30 de ani de când mii de manifestanți au scandat la Brașov "Jos Comunismul!"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 15 Noiembrie 2017 09:37
Categorie: Actualitate

Se împlinesc 30 de ani, de la prima revoltă anti-comunista, declanşată la Braşov, de muncitorii fostei fabrici de autocamioane.

Nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile, în 15 noiembrie 1987, oamenii au ieşit pe străzile oraşului şi au incendiat portretul lui Nicolae Ceauşescu. Erau furioşi şi pentru că regimul ţinea poporul în frig, foame şi teroare. Pentru cei care au îndrăznit să facă asta, au urmat arestări, torturi şi deportări.

În '87, Dobre Stana avea doar 18 ani şi abia se angajase în uzina Steagu Roşu din Braşov. S-a alăturat grupului de muncitori care, nemulţumiţi că li s-a tăiat din salarii, au încetat lucrul. Au cerut explicaţii de la şefi şi, pentru că nu le-au primit, au pornit pe străzi spre sediul comitetului judeţean de partid. Revolta socială a devenit una politică, iar miile de muncitori au strigat pentru prima dată "Jos Ceauşescu".

Într-un act de curaj fără precedent, muncitorii au ocupat clădirea comitetului judeţean de partid, au aruncat pe geam televizoare şi telefoane, roţi de caşcaval, portocale şi ananas. Nu văzuseră în viaţa lor fructe exotice. În România alimentarele erau pustii, macarea se dădea pe cartela, ţara era în frig şi bezna.

Revolta a fost reprimată însă brutal de trupele securităţii statului. Au urmat arestări şi torturi. Toate acţiunile represive de la acea vreme reprezintă infracţiuni contra umanităţii şi sunt anchetate acum de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iniţial, se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi. Dar, sub presiunea opiniei publice internaţionale, comuniştii au revenit asupra hotărârii, deportând, în urma unui proces înscenat, 61 de muncitori.

La Braşov, în Piaţa Sfatului, au fost expuse documente şi fotografii inedite pe care oricine este interesat le poate studia.

klaus iohannis

Preşedintele Iohannis, fotografiat la schi, în Munții Șureanu

Primăria Brazi, Prahova, vrea stații de autobuz ca în Dubai. S-au alocat 100.000 €

Întrecere în prepararea cărnii de porc la Oradea. ”Porcu-i bun oricând”

Dispariția dronei subacvatice ”Vasilică” aduce acuzații grave. S-a început urmărirea penală

Sentințele definitive, așteptate ani de zile în România din cauza numărului mare de dosare

Polițistul Eugen Stan putea fi prins mai devreme, dar a fost acoperit. Concluziile raportului corpului de control al MAI

elena udrea inquam

Elena Udrea este însărcinată cu gemeni

Ce spune președintele CNCD despre exprimarea privind autiștii, făcută de Viorica Dăncilă

Protest cu portocale în faţa Palatului Cotroceni. Pleșoianu: ”Iohannis, într-o eroare totală”

Parlamentul vrea să interzică RA-APPS să mai vândă din bunurile confiscate de la Ceaușescu

Scandalul polițistului agresor. ”Stările atipice” ale polițistului, semnalate printr-un formular

Metoda uluitoare inventată de un sucevean prin care jefuia femei luate la ocazie