Alina Bica, Dorin si Alin Cocos, judecati in arest preventiv in dosarul Bica 2. Adriean Videanu ramane sub control judiciar

×
Codul embed a fost copiat

Alina Bica, Dorin si Alin Cocos vor ramane in arest preventiv in cel de-al doilea dosar al fostei sefe a DIICOT, in timp ce Adriean Videanu va fi judecat sub control judiciar, insa fara a-i mai fi interzis sa ia legatura cu Dorin Cocos si fiul sau.

Decizia instantei supreme este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut arestul preventiv si pentru fostul consilier al Alinei Bica, Ionut Mihailescu.
ICCJ a luat in discutie, vineri, masurile preventive dispuse de procurori in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale acordate lui Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat.
Instanta a stabilit sa mentina masura arestului preventiv pentru Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos si Ionut Mihailescu, trimisi in judecata joi in acest dosar.

In ceea ce il priveste pe Adriean Videanu, acesta va fi judecat in continuare sub control judiciar, dar nu mai are interdictia de a se apropia de Dorin si Alin Cocos si de Ionut Mihailescu.

Instanta a mentinut si masura sechestrului asigurator dispus asupra terenului in suprafata de 4.425 metri patrati din Snagov, din care Alina Bica ar fi primit o cota parte pentru despagubirea ilegala a lui Gheorghe Stelian.

Citește și
Elena Udrea si Dorin Cocos
Dorin Cocos i-ar fi "turnat" pe Udrea si Blaga si spune ca i s-au cerut 3 milioane de euro in 2009. FOTO cu presupusul denunt
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Omul de afaceri Dorin Cocos si fiul acestuia, Alin Cocos, si-au recunoscut faptele pentru care au fost trimisi in judecata in cel de-al doilea dosar al fostei sefe a DIICOT Alina Bica, a declarat vineri, la iesirea din sala de judecata de la ICCJ, unul dintre avocatii acestora.

Avocatul a spus ca, in fata instantei, Dorin si Alin Cocos au recunoscut, "se pare", ca au facut faptele de care ii acuza procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Aparatorul nu a dorit sa ofere alte amanunte legat de declaratiile date de cei doi in fata instantei care analizeaza legalitatea si temeinicia masurilor preventive mentinute in cazul inculpatilor din dosarul "Bica 2" la trimiterea cauzei in judecata.

Fostul sef al DIICOT, alaturi de Dorin Cocos, fiul sau Alin Cocos si Adrian Videanu sunt acuzati de luare si dare de mita, trafic de influenta, favorizarea infractorului si abuz in serviciu.

In acest al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul sau Alin Cocos de dare de mita si trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit la comisia din ANRP, din care facea parte si Alina Bica, pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian sa primeasca, in 2011, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acest dosar, instanta a emis mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, fostul sau consilier Florentin Mihailescu, Dorin si Alin Cocos, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro in care era cercetat Videanu.

Alina Bica mai este acuzata, in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom. Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom. Bica a mai declarat ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut "niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender", se arata in motivarea instantei la decizia de arestare a fostei sefe a DIICOT.

In legatura cu procurorul de sedinta din dosarul Carom Mirel Radescu, Bica a declarat ca a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, la solicitarea acestuia, astfel incat "sa fie degrevat de anumite dosare", intrucat el si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico - financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Radescu a declarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sa-l urmareasca, fosta sefa a DIICOT avertizandu-l sa nu-i mai submineze autoritatea, se mai arata in motivare. In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva. In 15 decembrie 2014, Alina Bica a mai fost trimisa in judecata intr-un alt dosar de procurorii anticoruptie, fiind acuzata ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dosarul in care este cercetata Alina Bica a fost trimis in instanta de DNA
Dosarul in care este cercetata Alina Bica a fost trimis in instanta de DNA

 Dosarul Alinei Bica disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, in care sunt cercetati, printre altii, Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, a fost trimis de DNA la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Dorin Cocos i-ar fi
Dorin Cocos i-ar fi "turnat" pe Udrea si Blaga si spune ca i s-au cerut 3 milioane de euro in 2009. FOTO cu presupusul denunt

Dorin Cocos ar fi aratat in denuntul facut la DNA ca i s-a cerut sa plateasca produse de 3 milioane de euro pentru PDL, in campania electorala din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului in contractul Microsoft, relateaza Mediafax.

Emil Boc: Trebuie sa ne uitam in scriptele oficiale ale PDL ca sa aflam daca Cocos a dat bani partidului
Emil Boc: Trebuie sa ne uitam in scriptele oficiale ale PDL ca sa aflam daca Cocos a dat bani partidului

Fostul presedinte al PDL Emil Boc a declarat, miercuri, ca trebuie verificate "scriptele oficiale ale partidului" pentru a afla daca omul de afaceri Dorin Cocos a finantat campaniile PDL, asa cum a sustinut Elena Udrea.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.