Un rapper amator a devenit creierul atacurilor din Franta. Cine e Rachid Kassim, inventatorul "terorismului de proximitate"

Ultimul update: Vineri 16 Septembrie 2016 07:41
Data publicarii: Marti 13 Septembrie 2016 11:19
Categorie: Special
Rachid Kassim

Un tanar nascut in Franta ar putea fi creierul atacurilor jihadiste organizate in ultima perioada in aceasta tara - pe care le coordoneaza prin intermediul retelelor sociale.

Rachid Kassim, un cunoscut propagandist al Statului Islamic de origine franceza, este banuit acum a fi creierul a cel putin trei atacuri teroriste asupra Frantei, organizate din Siria. El ar fi planuit uciderea unui cuplu de politisti in Magnanville pe 13 iunie 2016, asasinarea preotului Jacques Hamel pe 26 iulie, in biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray si tentativa de atac cu butelii de la Notre Dame de la inceputul lunii septembrie (foto jos) - pe langa alte actiuni in cazul carora nu exista inca suficiente probe.

Totul a fost organizat de Kassim prin Telegram, aplicatia de mesagerie favorita a jihadistilor, datorita gradului inalt de securitate, care ii protejeaza pe utilizatori de supravegherea serviciilor de informatii. Legaturile lui Kassim cu diversi jihadisti din tara sa natala sunt extrem de ample, dupa cum demonstreaza acest infografic realizat de AFP.

 

 

Se presupune ca el ar fi avut un rol si in organizarea atacului din Nisa din 14 iulie, in care 87 de oameni si-au pierdut vietile si peste 400 au fost raniti. Imediat dupa atac, ISIS a postat un clip in care poate fi vazut Kassim, laudand fapta atentatorului si apoi decapitand doi ostateci.

Nascut acum 29 de ani in Roanne (departamentul Loire), din parinti algerieni, Rachid Kassim a fost initial rapper si a cantat intr-o trupa, scrie Le Point, iar apoi a lucrat intr-un centru de asistenta sociala. Acum cinci ani, insa, s-ar fi radicalizat dupa o calatorie in Algeria. Comportamentul sau i-a alarmat pe membrii comunitatii musulmane locale, fiind chiar avertizat ca ar putea fi exclus din cauza ca incerca sa racoleze alti tineri pentru jihad.

In 2012 a plecat impreuna cu sotia si copii in Siria, via Egipt. Aici s-a alaturat ISIS si a inceput sa faca propaganda, pe Facebook si prin Telegram, pentru Statul Islamic. Dupa moartea lui Adel Kermiche, autorul atentatului din Saint-Étienne-du-Rouvray, Kassim a preluat contul de Telegram al acestuia, care are peste 300 de abonati. Ar fi postat aici si o lista cu cateva zeci de personalitati publice din Franta pe care le-a desemnat drept „tinte care trebuie executate”.

Europe1 scrie ca abordarea lui Kassim este diferita de cea traditionala, in care teroristii opereaza in comandouri inarmate pana in dinti. Propganadistul nascut in Franta promoveaza „terorismul de proximitate” - expresie creata de procurorul Francois Molins, care conduce anchetele anti-terorism. Kassim ii instiga pe tinerii jihadisti din Occident sa atace in locurile unde traiesc, folosind orice au la indemana – un tip de atacuri extrem de greu de prevazut pentru serviciile de informatii. Potrivit lui Molins, Kassim ii "teleghideaza" pe tinerii radicalizati cu care comunica prin retelele sociale.

 

Autoritatile franceze sustin, pe baza informatiilor stranse pana acum, ca Rachid Kassim ar putea fi creierul a cel putin 10 atentate sau tentative de atentat. Numele sau a fost mentionat, de pilda, de o adolescenta din Melun retinuta pe 4 august, cand incerca sa comita un atentat. De asemenea, toate femeile arestate dupa descoperirea unei masini pline cu butelii cu gaz la Paris erau in contact cu Kassim. El ar fi sugerat si metoda de comitere a atentatului dejucat de politisti: „Umpli o masina cu butelii, o pui intr-un loc circulat si... bum”, ar fi scris Kassim pe Telegram.

Radu Pirca

Rachid Kassim Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
procurorul Francois Molins Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
politie in fata catedralei Notre Dame Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Rachid Kassim Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Doar 7% din romani sunt ingrijorati de terorism si siguranta personala. Care sunt cele mai mari temeri ale oamenilor

Doar 7% din romani sunt ingrijorati de terorism si siguranta personala. Care sunt cele mai mari temeri ale oamenilor

Matthew Heimbach

Unul dintre organizatorii marşului rasist din Charlottesville, admirator al Gărzii de Fier

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

Analiză Washington Post. Este America în pragul unui război nuclear cu Coreea de Nord?

buncare - 2

Cum se pregătesc miliardarii planetei de Apocalipsă

Cum a schimbat sârma ghimpată Vestul sălbatic al Americii

Primarul care s-a deghizat în om al străzii pentru un experiment. ”Am fost șocat”