Unionistii au plecat din Piata Universitatii, dupa o noapte "la cort". Ce le-au cerut liderilor partidelor din Romania

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de tineri sustinatorii ai unirii cu Basarabia au ocupat pentru 24 de ore Piata Universitatii, unde au instalat corturi. Membrii Platformei Unioniste ''Actiunea 2012'' le-au cerut astfel liderilor politici sa isi asume Unirea ca proiect de tara.

Pentru a doua zi la rand cateva zeci de tineri au manifestat in centrul Bucurestiului. Reprezentantii Platformei Unioniste Actiunea 2012 si-au instalat corturile in fata Facultatii de Geografie - actiune pe care au numit-o Baricada pentru Unire. Ei au inceput negocieri cu liderii tuturor partidelor politice, pentru ca acestia “ sa isi asume ca proiect unirea cu Basarabia”. In cursul dupa-amiezii, corturile au fost stranse, dupa ce Simion s-a intalnit cu liderii partidelor

Chiar daca manifestarile celor care isi spun unionisti nu mai sunt autorizate, fortele de ordine au anuntat ca nu vor interveni. Jandarmii vor ramane insa in zona pentru a-i proteja, dar si pentru a se asigura ca nu vor bloca traficul rutier. Patru dintre cei ridicati de jandarmi pentru ca au incercat sa forteze cordonul de ordine trebuie sa achite cate 3000 de lei.

Liderul  manifestantilor, George Simion, a anuntat "adunare generala" pentru ora 16.00, in Piata Universitatii din Bucuresti.

Peste 100 de persoane au ramas pe timpul noptii in corturile instalate langa fantana de la Universitate.

Citește și
tricolor
97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Sute de lampioane la Iasi, un tricolor de 100 de metri la Targu Jiu
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Intr-o postare pe Facebook din timpul noptii, liderul Platformei Unioniste "Actiunea 2012", George Simion, sustine ca ideea instalarii corturilor in piata i-a venit dupa ce filiala din Suedia a adunat de la un festival de muzica corturile ramase.

"Pe un drum anevoios (prima oara au ajuns la Iasi, api la noi la sediu), le-am primit si am zis ca, in afara de marsul clasic vom face si un sit-in (asta e cuvantul de prin vest) la Universitate. Iata veni ziua marsului, iata-ne pe noi intr-o coloana mare, doar ca jandarmii (sau altii care comanda jandarmii - si nu ma refer la Ciolos!) au avut alte planuri. Maaaaare lucru cred ei ca au obtinut tarandu-ne, rupandu-ne hainele si amendandu-ne....Noi ne-am luptat cu comunistii in Moldova, nu ne speriem asa usor!", scrie Simion.

El cheama oamenii sa vina cu ceaiuri si cu mancare in piata si aminteste ca vor avea loc discutii cu partidele politice, referindu-se la termenul dat acestora ca pana la ora 14.00 sa spuna daca isi asuma Unirea ca proiect de tara.

"Mai apoi, la ora 16:00, dam ADUNARE GENERALA. Ne regrupam, ne schimbam hainele si ne dregem glasurile pentru a face Unirea", anunta Simion.

Duminica dimineata, el a reluat apelul, cerand sa li se alature unionistilor cat mai multi manifestanti.

Reprezentantii Jandarmeriei Capitalei au declarat duminica, pentru News.ro, ca nu au fost incidente in zona de la Unversitate. Acestia au precizat ca jandarmii sunt in zona si asigura protectia participantilor la actiunea de protest.

Reactia politicienilor la marsul unionist

Mai multi politicieni au participat, sambata, la marsul "Lupta pentru Basarabia", organizat de Platforma Unionista "Actiunea 2012", unii dintre ei postand apoi pe Facebook imagini de la eveniment.

Printre ei s-au aflat Codrin Stefanescu, Eugen Tomac, Clotilde Armand, fostul presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma.

Sebastian Ghita si-a facut si el aparitia la sectia de Politie la care au fost dusi manifestantii ridicati de jandarmi, pentru a se interesa de soarta acestora. Altii, precum Alina Gorghiu, Gabriela Firea, Victor Ponta si Traian Basesc, au lansat acuzatii tot pe Facebook.

Fostul presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, cercetat de DNA, si-a postat pe contul de Facebook o fotografie de grup facuta in Piata Victoriei, in care apare si Codrin Stefanescu, purtand stegulete tricolore. Imaginea este insotita de mesajul: "Si sustinem: Unionismul nu are varsta, nu are culoare politica. El este patriotism, idee nationala, mandria de a fi roman. Si punctum!!!".

La miting a fost prezenta si Clotilde Armand, vicepresedinte al Uniunii Salvati Romania si consilier local la sectorul 1.

Eugen Tomac, lider PMP, a fost si el la miting, unde s-a filmat, pronuntandu-se in favoarea unirii Romaniei cu Republica Moldova. "Sa aducem Basarabia acasa", este mesajul care insoteste postarea.

Tomac si Sebastian Ghita, membru al PRU, au mers si la sectia de Politie la care au fost dusi cinci manifestanti dupa incidentele violente din Piata Victoriei, cand au avut loc cionciri intre manifestanti si jandarmi. Din fata sectiei de Politie, Ghita a criticat interventia jandarmilor, cerand demisia ministrului de Interne.

Duminica dimineata, intr-o postare pe Facebook, Tomac a vorbit si el despre desfasurarea mitingului Platformei Unioniste si despre interventia in forta a jandarmilor.

Raportul preliminar privind interventia jandarmilor, inaintat MAI

Raportul preliminar privitor la interventia Jandarmeriei Bucuresti in timpul marsului "Lupta pentru Basarabia" a fost inaintat Ministerului Afacerilor Interne, au declarat pentru AGERPRES surse din cadrul MAI.

Potrivit acestora, concluziile raportului preliminar arata ca dispozitivul Jandarmeriei Bucuresti ar fi respectat intocmai prevederile legale pe parcursul marsului si in timpul interventiei.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Romane un raport complet cu privire la evenimentele din Piata Victoriei, a informat, sambata, MAI.

Potrivit sursei citate, jandarmii au primit dispozitie sa nu intervina in derularea manifestatiei din Piata Universitatii, decat pentru a asigura protectia participantilor si fluidizarea traficului din zona.

Mesajele politicienilor

In cursul zilei de sambata, mai multi politicieni s-au exprimat cu privire la desfasurarea mitingului si la interventia fortelor de ordine: Gabriela Firea si Alina Gorghiu s-au acuzat reciproc, Gorghiu cerand Primariei sa permita derularea pasnica a manifestatiei, in replica Firea acuzand-o ca dezinformeaza.

Victor Ponta a profitat de ocazie pentru a spune ca in guvernarea sa nu au exisitat interventii in forta si a spune ca Guvernul Iohannis -Ciolos a venit la putere in urma unor manifestatii neautorizate.

Cel mai vehement a fost fostul presedinte Traian Basescu, lider PMP si cel care si-a asumat explicit unirea Basarabiei cu Romania ca proiect. El nu a ezitat sa ii numeasca ticalosi si slugi pe premierul Dacian Ciolos si pe ministrul de Interne Dragos Tudorache.

"Ticalosilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? in Romania, liderii celor care au manifestat azi la Bucuresti pentru Unirea Romaniei cu Republica Moldova au fost retinuti si bagati in dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunatura de ticalosi tradatori de tara. Ciolos, cat de slugi puteti fi voi, Guvernul Romaniei?

Pentru violenta jandarmilor impotriva unionistilor din Republica Moldova si Romania, Ministrul Afacerilor Interne si Dacian Julien Ciolos trebuie sa dispara din viata publica. Slugoilor, ce tare va doare unionismul", a scris Basescu pe Facebook, acuzandu-i pe guvernanti ca vor "sa faca frumos" in fata Germaniei si a Federatiei Ruse.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ciocnire intre manifestanti si jandarmi la un mars unionist din Capitala. Protestatarii au pus corturi in Piata Universitatii
Ciocnire intre manifestanti si jandarmi la un mars unionist din Capitala. Protestatarii au pus corturi in Piata Universitatii

Participantii la marsul "Lupta pentru Basarabia", care se desfasoara sambata in Capitala, au incercat sa treaca de jandarmi in zona Piata Victoriei, pentru a se deplasa catre Universitate, insa au fost opriti de acestia.

97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Sute de lampioane la Iasi, un tricolor de 100 de metri la Targu Jiu
97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Sute de lampioane la Iasi, un tricolor de 100 de metri la Targu Jiu

La Iasi, cerul a fost luminat de sute de lampioane, despre care tinerii au spus ca reprezinta speranta lor pentru o noua unire intre cele doua state.

Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. 10.000 de persoane au participat in Capitala
Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. 10.000 de persoane au participat in Capitala

''Vrem Unirea Basarabiei cu Romania'' au strigat 10 mii de oameni, cetateni romani, dar si moldoveni. Acestia au organizat si un mars de protest in Bucuresti, cerand ca Basarabia sa devina o prioritate pentru autoritatile romanesti.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.