Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

119 migranti, dintre care 34 minori, salvati de o nava romaneasca in Marea Mediterana. Se aflau pe o barca gonflabila

Embed:

119 migranti, dintre care 34 de minori, care se aflau pe o barca gonflabila de mici dimensiuni, in Marea Mediterana, au fost salvati de o nava romaneasca.
 

Politistii de frontiera de pe nava "Stefan cel Mare" MAI 0201, aflata in misiune in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN TRITON 2015/TRITON 2016, coordonata de Agentia FRONTEX, au salvat 119 migranti, din care 34 minori, care se aflau pe o barca gonflabila de mici dimensiuni, in Marea Mediterana, informeaza Politia de Frontiera Romana.

Barca plina ochi de oameni disperati plutea in deriva in toiul noptii si risca sa se scufunde oricand. Politistii de frontiera romani i-au vazut pe migranti si le-au dat semnal ca pot sa urce la bordul navei lor. Ofiterii romani au purtat pe tot parcursul misiunii costume de protectie. Refugiatii erau toti barbati, insa aveau cu ei 34 copii care dadeau semne de hipotermie si deshidratare.

"Obiectivul principal al Operatiunii Comune TRITON 2015/TRITON 2016, organizata sub egida FRONTEX in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare (EPN) este acela de a contracara fenomenul de migratie ilegala, precum si de cautare si salvare a persoanelor aflate in dificultate pe mare (Search and Rescue-SAR) la frontiera externa a Uniunii Europene", precizeaza autoritatile.

"In urma evaluarii situatiei la fata locului, respectiv temperatura scazuta, suprasolicitarea barcii si pericolul iminent de inec, echipajul politiei de frontiera a hotarat sa ii imbarce la bordul ambarcatiunii." a declarat Alexandra Popescu de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

migranti

In data 26 ianuarie 2016, in jurul orei 18.00, nava MAI 0201 "Stefan cel Mare", aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN TRITON 2015/TRITON 2016 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a primit o solicitare din partea MRCC Rome (Centrul Maritim de Coordonare) pentru a salva aproximativ 100 de persoane aflate pe o ambarcatiune gonflabila care se afla in pericol de scufundare in apele internationale ale Marii Mediterane.

migranti

In jurul orei 22.00, nava "Stefan cel Mare" a Politiei de Frontiera Romane a localizat ambarcatiunea gonflabila, la bordul careia se aflau peste 100 de persoane.In urma evaluarii situatiei de la fata locului (temperatura scazuta, supraaglomerarea barcii si riscul iminent de a se scufunda) politistii de frontiera romani au decis ca persoanele sa fie aduse la bord. Astfel, toti cei 119 imigrantii au fost transferati la bordul navei "Stefan cel Mare", unde personalul Politiei de Frontiera Romane le-a acordat asistenta si primul ajutor.

Imigrantii erau deshidratati si prezentau semne de hipotermie. Toti erau barbati, dintre care 34 minori, au declarat ca provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone si Mali si ca intentionau sa ajunga in Spatiul Schengen. Cei care i-au tras din apele reci ca gheata sunt politisti de frontiera romani plecati special intr-o astfel de misiune in preajma Craciunului. Nava "Stefan cel Mare" a fost solicitata pe coastele Italiei si Greciei, acolo unde fluxul de imigranti e de necontrolat. Vasul este dotat cu sisteme radar performante, camere de termoviziune si inclusiv o unitate de lupta specializata in operatiuni de asalt.

“Incearca sa combata migratia ilegala prin cautarea si salvarea oamenilor care au nevoie de ajutor. Si cautarea persoanelor care pun in pericol aceste persoane organizand adevarate retele de trafic de persoane." a spus Catalin Paraschiv, comandantul navei.

migranti

Nava Politiei de Frontiera a ajuns in data de 27.01.2016, in jurul orei 17.00 (ora Italiei), in apropierea portului Lampedusa, unde imigrantii au fost preluati de ambarcatiunile autoritatilor italiene.

Pe timpul imbarcarii migrantilor la bordul MAI 0201, in timpul deplasarii la locul de debarcare, cat si pe timpul debarcarii (activitati desfasurate pe mare), nu au fost probleme, activitatile desfasurandu-se in siguranta atat pentru migranti, cat si pentru echipaj.La finalizarea actiunii de salvare, nava "Stefan cel Mare" MAI 0201 si-a reluat misiunea in cadrul operatiunii Frontex.

 

Sursa: StirilePROTV, Data publicarii: 28 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: migranti, nava, mediterana,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed