Cum deosebesti raceala de gripa?

sfatulmedicului

 In sezonul rece, incidenta cazurilor de raceala si gripa creste substantial. Ambele sunt boli respiratorii si au drept cauza scaderea imunitatii, expunerea la aer rece si contactul cu persoane bolnave, transmitatoare ale virusului respirator.

 Chiar daca simptomele racelii si gripei sunt asemanatoare, cele doua afectiuni pot necesita tratamente diferite iar farmacistii de la Sensiblu ne pot ajuta sa descoperim diferenta dintre raceala si gripa.

Popular, raceala este denumita orice afectiune respiratorie care presupune tuse, stranut, nas infundat si temperatura. Multe persoane trateaza cu superficialitate simptomele, boala ajungand sa se agraveze din acest motiv.

Asemanari si deosebiri intre raceala si gripa

Simptomele racelii si gripei sunt asemanatoare, insa in cazul gripei, ele sunt mai intense si se intind pe o durata mai mare.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Febra. In cazul racelii apare destul de rar, in vreme ce in cazul gripei, aceasta este de obicei de peste 39`C.

Dureri de cap. Persoanele care sufera de gripa pot resimti dureri proeminente, in special in zona sinusurilor, deasupra nasului. Pacientii care au racit nu vor acuza aproape niciodata dureri de cap.

Dureri musculare. Sunt resimtite puternic de catre cei care au gripa, in vreme ce in raceala sunt usoare.

Congestie nazala. Senzatia de nas infundat apare uneori in gripa, insa deseori in raceala.

Oboseala. Oboseala si starea de slabiciune generala apar de obicei in gripa, dar sunt destul de usoare in raceala.

Tuse. Chiar daca obisnuim sa consideram tusea ca un simptom principal al racelii, ea este usoara in cazul acestei afectiuni, in vreme ce la gripa, tusea se manifesta mult mai puternic.

Dureri in gat. Acestea pot fi prezente in gripa, dar sunt foarte frecvente in raceli.

Raceala afecteaza pacientul pe o durata mai scurta, 3-4 zile, iar simptomele nu tind sa il imobilizeze la pat, in vreme ce gripa este mult mai agresiva si se intinde pe o durata mult mai lunga, peste o saptamana.

In cazul racelii, simptomele apar la una sau doua zile dupa ce a fost contractat virusul si se agraveaza treptat.

Debuteaza cu stari de oboseala, cu stranut si dureri de cap, apoi apar durerile de gat, nasul se infunda, iar mucozitatile nazale devin tot mai consistente si isi modifica culoarea pana la verzui. Pielea devine palida.

Gripa debuteaza brusc si violent. Temperatura trece de 39 de grade Celsius, este insotita de stari de oboseala, de tuse si rosu in gat, de dureri puternice de cap si chiar de dureri de ochi.

Febra poate dura pana la cinci zile. Tusea, in schimb, poate dura chiar si doua luni, persistand si in lipsa celorlalte simptome.

Spre deosebire de raceala, durerile musculare sunt mult mai puternice, iar frisoanele sunt insotite de dureri abdominale si ale oaselor. Gripa netratata sau tratata superficial poate genera complicatii grave.

Cum se trateaza

Virozele respiratorii apar, in cazul adultilor, de doua pana la patru ori pe an, iar in cel al copiilor de pana la opt-zece ori pe an.

Utilizarea medicamentelor antivirale ajuta la prevenirea raspandirii virusurilor. Raceala si gripa pot fi tratate si cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Este vorba despre unele tipuri de antihistaminice.

In tratamentul pentru raceala si gripa este recomandat sa fie inclus si Ceai ANTIGRIP de la Dr. Hart pe care il primesti cadou pana pe 31 martie in farmaciile Sensiblu la achizitionarea tratamentului necesar.

Acesta contine o combinatie de 5 plante – cimbrisor, echinaceea, radacini de lemn dulce, flori de soc, fructe de anason - care ajuta organismul sa lupte eficient cu raceala sau gripa. Este usor de consumat atat de copiii de peste 3 ani, cat si de adulti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.