A cusut pe o pânză de 100 de ani, literă cu literă, cele 98 de strofe din Luceafărul

×
Codul embed a fost copiat

Performanţă inedită a unei femei de 72 de ani din Cugir, judeţul Alba. A cusut pe o pânză veche de 100 de ani, care măsoară peste 7 metri, literă cu literă, cele 98 de strofe ale Luceafărului lui Eminescu.

A avut nevoie de trei ani de zile ca lucrarea să fie gata, iar acum cei care o văd rămân uimiţi. Femeia a imprimat poemul pentru că iubeşte poeziile marelui scriitor şi vrea să lase creaţia moştenire nepoatei sale.

Tanti Maria a început să coasă versurile Luceafărului în 2014. A lucrat zi şi noapte ca să imprime strofele poemului cu aţă roşie şi a făcut şi calcule matematice pentru fiecare literă în parte.

Maria Todor: "A fost odată ca în poveşti. A fost ca niciodată. Din rude mari împărăteşti. O preafrumoasă fată."

Tot pe aceeaşi pânză, a cusut şi Hora Unirii, Mioriţa sau a ilustrat tot cu ajutorul acului şi a aței "Coloana infinitului" şi "Cuminţenia pământului".

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Maria Todor: "Am avut panza şi mă gândeam să imprim ceva pe ea că e veche, e foarte veche, e din 1922 ţesută şi din cânepă naturală. Am imprimat ce mi-a fost mie drag poeziile Luceafărul de Mihai Eminescu, Hora Unirii pentru că unirea s-a făcut la noi, la Alba Iulia, Mioriţa că e balada veche. Până am făcut două strofe a durat cam două luni de zile."

Femeia mărturiseşte că a avut nevoie de multă răbdare ca să ”scrie" cu aţă şi acul literă cu literă strofele din "Luceafărul" lui Eminescu.

Maria Todor: "Cărţile se mai rup se mai degradează, panza asta va rămâne mulţi, mulţi ani şi se păstrează mult şi bine, să o vadă.”
Reporter: Cât de greu a fost să coaseţi literă cu literă cele 98 de strofe?
Maria Todor: A fost pentru că eu nu le-am luat de niciunde, eu le-am creat. Milimetric a trebuit să le calculez. Sunt vreo 24 de împunsături la câte o literă. A durat şi jumătate de oră să fac o literă."

Vecinele au rămas uimite când au văzut creaţia femeii care a calculat matematic fiecare literă în parte.

Vecină:” Performanta doamnei mă uimeşte să ştiţi. Nu oricine poate să coasă aşa ceva."

Vecină: "Fără cuvinte am rămas. Ştiu câtă muncă s-a depus. De câte ori trebuie să împungi cu acul aici ca să iasă. I-am zis să se înscrie la Cartea Recordurilor."

Vecină: ”Am fost foarte impresionată de ceea ce a realizat, mai rar poate cineva să facă ce a făcut vecina noastră. Mi-a arătat cum a cusut pe pânza veche de sute de ani poezia Luceafărul. Nu cred că mai există cineva care să aibă atâta dăruire şi răbdare să scrie cu acul şi aţa ce a scris vecina noastră."

Acum vrea să imprime tot cu acul şi aţa pe pânză lucrări dedicate centenarului Marii Uniri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Secretele ascunse in cea mai celebra poezie din literatura romana. Ce vers urma de fapt dupa
Secretele ascunse in cea mai celebra poezie din literatura romana. Ce vers urma de fapt dupa "nemuritor si rece"

 Cartea adusa azi de Dan C. Mihailescu incearca sa dezvaluie misterele “Luceafarului”

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.