Summit-ul NATO din Polonia ar putea fi o dezamagire pentru Romania si Europa de Est. Putin s-a impacat cu Obama si Erdogan

cover prima Putin nato

Cu doar o zi inainte de inceperea summit-ului de la Varsovia, care ar fi urmat sa oficializeze consolidarea fortelor NATO de pe flancul estic, apar semne de intrebare privind eficienta masurilor pe care reuniunea le va adopta.

Summit-ul NATO de la Varsovia, care ar fi trebuit sa decida o intarire fara precedent in ultimii 25 de ani a fortelor NATO ce trebuie sa faca fata Rusiei, ar putea fi o dezamagire pentru Romania, Polonia si statele baltice. Si asta deoarece, in contextul atacurilor teroriste ale ISIS si al crizelor prin care trece Uniunea Europeana, Kremlinul a reusit sa rupa izolarea diplomatica si sa reia discutiile cu Statele Unite si chiar cu Turcia.

Ce ar trebui sa primeasca Romania la summit-ul de la Varsovia? Dezvoltarea planului de contingenta (care exista inca din 2014, de la summit-ul din tara Galilor) si o prezenta militara terestra a NATO prin intermediul unei brigazi multinationale de pe teritoriul Romaniei (din care doar 1.000 de militari vor fi din alte state.

Va mai fi declarata capabilitatea initiala a scutului antiracheta de la Deveselu (operational inca din 12 mai) si va fi realizata consolidarea profilului Marii Negre pe agenda NATO – insa mult discutata flota a Aliantei probabil nu se va materializa, dupa neintelegerile pe acest subiect aparute la Sofia.

Citește și
Evgeni Sevciuk si Dmitri Rogozin
Transnistria acuza Romania ca a declansat un "razboi-hibrid" impotriva sa cu ajutorul SUA. "Am fost invadati de americani"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Din aceasta lista, scutul de la Deveselu este singurul de care putem fi siguri, insa chiar si aici exista controverse legate de cine are dreptul sa apese pe „butonul” sistemului anti-racheta. Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei, a recunoscut cu 4 zile inaintea summitului. inca nu exista un acord unanim intre cele 28 de state membre pentru a declara la aceasta reuniune ca scutul antiracheta este subordonat de acum inainte, cel putin in faza sa 'initiala', comandamentului Aliantei. Mai concret, unele state, in frunte cu Franta se plang ca scutul nu e controlat de NATO, ci de SUA.

Alte semne de intrebare se ridica privind eficienta fortelor NATO, chiar si consolidate, din estul Europei. Simularile au aratat cat de usor sunt de invins acestea de catre Rusia cu efectivele actuale, iar Kremlinul tocmai a anuntat crearea unei noi divizii blindate la granitele sale de vest.

In acelasi timp, in relatiile cu Rusia au aparut semne clare ca NATO a inceput sa se impace cu ideea anexarii Crimeei si a conflictului din estul Ucrainei. De altfel, Jens Stoltenberg (foto jos) a anuntat ca mediat dupa summit, pe 13 iulie va avea loc o reuniune NATO-Rusia, prima dupa anexarea Crimeei.

Miercuri, Vladimir Putin l-a sunat pe Barack Obama, cu care a discutat despre conflictele din Siria, Ucraina si Nagorno-Karabah - principalul punct fiind insa chestiunea terorismului islamic. Discutia a avut loc in contextul in care se vorbeste despre un posibil acord intre Casa Alba si Kremlin pe tema Siriei, incheiat pe 27 iunie.

Surse americane afirma ca acordul prevede schimbul de informatii intre cele doua mari puteri si cooperarea impotriva frontului al-Nusra (foto jos), dar si renuntarea din partea rusilor la bombardamente asupra rebelilor moderati din Siria. Pe de alta parte, SUA va renunta sa ceara ca o conditie indispensabila indepartarea lui Bashar al-Assad.

Si relatiile dintre Rusia si Turcia, extrem de reci dupa doborarea unui avion rus de tip Su-24 de catre aviatia turca, in noiembrie 2015, s-au ameliorat de la sfarsitul lui iunie,. Dupa o convorbire telefonica cu Erdogan, care si-a cerut scuze pentru incident, Putin a semnat un decret privind ridicarea sanctiunilor care fusesera impuse Turciei iar cele doua state iau acum in considerare cooperarea impotriva ISIS.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Rusia anunta crearea unei noi divizii blindate la granita sa de vest. Cat de aproape va fi de cele mai expuse tari NATO
Rusia anunta crearea unei noi divizii blindate la granita sa de vest. Cat de aproape va fi de cele mai expuse tari NATO

Rusia anunta intarirea fortelor sale de la granitele vestice cu doar 3 zile inainte de summit-ul NATO de la Varsovia.

Transnistria acuza Romania ca a declansat un
Transnistria acuza Romania ca a declansat un "razboi-hibrid" impotriva sa cu ajutorul SUA. "Am fost invadati de americani"

Autoproclamata Republica Transnistreana incearca sa amplifice tensiunile intre NATO si Rusia, acuzand formarea unei coalitii intre Romania, Moldova si Ucraina cu sprijinul armatei americane.

"NATO s-ar razboi cu Rusia pana la ultimul soldat". Avertismentul lui Putin la intentia Finlandei de a se alatura Aliantei

Moscova isi va repozitiona trupele daca Finlanda adera la NATO, a amenintat vineri presedintele rus Vladimir Putin, relateaza The Associated Press.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.