"Ungaria, un vecin pe care Romania nu se poate baza". Analiza care arata cat de importanta e tara noastra pentru americani

romania harta sepia

Unul dintre cele mai influente institute de analiza din SUA considera Romania un aliat cheie pentru americani, dar atinge si aspecte controversate: relatiile romano-maghiare si exploatarea gazelor de sist.

Este vorba de institutul american Stratfor, ai carui sefi au fost recent tara noastra, in contextul vizitei vicepresedintelui SUA Joe Biden. Concluziile lor sunt detaliate in analiza publicata pe 3 iunie, 

Romania si Polonia, tari-cheie pentru americani
Mai precis, iata ce spun expertii Stratfor despre importantei Romaniei si Poloniei, cele mai mari tari din estul Europei. “Daca aceste state vor crea o structura de alianta mai stransa decat acum, alte tari mai mici ar putea sa le urmeze”, scriu analistii americani. Cu conditia insa ca si Statele Unite “sa joace un rol semnificativ in dezvoltarea acestei aliante”.

Analiza Stratfor considera ca Romania si Polonia sunt tarile cheie in estul Europei pentru o alianta care sa se opuna anexiunii Rusiei si identifica interesele comune ale celor doua state. “Ambele tari sunt ingrijorate de faptul ca actiunile Rusiei in Crimeea ar putea anunta actiuni similare in alte regiuni unde traiesc minoritati rusesti, din Moldova pana in tarile baltice”.

Citeste si: Tarile unde Putin a pus piciorul in prag. Conflictele inghetate care pot aduce Rusia la 500 km de Bucuresti

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ajutor militar si economic
O alianta intre cele doua state nu va putea insa functiona “fara o mai mare implicare a SUA”, scriu analistii Stratfor. Implicare ce ar trebuie sa constea atat in dotarea armatelor Romaniei si Poloniei cu echipament american modern, cat si in investitii in sectorul energetic, pentru a reduce dependenta de Rusia.

Concluzia analistilor americani este ca SUA trebuie sa se bazeze pe romani si pe polonezi daca vor sa se opuna Rusiei, si nu pe germani, care vor continua sa isi “prioritizeze relatiiel cu Rusia” sau pe Uniunea Europeana, care este “fragmentata”.

Romania, probleme cu vecinii
Analiza atinge insa si aspecte mai controversate legate de tara noastra. In primul rand, vecinii: “o Ucraina instabila, o Moldova cu potential exploziv si Ungaria, pe care Romania nu se poate baza”. In al doilea rand, exploatarea gazelor de sist. Analistii Stratfor dau exemplul Poloniei, unde “mai multe companii au abandonat prospectiunile din cauza incertitudinilor legate de legislatie”. Americanii spun ca aceasta ar putea fi o lectie pentru tara noastra: “Si in Romania, cadrul legal instabil impiedica adeseori investitiile in aceasta tara iar Bucurestiul mai are mult pana sa devina un partener mai serios pentru investitorii straini”.

Cu toate aceste afirmatii controversate, analiza a fost totusi recomandata chiar de premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, drept "o analiza foarte interesanta".

 

America e departe si indecisa, Rusia e aproape si puternica
Cu o saptamana inainte, directorul si fondatorul Stratfor, George Friedman, a publicat o serie de concluzii ale vizitei sale in Romania. Friedman, unul dintre cei mai influenti analisti americani de politica externa, sustinea atunci ca romanii nu au deplina incredere in SUA, deoarece primesc de la Washington mesaje contradictorii. “Pentru multi romani, Rusia e aproape si e puternica, America e departe si e indecisa”, sustinea Friedman.

Citeste aici editorialul lui George Friedman

De asemenea, analistul sef pe geopolitica al Stratfor, Robert D. Kaplan, a fost in Romania la mijlocul lunii mai, cand a avertizat ca „ provocarea strategica pentru Romania si vecinii sai este sa se protejeze nu impotriva unei actiuni imediate a Rusiei, ci impotriva unei actiuni subversive lente in urmatorii cinci ani".

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Obama:
Obama: "Romania nu va fi niciodata singura". Promisiunea facuta de cel mai puternic om al planetei. VIDEO

Prezent in Polonia la reuniunea liderilor tarilor aliate din Europa Centrala si de Est, Barack Obama si-a exprimat sustinerea pentru Romania in cazul unui atac asupra tarii noastre.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.