Un nou stat va aparea in Orientul Mijlociu, cu sprijinul Rusiei. "Este un pericol urias pentru Occident si NATO"

Ultimul update: Sambata 19 Martie 2016 06:57
Data publicarii: Miercuri 16 Martie 2016 14:47
Categorie: Special
soldati Peshmerga ridicand steagul kurd

La doar o zi dupa ce Rusia a anuntat ca se retrage din Siria, o noua criza este pe cale sa izbucneasca in aceasta tara devastata de razboiul civil.

Mai multe surse locale afirma ca miercuri, 16 martie, va fi proclamat Kurdistanul Sirian, un stat federal ce va regrupa cele 3 regiuni din nordul Siriei controlate de kurzi. Informatia a fost confirmata de Mohamed Yehia, seful sectiei arabe a BBC World Servive, care a comentat ca declararea acestui stat “implica riscuri si pericole uriase pentru Turcia, rebelii sirieni si strategia Occidentului/NATO in Siria”. In Siria traiesc aproximativ 3 milioane de kurzi, majoritatea in apropierea granitei cu Turcia, unde numarul membrilor acestei minoritati este de 4-5 ori mai mare.

Discutiile in acest sens au loc la Rmeilan, in nordul Siriei, o localitate unde kurzii controleaza un aeroport despre care s-a sugerat ca ar fi utilizat si de fortele americane. In jur de 200 de delegati reprezentand peste 30 de partide si grupari sunt prezenti la acest congres. Data de 16 martie a fost aleasa din cauza semnificiatiei sale: in aceasta zi in 1988 a avut locul atacul cu arme chimice de la Halabja, intreprins de fortele irakiene asupra kurzilor aliati cu Iranul. Intre 3.500 si 5.000 de oameni au murit atunci pe loc si alte cateva mii ulterior, in urma ranilor si complicatiilor.

Guvernul de la Ankara a avertizat Rusia si SUA sa nu-i sprijine pe luptatorii kurzi sirieni impotriva ISIS

Potrivit Ekurd Daily, decizia a fost luata de liderii kurzilor din Siria ca urmare a faptului ca au fost exclusi de la negocierile de pace de la Geneva , astfel ca au decis sa-si ia soarta in propriile maini – cu toate ca acest gest va alarma Turcia. Idris Nassan, un oficial de la Kobani, una dintre cele trei regiuni care vor forma noul stat, a spus ca acesta va purta numele de “Federatia nord-siriana” si ca toate grupurile etnice din zona vor fi reprezentate. “Vom largi cadrul de auto-administrare pe care kurzii si alte grupuri l-au format”, a spus Nassan.

Pe de alta parte, diplomatii turci au anuntat ca sustin unitatea nationala a Siriei si considera ca anunturile unilaterale privind crearea unei federatii nu sunt valide, scrie Reuters. Pozitia oficiala a Istanbului e aceea ca forma de guvernare si structura Siriei administrativa a trebuie decise, dupa incheierea razboiului civil, de toti cetatenii acestei tari.

Insa ideea federalizarii este spriijinita de Rusia. La sfarsitul lunii februarie, numarul 2 din Ministerul de Externe rus, Serghei Riabkov, a sugerat ca Siria sa devina un stat federal, “daca aceasta solutie se va dovedi functionala”. Cu o saptamana in urma, Ilhan Ehmded, reprezentanta kurzilor in Consiliul Democratic Sirian, forul opozitiei anti-Assad, a vorbit despre federalizare, spunand ca “e dorita de poporul sirian si de cei care cauta o solutie politica in Siria, iar America si Rusia sunt de aceeasi parere”. Ehmed a precizat ca ar fi vorba despre o federatie formata din 3 regiuni – Siria de Nord, de Sud si Centrala, fiecare cu propriul sau parlament.

Guvernul de la Damasc a exclus, la randul sau, ideea federalizarii. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Kremlinul, care ii sprijina pe kurzi, a decis sa-si retraga fortele trimise in Siria in sprijinul regimului al-Assad.

soldati Peshmerga ridicand steagul kurd Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
luptatori kurzi in Siria Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
harta kurdistanului sirian Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
congres kurzi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Zi decisiva pentru slabirea suprematiei Statului Islamic. Lovitura data in urma cu putin timp de luptatorii kurzi

Zi decisiva pentru slabirea suprematiei Statului Islamic. Lovitura data in urma cu putin timp de luptatorii kurzi

Gaius Iulius Caesar.

„Zarurile au fost aruncate”, cuvintele care au schimbat cursul istoriei

„Scopul scuză mijloacele” - schimbările suferite în timp de expresia machiavelică

„Carpe diem”, legenda aforismului care a inspirat noua generație

„Banii n-au miros”, semnificația expresiei care a scos Imperiul Roman din criză

Dostoievski, romancierul rus care și-a transformat traumele personale în capodopere literare

Marea Neagră, recif al mizeriei. Imaginile surprinse de un scafandru în adâncuri

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher, liderul controversat al unei lumi care se reabilita după război

Analiză CTP: ”S-a încheiat epoca Liviu Dragnea dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate”

Momentul de cumpănă din viața lui Stalin: moartea soției care-l „umilea în public”

NYT: Luptători ISIS s-au predat în masă în Irak deși au jurat să lupte până la moarte

The Independent: Incidentele cu arme de foc au omorât mai mulți americani decât toate războaiele SUA

Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă