Românii care ar putea să schimbe piaţa imobiliară din Marea Britanie. Invenția lor i-a adus în atenția guvernului britanic

×
Codul embed a fost copiat

Mergem la Londra și facem cunoştinţă cu Vadim Toader, un tânăr român absolvent al Universităţii Oxfrod. A renunţat la o slujbă bine plătită şi s-a apucat de propria afacere împreună cu alt român.

Cei doi au inventat un algoritm bazat pe inteligența artificială care ar putea să schimbe piaţa imobiliară din Marea Britanie. Recent au intrat în atenţia guvernului britanic, care i-a trimis să le reprezinte ţara la târgurile de inovaţie din Statele Unite. N-a trecut mult timp şi investitorii au început să le dea milioane de lire ca să aibă acces la programul lor.

Londra, una dintre cele mai efervescente pieţe imobiliare din lume. Miliardari ruşi, şeici arabi şi lorzi britanici se duelează zilnic în zeci de milioane de lire pentru fiecare metru pătrat de pământ. În aceast domeniu nebun şi imprevizbil un român a început să revoluţioneze piaţa imobiliară.

Aceasta este casa lui Vadim Toader. Ştefan este partenerul său de afaceri iar astăzi îl ajută cu mobila. Cei doi sunt fondatorii companiei Proportunity.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Cu ajutorul inteligenţei artificiale au creat un algoritm care poate identifica proprietăţile cu potenţial din Londra. Găsesc case ieftine care se vor scumpi în anii următori. Aşa şi-a găsit Vadim casa.

Vadim: "Ea a fost cu totul 760.000 de lire. Cred că undeva între 50% spre 100% creştere în 5-10 ani. "

Guvernul de la Londra a ales Proportunity să reprezinte Marea Britanie la cea mai mare conferinţă pentru start-up-uri din lume, în San Francisco. Despre compania lor presa britanică spune că va reinventa planşa de Monopoly. Anul trecut au fost desemnaţi cel mai bun start-up de pe piaţa imobiliară.

Pe Vadim Toader l-am cunoscut pentru prima dată în 2012 la Oxford, alături de alţi studenţi români. Vadim şi Ştefan au renunţat la slujbe bine plătite ca să-şi pornească propria afacere.

Vadim: ”Eu îs fiu de ingineri şi îmi place să creez o soluţie la o problemă care mă frustrează şi să las soluţia aia. Să ştiu că am lăsat ceva în urmă şi lumea e un pic mai bună.”

Vadim: "Dacă în America ai eşuat de 3 ori, aia se uită foarte bine la tine. Spun "uite, un tip care nu se lăsă, rezilient şi a şi învăţat foarte mult că s-a autoprovocat."!”

La universitate a învăţat cum să facă prezentări şi cum să vorbească în public despre proiectele sale. În aceeaşi perioadă a convins mai multe companii să-i finanţeze o excursie pe vârful muntelui Kilimanjaro. Acum convinge bănci şi fonduri de pensii să-i dea bani pentru propria afacere.

Vadim: "Am reuşit să ridicăm la început vreo 2 milioane de dolari şi între timp am mai ridicat încă vreo 2 milioane."

Amândoi s-au înscris într-un accelerator pentru start-up-uri unde din câteva mii de aplicaţii sunt acceptate doar 100.

Acolo, în zgârie norii din centrul Londrei, au convins primul investitor să le dea 100.000 de lire.

Vadim: "Da, e greu. Când baţi la 100 de uşi şi 99 îţi spun nu. Mai ales dacă al doilea îţi spune da şi brusc eşti super încântat şi după aia încă 50 îţi spun nu, după aia eşti la pământ. Eu făceam 4 call-uri pe zi şi după al 4-lea trebuia să mă duc să mă culc, emoţional nu mai puteam. E ca şi cum te-ai vedea cu 4 femei şi ai 15 minute ca ele să decidă dacă se căsătoresc cu tine sau nu, ştii...îţi dai seama în alea 15 minute tu încerci să spui şi asta, şi asta e greu. "

Noroc că în viaţa de zi cu zi aleasa inimii i-a dat mai mult de 15 minute să o convingă. Pe Julia a cunoscut-o când era în ultimul an la Oxford. Nunta au făcut-o în România, anul acesta în iunie.

