500 de militari americani cu echipament greu au ajuns la Baza Mihail Kogalniceanu. Cat vor ramane ca sa ne protejeze de rusi

×
Codul embed a fost copiat

Planul de intarire a flancului estic al NATO impotriva politicii agresive a Rusiei incepe sa fie pus in practica.

UPDATE 13:45 Sosirea "Vulturilor luptatori", Batalionul 1, Regimentul 8 Infanterie, evidentiaza "faptul ca puternicul Parteneriat strategic dintre SUA si Romania exista nu doar in scris, ci si in realitate", apreciaza ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, intr-un comunicat transmis marti AGERPRES.

Hans Klemm afrima ca "sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidentiaza faptul ca puternicul Parteneriat strategic dintre SUA si Romania exista nu doar in scris, ci si in realitate. Noua prezenta rotationala persistenta extinde capacitatea noastra de a ne urmari interesul colectiv de mentinere a pacii si securitatii in Europa de sud-est si in regiunea Marii Negre", subliniaza ambasadorul, citat in comunicat.

El a apreciat si recenta alocare de 2% din PIB pentru Aparare in Romania. "In mod semnificativ, Romania este si furnizor de securitate pentru comunitatea internationala, nu doar beneficiar, asa cum clar demonstreaza angajamentul sau continuu in Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL si recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru aparare", mentioneaza Hans Klemm.

Citește și
deveselu
Rusia catalogheaza Romania drept o ”amenintare clara” si un avanpost al NATO. Acuzatiile aduse autoritatilor romane
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aproximativ 500 de militari americani care fac parte din Batalionul 1 ”Vulturii luptatori” si mai multe tancuri M1 Abrams au ajuns, marti dimineata, la Baza Militara de la Mihail Kogalniceanu. Militarii, alaturi de cei romani, vor participa, la exercitii de tragere cu munitie de lupta la Centrul secundar de instruire pentru lupta Smardan, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii in asigurarea securitatii flancului estic al NATO, din cadrul Operatiunii Atlantic Resolve.

Citeste si: 300.000 de militari NATO, in alerta de grad ridicat din cauza Rusiei. "Cea mai mare desfasurare de la Razboiul Rece"

Tancurile M1 Abrams, de ultima generatie, au fost aduse din Polonia pe calea ferata pe platforme si au fost descarcate cu o macara de mare tonaj care a fost trimisa la Mihail Kogalniceanu, potrivit News.ro. Si alte utilaje de lupta - masini de lupta ale infanteriei M2 Bradley si obuziere autopropulsate - urmeaza sa ajunga la Unitatea Militara din judetul Constanta.

Nicolae Moneanu, comandantul Batalionului 184 Tancuri ”Cuza Voda” din Galati, a declarat pentru News.ro ca experienta de la aceste exercitii comune ajuta la cresterea interoperabilitatii cu structurile din NATO.

 ”Este o mare bucurie sa ma aflu aici in momentul in care partenerii au discolat tehnica si fortele pentru a participa la un exercitiu in comun. Orice exercitiu pe care il avem in comun cu partenerii din Alianta este un plus castigat pentru noi si pentru ei. Experienta pe care o impartasim la aceste exercitii ne ajuta sa crestem interoperabilitatea cu structurile din Alianta. De asemenea, folosind aceleasi tactici si proceduri pe care NATO le are, avem posibilitatea sa ne pregatim pentru orice misiune cand ni se cere”, a spus comandantul.

Citeste si: Armata SUA a prezentat noul vehicul de lupta, creat pentru a le face fata rusilor. Noul Stryker ar putea ajunge si in Romania

El a mai afirmat ca militarii romani, cel mai probabil, nu vor folosi tancurile aduse de americani. ”Pentru o tehnica din alta armata este foarte greu, trebuie o perioada de pregatire, chiar ani, nu cred ca se va pune problema de operat tehnica. Schimbul de experienta se realizeaza la nivelul tragerilor cu armamaetul de infanterie. Fiecare echipaj romanesc sau din Armata americana va folosi tehnica lor”, a precizat comandantul. El a spus ca militarii romani si americani se vor antrena la Smardan, intre 15 martie si 30 aprilie.

Unitatea de lupta americana care a sosit in Romania face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat in jur de 3.500 de soldati si 2.800 de piese de tehnica militara de la Fort Carson, statul Colorado, in Bremerhaven, Germania, la inceputul lunii ianuarie. Militarii americani vor sta in Romania timp de noua luni, dupa care vor fi inlocuiti de alti militari, asigurandu-se astfel o prezenta continua in Europa, preciza MApN intr-un comunicat.

Militarii americani ajunsi marti la Mihail Kogalniceanu vor efectua exercitii de tragere cu munitie de lupta la nivel de pluton si companie in Centrul secundar de instruire pentru lupta Smardan si vor participa la exercitiile multinationale planificate sa aiba loc in cursul acestui an, alaturi de militari din subunitati de tancuri si infanterie mecanizata din Fortele Terestre Romane apartinand Batalionului 284 Tancuri "Cuza Voda" si Batalionului 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Melescanu s-a intalnit cu ambasadorul rus, ce considera OUG 13
Melescanu s-a intalnit cu ambasadorul rus, ce considera OUG 13 "o problema minora". Ministrul nu a fost primit de seful NATO

Seful diplomatiei romane s-a intalnit cu reprezentantul Kremlinului la Bucuresti - o discutie ce ar putea marca startul unei apropieri de Rusia, tara care a avut o pozitie aparte fata de proteste si OUG 13.

Rusia catalogheaza Romania drept o ”amenintare clara” si un avanpost al NATO. Acuzatiile aduse autoritatilor romane
Rusia catalogheaza Romania drept o ”amenintare clara” si un avanpost al NATO. Acuzatiile aduse autoritatilor romane

 Rusia catalogheaza Romania drept o amenintare reala la adresa securitatii, intrucat gazduieste elemente ”ostile” ale sistemului antiracheta american, si un avanpost al NATO, potrivit unui oficial de rang inalt al ministerului de Externe de la Moscova.

500 de soldati americani vin in Romania. Militarii aduc cu ei zeci de tancuri, mortiere si vehicule de lupta
500 de soldati americani vin in Romania. Militarii aduc cu ei zeci de tancuri, mortiere si vehicule de lupta

500 de militari americani dislocati in Polonia vin la noi. Acestia vor participa la exercitii de tragere cu munitie de lupta, alaturi de soldatii romani de la Constanta.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.