11 stații de cercetare a cutremurelor, deschise în Galați. Investiția se ridică la 400.000 de €

staţii de cercetare a cutremurelor, galati,
Pro TV

Unsprezece staţii de cercetare a cutremurelor, trei în foraje şi opt la suprafaţă, au fost deschise, luni, în localităţile gălăţene Schela, Negrea şi Izvoarele, în urma unei investiţii de aproape 400.000 de euro

Directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, prezent în satul Izvoarele, a afirmat, că este vorba despre o premieră la nivelul cercetării în România în domeniul seismelor deoarece un astfel de sistem nu mai există la noi în ţară, relatează news.ro.

"Este vorba de 11 staţii seismice, trei în foraje şi opt la suprafaţă, o reţea foarte densă, ale căror date contribuie la cercetare şi la obţinerea de informaţii privind intervenţiile rapide în cazul unui cutremur. Datele se transmit la Bucureşti în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea şi trimite informaţiile în timp real către utilizatori, autorităţi, ISU. Utilitatea este multiplă: în primul rând, informaţiile obţinute de la această staţie sunt utilizate pentru proiecatrea în construcţii, pentru alunecările în teren, întrucât cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Şi pe partea de alertare, datele pot fi folosite şi transmise către ISU. De asemenea, ne gândeam să încercăm să facem un fel de campanie de educare a populaţiei, să ştie cum se comportă la un cutremur, în şcoli mai ales, ei trebuie să ştie cum reacţionează la un cutremur", a explicat Constantin Ionescu.

La rândul său, cercetătorul Mihai Diaconescu a afirmat că staţiile sunt foarte utile în condiţiile în care în zona celor trei localităţi şi anul acesta s-au mai produs cutremure.

"Utilitatea este mai presus de orice îndoială, ţinând cont de fatul că în 2013 au fost două secvenţe seismice: una de vreo 20 de cutremure în luna august, iar alta de peste 400 cutremure în perioada septembrie-noiembrie. Şi anul acesta au fost trei secvenţe seismice, dar mai mici: una de şase, una de 15 şi una de vreo 26 de cutremure. Zona este şi va rămâne în continuare activă seismic, să nu vă aşteptaţi că se vor opri cutemurele în zonă. Aceste staţii seismice vor ajuta la creşterea gradului de precizie", a spus Diaconescu.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

La inaugurarea celor 11 staţii a fost şi ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, care a afirmat că este vorba despre o investiţie importantă în domeniul cerecetării.

"Este o investiţie strategică, o investiţie importantă pentru cercetare.Institutele de cercetare sunt coordonate de Ministerul Cercetării, pe baza unui studiu făcut la începutul anului, s-au alocat sumele necesare în integralitatea lor", a spus Lucian Georgescu.

La rândul său, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a precizat că se va putea şti cu 20 de secunde înainte când va fi un cutremur în zonă, iar staţiile vor radiografia practic structura solului.

"Vom şti cu 20 de secunde înainte când va fi un cutremur, ceea ce este importantă pentru noi, autorităţile. Consiliul Judeţean are în procedură de achiziţie un proiect pentru 20 de localităţi pentru prevenirea alunecăriler de teren, o investiţie de 1, 6 milioane de lei. Este vorba de hărţi de risc, iar aceste staţii seismice ne vor ajuta să cunoaştem structura solului, dacă sunt pungi de gaz, pungi de apă, sunt foarte importante informaţiile oferite de la această staţie", a adăugat preşedintele CJ Galaţi.

La începutul acestui an, în zona satului Izvoarele au apărut şi alunecări de teren care s-au manifestat pe un versant, pe o lungime de circa 200 de metri.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Doi geologi prevăd cutremure masive în 2018: ”Putem avea 20 de seisme majore”
Doi geologi prevăd cutremure masive în 2018: ”Putem avea 20 de seisme majore”

2 oameni de știință susțin că numărul cutremurelor severe va crește anul următor din cauza unei încetiniri periodice a vitezei de rotație a Pământului.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.