana de fier. Cei care indrazneaua sa-i iasa din cuvant erau amenintati cu Kalasnikovul. Actele lor sunt fara precedent, iar jafurile pe care le-au pus la cale, de ordinul milioanelor de euro. In Occident, romanii rivalizau doar cu sarbii din gruparea ''Pantera Roz''. Acestia dau lovituri intr-un mod asemanator, dar la scara mai mare.

Dand lovitura dupa lovitura, banda de romani a devenit tot mai cunoscuta in Europa. Magazinele care vand bijuterii si ceasuri de lux erau tintele preferate si in toate cazurile se actiona repede si in forta. Presa vorbea despre infractori din sud estul Europei, iar in cazurile in care unii dintre hoti erau prinsi, romanii tineau prima pagina a ziarelor. Cu toate acestea, autoritatile din Marea Britanie, Franta, Germania sau Olanda nu au reusit sa ajunga la lider.

Au ajuns insa politistii romani. Acestia l-au identificat pe Adrian Botez, zis "Țâță", un interlop din Piatra Neamt. Acesta a reusit sa puna pe picioare o adevarata organizatie criminala cu functii, reguli si pedepse care functiona sub directa sa coordonare.

"Academia de Infractori" ii pregatea temeinic pe recruti. In 90 de zile de antrenament, doritorii deveneau talharii prefecti, fideli pana la moarte liderului si gruparii.

Citește și
Cap de Porc
Cel mai mare traficant de femei din lume s-a intors in Romania. Teroarea la care erau supuse victimele de catre "Cap de Porc"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Antrenamentul era unul miliar, au povestit membrii gruparii. Se anternau pentru o conditie fizica perfecta. Alergau, sareau garduri si in fiecare zi erau pusi sa faca flotari si genoflexiuni. Totul pentru ca atunci cand vor da urmatoarea spargere sa fie pregatiti sa fuga si mai ales sa nu fie prinsi. Erau pregatiti si pentru situatia in care ajungeau in arestul politiei. Aveau identitati false, stabilite dinainte. La final depuneau un juramant:

"Eu membru al academiei (A.I.R) jur credinta. Jur sa-mi apar academia chiar cu pretul vietii. Jur sa respect ordinele, jur sa respect codul, jur sa apar viata membrilor Academiei, jur ca ma voi dedica cu toata inima, pentru binele academiei.
Jur sa suport pedeapsa aspra a academiei.
"

Iar pedepsele erau aspre dupa cum au aflat procurorii DIICOT:

"Vartic a fost lovit cu pumnii si picioarele de „"Țâță", care avea niste bocanci speciali cu varf din metal, apoi a fost asezat pe un scaun si i s-a pus pistolul in genunchi de catre Adrian zis „"Țâță", intrucat nu respectase una dintre reguli."

Recrutul isi accesase contul de Facebook, lucru interzis, pentru ca putea ajuta autoritatile sa ii identifice.

Un altul povesteste ca "am vazut la Adrian zis „"Țâță" un pistol cu bile, dar si o arma automata, un Kalasnikov, de culoare argintie (fusese lustruit cu smirghel), pe care Adrian zis „"Țâță" il folosea pentru intimidarea celor prezenti si pentru amenintari.''

De altfel, Adrian Botez era foarte strict cu membrii bandei. Fiecare lovitura data in parte era stabilita in detaliu. Fiecare stia exact ce avea de facut. Actionau separat si, in acelasi timp, impreuna cu banda astfel incat jaful sa nu dureze mai mult de 60 de secunde, precum in acest caz:

In fata magazinului de bijuterii, apar doi barbati la costum.
Pozeaza in clientii perfecti. Angajatul le deschide fara sa isi faca griji, insa dupa doua secunde indivizii scot pistoalele si ii ameninta pe paznic si pe vanzator. In tot acest timp, un al treilea individ din grupare tine usa larg deschisa ca sa nu fie blocata.

Imediat intra spargatorii, cei care distrug vitrinele rapid cu barosul iar in urma lor isi fac aparitia alti trei talhari cu rucsacuri puse in fata. Acestoa sunt culegatorii de podoabe si ceasuri.

Paraseau magazinul jefuit pornind in directii opuse, astfel incat sa fie mai dificil de urmarit. Cei care aveau bijuteriile asupra lor mergeau la periferia orasului unde ingropau marfa. Asteptau apoi sa vada ce face politia locala si numai cand erau siguri ca nu vor fi prinsi reveneau la ascunzatoare si luau mica avere.

