Cum sunt protejati consumatorii in tarile europene. Un macelar din Franta dezvaluie ce l-a uimit la produsele din Romania

Ultimul update: Marti 09 Mai 2017 07:14
Data publicarii: Sambata 06 Mai 2017 17:49
Categorie: Standard pentru est

Standard pentru Est, episodul 8. Sunt nemtii, francezii sau italienii mai atenti decat noi atunci cand merg la cumparaturi? Stiu sa protesteze imediat, atunci cand nu primesc ceea ce scrie pe ambalaj?

Cat de diferite sunt marfurile de la ei de cele pe care le achizitioneaza romanii? Cum protejeaza autoritatile lor consumatorul si ce se intampla la noi? Duminica, la Emisiunea "Romania Te Iubesc" v-am pregatit o ancheta pe larg despre toate aceste aspecte, in campania Standard pentru Est.

Nemtii isi educa gustul in astfel de mici magazine aflate in toate localitatile si unde calitatea marfii ii determina pe clienti sa faca diferenta si sa pretinda un standard sporit. Neamtul are incredere in producatorii din zona stie in ce conditii a crescut animalul.

Sorin Minea, presedinte RomAlimenta: "Sunt mai destepti? Nu, sunt mai educati. Singurii care se pot schimba suntem noi."

In Franta,  gustul clientilor e educat in boucherii, adica macelarii de cartier, in care marfa e mereu proaspata si oamenii sunt obisnuiti sa primeasca muschi fraged.

Care este adevarata diferenta dintre branzeturile din Romania si cele din Franta. La noi nu exista un standard de calitate

Client: "E aici in cartier, ii stiu, aici vin sa iau mereu, cumpar mai putin, calitate nu cantitate."

Bucataria franceza nu "pacaleste", cum fac alte bucatarii, nu exista retete marinate si nici prea multe mirodenii, asa ca francezul vrea carne proaspata, pentru ca reteta se bazeaza pe savoarea ei. In Franta, statul a sprijinit tot ce insemna identitate franceza sub aspect culinar, facand din acest domeniu unul dintre cele mai profitabile sectoare din productia agroalimentara.

Francezii au fost printre primii care au reglementat ce inseamna produs de origine controlata, fapt care le-a permis micilor producatori sa concureze pe piata cu marile companii.

George Mihali chef bucatar: "Carnea aceasta se prepara mai usor, retetele sunt simple nu pacalesti omul."

Macelarul Alexis spune ca a fost uimit sa descopere ca in Romania gasesti in galantare carne din vaca de lapte si mai putin din rasele de carne, cum se gasesc in Franta. 

Nicio rasa de lapte nu se poate compara cu aceste rase apreciate la francezi, sustin marii producatori.

Francezul cauta savoarea, neamtul vrea produse fara grasime, romanii sunt mult mai orientati catre preturile accesibile. Toti vor calitate, dar standardele difera. Nici strainilor si nici romanilor nu le place sa fie pacaliti. Consumatorul roman ia totul de bun, cel european e ceva mai atent si mai circumspect.

Sorin Minea, presedintele RomAlimenta: „Cultura" cititului pe eticheta si al mancatului de calitate a inceput sa prinda contur si in Romania, insa nu am deprins pe deplin cum sa pretindem aceasta calitate."

Romanii sunt parte dintr-o mare piata europeana cu mai putin control la partea de fabricatie, dar cu mai multa responsabilitate pentru ce este expus la raft. O piata in care produsele difera de la o tara la alta si diferentele sunt tot mai greu de sesizat.

Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie

Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie "carne" si altul cu "carne dezosata mecanic". Ce inseamna MDM

Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis

Prima reactie din partea Comisiei Europene in cazul standardelor duble privind alimentele: "Vom pune capat discriminarii"

Autoritatile confirma standardele duble, dupa campania Stirilor ProTV. Ce contine parizerul german fata de cel vandut la noi

Substanta activa din detergentii vanduti in Romania, “spalata” de marii producatori. Cat de mare e diferenta fata de Germania

Dublu standard si in privinta parfumurilor din Romania si din Vest. De ce in cazul celor de la noi mirosul dispare mai rapid

Diferente intre sapunul, pasta de dinti si whisky-ul din Romania si cele din Occident. Ce au aratat analizele din laborator

Una e ambalajul, alta e compozitia. Margarina germana din Romania arata aproape identic cu cea din Germania, dar e diferita

Standard pentru est

Marea diferenta dintre spaghetele italiene vandute in Romania si cele care se vand in Italia. Ce spun testele specialistilor

Cum sunt protejati consumatorii in tarile europene. Un macelar din Franta dezvaluie ce l-a uimit la produsele din Romania

Romanii angajati in abatoarele germane dezvaluie cum se separa carnea pentru Europa de Est. Ce difera fata de cea pentru Vest

CAMERA ASCUNSA: Cum putem afla daca la un produs s-a folosit carne congelata sau proaspata si ce diferenta este intre ele

Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta

Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie "carne" si altul cu "carne dezosata mecanic". Ce inseamna MDM