Ungaria vrea sa foloseasca armata impotriva teroristilor ascunsi printre refugiati. "Soldatii sa faca ce au invatat in Irak"

soldati maghiari si refugiati

Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa foloseasca criza refugiatilor ca pretext pentru a-si vota puteri exceptionale, incluzand folosirea armatei ca forta de ordine.

Stare de amenintare terorista”: acesta este numele noutatii pe care Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, vrea sa o includa in Constitutie. Este vorba de un amendament ce prevede ca guvernul poate declara “amenintare terorista”, o situatie ce ar permite executivului sa instituie starea de asediu, sa ordone evacuari sau boicoturi ale mass-media, sa suspende temporar anumte legi si sa foloseasca armata ca forta politieneasca. “Starea de amenintare” ar dura cel mult 60 de zile, dupa care poate fi prelungita cu aprobarea Parlamentului.

Citeste si: Ungaria dezbate reintroducerea serviciului militar obligatoriu. "Desfiintarea sa a fost un dezastru"

Amendamentul are nevoie de votul a doua treimi dintre parlamentari iar partidul majoritar, Fidesz, este deja in discutii cu celelalte formatiuni politice. Doar socialistii au refuzat sa negocieze pe acest subiect, afirmand ca guvernul vrea doar sa isi mareasca puterile in mod abuziv, sub pretextul masurilor impotriva terorismului, scrie Hungary Today.

Insa Antal Rogan, seful de cabinet al premierului Orban, sustine ca masura este justificata, in conditiile in care riscul unui atc terorist a crescut simtitor in ultima perioada din cauza “migratiei necontrolate”. Potrivit agentiei de presa MTI, Rogan a declarat ca situatia cere masuri suplimentare de protejare a granitelor, deoarece “barbaria terorista”, care vrea sa slabeasca civilizatia europeana, trebuie invinsa iar executivul maghiar nu are la dispozitie la fel de multe mijloace ca alte guverne din UE. El a avertizat ca, in cazul in care Parlamentul nu va vota “starea de amenintare terorista”, va face apel la popor, astfel incat Constitutia sa fie amendata prin referendum. Totusi, liderii parlamentari ai Fidesz s-au aratat dispusi sa reduca perioada de la 60 la 15 zile.

Citește și
Kurtos Kolacs
Cursa intre Romania si Ungaria pentru a inregistra Kurtos Kalacs la UE. "Lovitura" data de vecinii maghiari
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Si ministrul Apararii, Istvan Simicsko, a declarat ca e nevoie de legi noi care sa permita gestionarea amenintarii teroriste. “Nu putem ingadui ca soldatii sa stea in cazarma in timpul unui atentat”, a spus el, adaugand ca militarii trebuie sa foloseasca si in tara experienta dobandita in Irak si Afganistan. "Sarcina armatei este sa asigure securitatea", a conchis Simicsko.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Ce spune Ungaria despre construirea unui gard la frontiera cu tara noastra.
Ce spune Ungaria despre construirea unui gard la frontiera cu tara noastra. "Speram ca Romania isi poate apara granitele"

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, ca Ungaria nu va construi la frontierele sale "niciun kilometru de gard in plus fata de ce e necesar", potrivit Agerpres.
 

Cursa intre Romania si Ungaria pentru a inregistra Kurtos Kalacs la UE.
Cursa intre Romania si Ungaria pentru a inregistra Kurtos Kalacs la UE. "Lovitura" data de vecinii maghiari

Kurtos Kalacs este motiv de disputa intre Romania si Ungaria. Initial, tara noastra a anuntat ca vrea sa inregistreze produsul traditional la Uniunea Europeana, dar vecinii maghiari ne-au luat-o inainte si au depus deja actele la Bruxelles.

Autoritatile ungare au retinut doi britanici acuzati de finantare de
Autoritatile ungare au retinut doi britanici acuzati de finantare de "actiuni teroriste", aflati in drum spre Bucuresti

Politia ungara a retinut sambata trecuta doi cetateni britanici condamnati pentru finantare de actiuni teroriste.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.