30 de ani de când mii de manifestanți au scandat la Brașov "Jos Comunismul!"

Ultimul update: Miercuri 15 Noiembrie 2017 20:36
Data publicarii: Miercuri 15 Noiembrie 2017 09:37
Categorie: Actualitate

Se împlinesc 30 de ani, de la prima revoltă anti-comunista, declanşată la Braşov, de muncitorii fostei fabrici de autocamioane.

Nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile, în 15 noiembrie 1987, oamenii au ieşit pe străzile oraşului şi au incendiat portretul lui Nicolae Ceauşescu. Erau furioşi şi pentru că regimul ţinea poporul în frig, foame şi teroare. Pentru cei care au îndrăznit să facă asta, au urmat arestări, torturi şi deportări.

În '87, Dobre Stana avea doar 18 ani şi abia se angajase în uzina Steagu Roşu din Braşov. S-a alăturat grupului de muncitori care, nemulţumiţi că li s-a tăiat din salarii, au încetat lucrul. Au cerut explicaţii de la şefi şi, pentru că nu le-au primit, au pornit pe străzi spre sediul comitetului judeţean de partid. Revolta socială a devenit una politică, iar miile de muncitori au strigat pentru prima dată "Jos Ceauşescu".

Într-un act de curaj fără precedent, muncitorii au ocupat clădirea comitetului judeţean de partid, au aruncat pe geam televizoare şi telefoane, roţi de caşcaval, portocale şi ananas. Nu văzuseră în viaţa lor fructe exotice. În România alimentarele erau pustii, macarea se dădea pe cartela, ţara era în frig şi bezna.

Revolta a fost reprimată însă brutal de trupele securităţii statului. Au urmat arestări şi torturi. Toate acţiunile represive de la acea vreme reprezintă infracţiuni contra umanităţii şi sunt anchetate acum de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iniţial, se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi. Dar, sub presiunea opiniei publice internaţionale, comuniştii au revenit asupra hotărârii, deportând, în urma unui proces înscenat, 61 de muncitori.

La Braşov, în Piaţa Sfatului, au fost expuse documente şi fotografii inedite pe care oricine este interesat le poate studia.

Loto

LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 23 noiembrie 2017

Un tânăr eliberat în baza recursului compensatoriu şi-a agresat bunica

România donează 100.000 dolari pentru reconstrucția Caraibelor în urma uraganelor din septembrie

Atenție la apelurile scurte din țări exotice. Pățania unui român sunat din Tanzania

Scumpirile ouălor și untului, anchetate de Consiliul Concurenței

Mihai Tudose promite că va ”îngheța” amenzile pentru șoferi

lemne

Decesul unui tânăr împuşcat în pădure a dus la înmulţirea controalelor la hoţii de lemne din Mureş

Un șofer a fugit de la locul accidentului, deși era nevinovat. Descoperirea făcută de polițiști

Stela Popescu, la ”Vorbește lumea”. ”Poate ar trebui să mă retrag”

Actrița Cristina Stamate, în stare gravă la spital

Stela Popescu, o carieră bogată în teatru și televiziune. ”Profesia asta mi-a luat toată viaţa”

Monologul emoționant al Stelei Popescu din Las Fierbinți, despre învățământul românesc