Antrenamentele ii ajutau insa pe hoti sa nu se piarda in timpul jafurilor si sa actioneze indiferent de circumstante. De exemplu, intr-un magazin de bijuterii din Londra, s-a declansat sistemul de protectie si spatiul s-a umplut de un fum gros. Talharii si-au continuat netulburati actiunea si au fugit cu bijuterii in valoare de jumatate de milion de lire sterline.

Indiferent de felul in care decurgea jaful, urma o analiza detaliata a modului in care banda s-a lucrat. Se ocupa de asta Adrian Botez in persoana care nota greselile:

- S-a scapat pe gang: sapa, manusile.
- Nu s-a ascultat de plan pe unde trebuia sa fugim.
- S-a iesit din fapta neordonati.
- Nu s-au pus cagulele la timp.
- Nu s-a dat fapta la ora potrivita
- Ciocanele trebuie sa fie mai grele.

Unele dintre greseli i-au costat libertatea pe unii dintre talhari. In Europa, au fost retinuti 50 de membrii, iar in Romania sunt in fata judecatorilor alti 15.

Se deghizau in femei la momentul comiterii jafurilor

Printre metodele folosite de executantii "Academiei infractorilor romani" era si cea a deghizarii sau a modificarii trasaturilor fizice, iar in timpul mai multor jafuri unii dintre inculpati erau imbracati in haine feminine, potrivit unor surse din randul anchetatorilor, relateaza Mediafax.

"Noii membri erau instruiti conform regulamentului gruparii cum trebuie sa se comporte si ce sa declare pe parcursul unei anchete penale ori in timpul interogatoriilor in cazul celor prinsi de politie dupa comiterea jafurilor, sa nu foloseasca mijloace de comunicare (telefoane, internet) in casele de antrenament si nici atunci cand comit faptele pentru a nu putea fi localizati ori interceptati, sa isi dea date de identificare false si sa declare ca sunt cetateni din Republica Moldova pentru a ingreuna stabilirea identitatii de catre autoritatile judiciare, sa nu dea declaratii in caz de depistare, sa poarte doua randuri de haine la fapte si sa isi modifice semnalmentele pentru a nu putea fi depistati dupa comiterea jafurilor", se arata in documentele anchetatorilor.

Potrivit sursei citate, la locul mai multor jafuri comise de aceasta grupare au fost gasite de catre investigatori haine de dama."La comiterea faptei (talharia comisa la data de 4 decembrie 2012, ora 17.40, in Londra, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la magazinul de bijuterii Lasani) au participat cel putin trei autori barbati inarmati cu baroase dintre acestia unul fiind deghizat in femeie, in apropierea locului faptei dupa comitere a jafului fiind gasite un baros, o cagula si haine de femeie", se arata in documentele anchetatorilor, care precizeaza ca pentru ca deghizarea sa fie completa jefuitorii foloseau inclusiv peruci de dama.Tinute feminine au fost gasite de catre anchetatori si in cazul altor jafuri comise de membri acestei grupari precum cele de la magazinele Gold City din Marea Britanie Orologeria Pisa din Milano.

Membrii se antrenau la Marea Neagra sau la Strassbourg

"Academia infractorilor” a antrenat persoane care au aderat la aceasta grupare la Marea Neagra sau in orase din strainatate precum Strassbourg, potrivit documentelor anchetatorilor DIICOT. "In functie de aptitudinile fiecarui membru, acestuia i se atribuia un rol in cadrul echipei/brigazii ce urma sa comita jaful. Antrenamentul presupunea activitati practice spre exemplu intr-un interval scurt de timp noii membri trebuiau sa adune/culeaga de pe jos mai multe obiecte, antrenament menit sa dezvolte abilitatile membrilor 'culegatori' (cei anume stabiliti sa adune din vitrinele sparte bijuteriile/ceasurile in timpul jafurilor) de a sustrage bunurile in timpul jafului", mai noteaza anchetatorii in actele de urmarire.

