Verdict dur al expertilor, dupa atentatele din Paris si Bruxelles. Principala vulnerabilitate a Europei este chiar UE

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 11:51
Categorie: Special
UE, catuse

Analistii celor mai prestigioase institutii de studii strategice au opinii diferite asupra cauzelor si consecintelor atacurilor teroriste asupra Europei, dar concluziile lor sunt similare: UE e parte a problemei, mai degraba decat a solutiei.

Expertii institutului de analiza strategica Stratfor sustin ca principala vulnerabilitate a Uniunii Europene este aceea ca „nu e o uniune de securitate”. Structurile desecuritate deja existente – Europol, Frontex si Eurojust – „au atributii in principal logistice, de coordonare a eforturilor si resurselor intre state”.

In schimb, UE intampina obstacole importante in crearea unei „retele unificate de securitate”. Pe de o parte, sustin analistii Stratfor, exista bariere financiare – chiar si politia federala germana se plange de fonduri insuficiente. Pe de alta parte, „in UE oamenii trec liber dintr-o tara in alta, dar informatiile nu”, dovada lipsa de colaborare intre institutiile de securitate din tarile europene. Inclusiv faptul ca fiecare tara foloseste alta transcriere a numelor arabe face dificila coordonarea, spun expertii.

La nivel politic, problema este una de suveranitate: statele europene nu sunt dispuse sa renunte la prerogativele lor in domeniul sigurantei interne. „Cum Uniunea Europeana e putin probabil sa se transforme in Statele Unite ale Europei, e improbabil sa ajunga sa aiba un Birou European Federal de Informatii”, afirma analistii Stratfor. Intr-o nota mai optimista, ei spun insa si ca nu e imposibila in viitor o cooperare mai intensa in domeniul securitatii la nivelul Uniunii Europene.

Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"

Citeste si: Ce spune premierul Ciolos depre masurile care vor fi luate in Romania dupa atacurile din Bruxelles

Specialistii RAND Corporation, cel mai cunoscut institut de studii strategice din lume, sustin ca e o mare diferenta intre provocarea terorista cu care se confrunta Europa si cea cu care lupta Statele Unite. „Marea diferenta si ceea ce face Europa atat de periculoasa este ca are un numar foarte mare de luptatori straini care se intorc in Europa si, mai important, acestia gasesc o retea logistica deja creata. Luptatorii se intorc hotarati sa comita atentate. Dar au nevoie de ascunzatori, de cineva care sa le construiasca bombele, de cineva care sa le faca rost de arme – au nevoie de o retea.

In SUA, in schimb, vedem foarte putine legaturi, actiunile sunt individuale. Nu exista o structura subterana la care sa apeleze pentru logistica”, spun specialistii RAND.

Pe de alta parte, Jeff Eggers, un fost Navy SEAL si consilier al presedinteluI SUA, sustine ca amenintarea terorista asupra Europei trebuie abordata „contra-intuitiv”, respingand ideea conflictului intre civilizatii. „Terorismul este eficient deoarece adeseori victimele sale reactioneaza de o maniera previzibila, care ajuta la indepliniarea scopurilor terorisitilor. De pilda, un raspuns natural a acela de a cere mai multa securitate, ceea ce are efectul pradoxal de a face victimele mai putin sigure”.

Eggers da chiar exemplu Statelor Unite, care au ajuns sa tolereze tortura pe fondul unei asemenea panici, si avertizeaza asupra efectului distorsionant al retelelor sociale. O abordare radicala si emotionala„va exacerba problema asimilarii musulmanilor europeni”, propunand in schimb rezistenta stoica . „Emotia si furia trebuie sa se transforme intr-o strategie de rezistenta”, spune fostul consilier al liderului de la Casa Alba. „Cel mai bun antidot la jihadism este sa il tratezi ca pe o forma de criminalitate, sa asimilezi minoritatile si sa iti vezi de treaba ta”.

Citeste si: Ce au in comun tinerii jihadisti care terorizeaza Europa. Un imam din Belgia explica metodele de recrutare ale ISIS

O abordare diferita au insa expertii in securitate britanici. Acestia sustin ca Uniunea Europa e de fapt o vulnerabilitate pentru tara lor. „Cea mai importanta arma in lupta impotriva terorismului sunt informatiile. Or, nu exista si nu poate exista un mecanism UE viabil de comunicare a informatiilor intre statele membre”, spune colonelul Richard Kemp, fost consilier al guvernului britanic pe probleme de securitate.

In replica, guvernul de la Londra a prezentat o scrisoare dechisa semnata de 13 fosti comandanti in care se afirma ca „in UE suntem mai puternici”. Documentul a intampinat critici din partea majoritatii expertilor, iar doi dintre semnatarii scrisorii au renegat-o.
 

premierul Belgiei viziteaza locul atentatelor din Bruxelles Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
UE, catuse Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
raid al politiei belgiene in Molenbeek Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
politisti francezi in fata la Bataclan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Seful DIICOT cere urmarirea penala a romanilor care intra pe

Seful DIICOT cere urmarirea penala a romanilor care intra pe "site-uri jihadiste". Biroul de Terorism a fost reinfiintat

Niccolò Machiavelli

„Scopul scuză mijloacele” - schimbările suferite în timp de expresia machiavelică

„Carpe diem”, legenda aforismului care a inspirat noua generație

„Banii n-au miros”, semnificația expresiei care a scos Imperiul Roman din criză

Dostoievski, romancierul rus care și-a transformat traumele personale în capodopere literare

Marea Neagră, recif al mizeriei. Imaginile surprinse de un scafandru în adâncuri

Margaret Thatcher, liderul controversat al unei lumi care se reabilita după război

ctp

Analiză CTP: ”S-a încheiat epoca Liviu Dragnea dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate”

Momentul de cumpănă din viața lui Stalin: moartea soției care-l „umilea în public”

NYT: Luptători ISIS s-au predat în masă în Irak deși au jurat să lupte până la moarte

The Independent: Incidentele cu arme de foc au omorât mai mulți americani decât toate războaiele SUA

Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă

Mișcările de independență în Europa. Ce legătură este între Catalonia și România