Julia: "Ne-am căsătorit în România, am fost în România 6 ori, îmi plac românii şi România foarte mult.”

Julia: "Da, am fost furată la propria nuntă. A fost amuzant că americanii nu înțelegeau ce se întâmplă. Iar Vadim a trebuit să mă răscumpere!”

Acum au 12 angajați de toate vârstele şi naţiile. Shri şi-a dat doctoratul la Cambridge, unde a şi descoperit două noi planete. A renunţat la o slujbă foarte bine plătită ca să li se alăture.

Shri: "Tot timpul am fost fascinat să creez ceva din nimic. Pentru mine e ca un impuls de adrenalină. Construim ceva de la zero. Programez ceva care va deveni uriaș!"

De cealaltă parte a mesei Tommy are un doctorat la Oxford unde cerceta noi metode de depistarea cancerului cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Tommy: "Foloseam inteligența artificială ca să detectăm diferite tipuri de celule cancerigene."

Când i-am vizitat Shri tomcai terminase o aplicaţie care le arăta cu precizie străzile din Londra unde merită să investeşti. Ca o hartă meteo pentru imobiliare.

Anul acesta firma şi-a extins domeniul de activitate şi s-a transformat în bancă. Le acoperă tinerilor avansul cerut de alte bănci pentru a le acorda credite pentru case.

Vadim Toader: "Dăm posibilitatea să îşi cumpere case cu 5 ani mai repede decât fără noi şi cu vreo 20 şi ceva % mai ieftin decât pot momentan. Uite asta are 86 metri pătraţi şi e 500.000 în zona scumpă...la preţul ăsta ar trebui să valoreze vreo 700.000."

Softul lor analizează calitatea şcolilor, a spitalelor, rata criminalităţii sau consumul de droguri, inclusiv meseriile vecinilor din cartierul care te interesează.

Toate acestea şi multe altele sunt suprapuse peste zecile de milioane de tranzacţii efectuate în Londra din 1995 până în prezent şi rezultă preţul corect al casei. Sunt informaţii la care în România n-ar avea acces.

Vadim Toader: "Singurii care beneficiază de lipsa transparenței sunt cei care au acces deja la informaţia asta şi nu vor ca alţii să aibă acces.”

Vadim a terminat printre primii una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lume. Acolo a învăţat să creadă în propriile lui idei şi, mai important, să le pună în practică. A renunţat la o slujbă bine plătită ca să-şi încerce norocul pe cont propriu. Cu o echipă puternică şi câteva milioane de lire, Vadim încearcă să aducă certitudine într-unul dintre cele mai imprevizibile domenii din lume şi în acelaşi timp să ajute milioane de tineri în căutarea propriei case.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Sufocată de propriile gunoaie, România importă și deșeurile străinilor. Se ard pe câmpuri și generează toxine care pot ucide
Sufocată de propriile gunoaie, România importă și deșeurile străinilor. Se ard pe câmpuri și generează toxine care pot ucide

Partea a III-a. Inspectorii ANPC și comisarii Gărzii de Mediu cer modificarea legislației de import deșeuri.

Condamnarea uluitoare primită de o româncă după ce a introdus în țară 33 de TIR-uri de deșeuri textile
Condamnarea uluitoare primită de o româncă după ce a introdus în țară 33 de TIR-uri de deșeuri textile

Partea a II-a. Importul ilegal al deșeurilor și comerțul intracomunitar cu gunoi însumează 500 de milioane de euro, conform autorităților de mediu.

Recomandări
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.