Anchetatorii detaliaza modalitate in care executantii "Academia infractorilor romani" erau plasati in orasele in care urmau sa fie partasi la jafuri. Dupa pregatirea de rigoare, membrii executanti primesc mici sume de bani cu care efectueaza deplasarea in tara stabilita, stabilindu-se ca deplasarea se realiza in mai multe moduri, cu autoturismele gruparii, cu diverse curse de persoane, cu avionul, in grupuri mici sau separati, ulterior grupul reunindu-se intr-un anume loc prestabilit. De cele mai multe ori, membrii executanti se indreptau catre periferia oraselor de destinatie, in locuri cu vegetatie abundenta, paduri, parcuri, zone industriale, campand in corturi cumparate din orasele respective ori dormind sub cerul liber, organizandu-si asa numitul "stup", fara a utiliza telefoane sau alte aparaturi electronice, doar seful grupului avand un telefon mobil cat mai putin sofisticat, cu care tinea legatura cu liderul din Romania, pentru a-i comunica intreaga operatiune si a primi acceptul acestuia cu privire la modul de comitere a faptei, potrivit actelor procurorilor DIICOT.

Prejudiciul  depaseste 10 milioane de euro

O singura spargere la unul dintre magazinele de lux data de gruparea "Academia Infractorilor Romani" a produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, comisarul sef Mihai Pitulescu, de la Directia Investigatii Criminale a IGPR. "Pentru toate faptele, prejudiciul cred ca depaseste 10 milioane de euro. Sunt cazuri in care la o singura fapta prejudiciul s-a ridicat la 1,5 milioane de euro", a precizat Pitulescu, relateaza Agerpres.

El a adaugat ca, in urma perchezitiilor facute la membrii gruparii, s-au descoperit bunuri cu caracteristici asemanatoare celor sustrase din strainatate, dar urmeaza sa se fie stabilit concret daca acestea provin de la faptele cercetate in ancheta. "Au fost valorificate in special in tara, au fost identificate si persoanele prin care acestia au valorificat bunurile, se desfasoara in prezent cercetari pentru stabilirea tuturor persoanelor prin care s-au valorificat aceste bunuri", a aratat Mihai Pitulescu.

El a mai precizat ca magazinele nu erau alese la intamplare, membrii gruparii se interesau pe internet despre valoarea acelor bunuri iar banii obtinuti de pe urma valorificarii ceasurilor si bijuteriilor erau gestionati de interlopul Marian Adrian Botez, care, prin cativa intermediari de incredere, facea platile catre membrii gruparii.

"Din banii sustrasi erau platiti si membrii gruparii care erau arestati in alte state sau in Romania. Printre cei anchetati se numara persoane cu antecedente si in Romania, unul dintre ei era urmarit pentru o condamnare de trei ani pentru alte fapte, multi dintre ei au mai fost cercetati. La fapte au fost folositi si minori. Majoritatea proveneau din familii dezorganizate sau de la case de copii", a explicat Pitulescu.

Isi recrutau membrii din casele de copii

Conform sursei citate, unii dintre talharii antrenati de gruparea lui Adrian Botez, zis "Tâța" proveneau fie din familii sarace, fie din case de copii. Acestia erau antrenati sa jefuiasca un magazin in mai putin de un minut, in conditiile in care cele mai multe dintre acestea erau asigurate cu sisteme de alarma, iar talharii trebuiau sa poata sa ia cat mai multe obiecte de valoare si sa fuga inainte de intreventia firmei de paza sau a politiei.

Uneori, oamenii lui "Tata" foloseau si arme pentru intimidarea personalului magazinelor, insa, in urma perchezitiilor, anchetatorii au stabilit ca armele erau, de fapt, de jucarie. Banii obtinuti in urma vanzarii bunurilor furate erau apoi impartiti, o cota parte fiind trimisa si familiilor altor membri, aflati la inchisoare in alte dosare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
15 retinuti in dosarul
15 retinuti in dosarul "Academia Infractorilor Romani". Cum functiona gruparea condusa de interlopul "Țâță"

A fost o noapte lunga la DIICOT, unde au avut loc audieri maraton, ce continua si vineri dimineata.

Cel mai mare traficant de femei din lume s-a intors in Romania. Teroarea la care erau supuse victimele de catre
Cel mai mare traficant de femei din lume s-a intors in Romania. Teroarea la care erau supuse victimele de catre "Cap de Porc"

Ion Clamparu, unul dintre cei mai periculosi infractori romani, considerat de spanioli cel mai mare traficant de femei, a fost adus in tara.

Banda de copii care a transformat Piatra Neamt in
Banda de copii care a transformat Piatra Neamt in "Estul Salbatic". Disperati, localnicii ajung sa puna afise cu ei pe stalpi

Disperati ca autoritatile nu pot controla o banda de copii care a ajuns spaima orasului Piatra Neamt, cativa localnici au lipit afise pe stalpi cu figurile micilor infractori.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.