Rusia si Ungaria pregatesc "alianta gazelor ieftine". Romania risca sa fie inconjurata de tari prietene cu Moscova

gaze

Ambasadorul rus in Ungaria a confirmat ca Moscova si Budapesta se pregatesc sa formeze o axa a gazelor ieftine care ar putea slabi unitatea UE si crea un nou bloc rusesc in estul Europei

Daca dupa Al Doilea Razboi Mondial Europa Centrala si de Est a ajuns sa fie controlata de rusi prin forta, acum Moscova ameninta cu frigul. Dependenta statelor din regiune de gazele rusesti a fost abil exploatata de Vladimir Putin iar acum Romania risca sa fie incercuita de o alianta – momentan, economica - a tarilor prietene cu Rusia.

-► Depozitul de gaze al Rusiei
-► De ce are nevoie Ungaria de gazele rusesti
-► Cat platesc maghiarii pentru gaze fata de romani
-► Elefantul si soricelul
-► Riscuri pentru Romania

Depozitul de gaze al Rusiei
Ungaria ar putea deveni un centru regional de distributie de gaze naturale livrate in principal de Rusia, datorita capacitatii sale de stocare, a declarat ambasadorul rus la Budapesta, Vladimir Sergeev potrivit agentiei ungare de presa MTI citata de Mediafax. Tara vecina are o capacitate de stocare de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce o plaseaza pe locul cinci in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol. Prin comparatie, capacitatea de stocare a Romaniei este de 3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Eurogas.

Citeste si: Pretul gazelor pentru populatie ar putea creste cu 7% in acest an. Data la care ar putea fi operata majorarea

Citește și
gaze
Romania scapa Europa de dependenta de gazul rusesc. Poiectul cu care Bucurestiul ar putea face concurenta lui Putin
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sergeev a aratat ca infiintarea unui centru regional de distributie in Ungaria ar asigura imbunatatirea securitatii furnizarii de gaze naturale in aceasta tara. De asemenea, ambasadorul rus a afirmat ca centrul ar putea fi alimentat cu gaze rusesti in viitorul apropiat. Ambasadorul a spus ca primul pas catre "un parteneriat strategic in domeniul energiei" a fost facut la finalul anului trecut, cand companiile de stat Gazprom (Rusia) si MVM (Ungaria) au incheiat un acord pentru ca Ungaria sa stocheze 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia in depozitele sale.

De ce are nevoie Ungaria de gazele rusesti
De asemenea, potrivit diplomatului rus, in prezent au loc discutii legate de pretul pe care Rusia il va cere guvernului de la Budapesta pentru gazele livrate. In prezent, peste 78% din gazele utilizate de Ungaria provin din Rusia, marcand una dintre cele mai mare dependente energetice din Europa.

In plus, conform datelor Eurogas, in tara vecina gazele naturale reprezinta un procent extrem de mare din consumul primar de energie, astfel incat, daca importurile rusesti ar fi stopate, Ungaria risca sa fie paralizata. Iar cei mai afectati ar fi consumatorii casnici maghiari, deoarece acestia consuma anual 52 TWh, mai mult decat cei din Romania, tara cu o populatie dubla.

Citeste si: Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV

Cat platesc maghiarii pentru gaze fata de romani
In luna februarie, in urma vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, cele doua state au ajuns la o intelegere prin care Ungaria poate beneficia in urmatorii ani de gazele cumparate de la Gazprom, dar nefolosite inca, dar trebuie, de asemenea, sa continue sa si cumpere anumite cantitati de gaze naturale. Ungaria nu a utilizat 22 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate pe care trebuie sa o plateasca, potrivit contractului in vigoare.

Pe de alta parte, premierul Viktor Orban a negociat cu acelasi prilej un pret foarte bun al gazelor rusesti. Maghiarii vor da 260 de dolari pentru mia de metri cubi, in conditiile in care Romania plateste 432 de dolari iar Germania, cel mai mare client european al Gazprom – 379 de dolari pe mia de metri cubi. De preturi mai mici decat cel negociat de Ungaria se bucura numai tarile ex-sovietice apropiate de Moscova – de pilda, Belarus, care a obtinut un pret de 165 de dolari. Moldova, in schimb, plateste pentru orientarea sa pro-europeana, achitand la ora actuala 311 dolari pe mia de metri cubi, avand insa promisiunea ca in trimestrul II din 2015 pretul va ajunge la acelasi nivel cu cel din Ungaria.

Elefantul si soricelul
Cu un asemenea pret, nu e de mirare ca seful Guvernului de la Budapesta se opune ferm ideii ca UE sa creeze o „uniune energetica” pentru a negocia colectiv importurile de gaze rusesti. „Un astfel de plan ar insemna sa renuntam la suveranitatea noastra nationala”, a declarat Orban pe 17 februarie, la doar o zi dupa intalnirea cu Vladimir Putin. „Rusia si Ungaria sunt dependente reciproc, chiar daca aceasta relatie seamana mai mult cu cea dintre un elefant si un soricel” a comentat cu acelasi prilej liderul maghiar.

 

Un alt punct discutat in cursul intalnirii Orban-Putin a fost legat de ideea unui gazoduct care sa uneasca Rusia cu Europa Centrala. Dupa abandonarea proiectului South Stream, noua varianta anuntata de Vladimir Putin la inceputul lunii decembrie 2014 este Turkish Stream, o conducta de gaze naturale care ar urma sa travereseze Marea Neagra legand Rusia de Turcia. Cel putin, acesta era planul initial, fiindca intre timp Turkish Stream se pare ca a devenit atractiv si pentru state UE ca Ungaria, Grecia sau Bulgaria, chiar daca aceasta le-ar aduce in conflict cu actuala politica energetica a Uniunii.

Citeste si: Planul Uniunii Europene pentru a nu mai depinde de gazul rusesc. "Contractele de gaze nu trebuie folosite ca arme politice"

Riscuri pentru Romania
In termeni simpli, Rusia flutura in fata statelor din estul centrul Europei doua momeli extrem de atractive: o factura mult mai mica la gazele naturale si siguranta livrarilor. Pretul cerut e insa unul mare: indepartarea de UE si NATO si intrarea pe orbita Moscovei. In acest caz, Romania risca sa ajunga sa fie inconjurata de sateliti ai Kremlinului, deoarece suntem singura tara din regiune care nu are nevoie de gazele rusesti, deci nu are de ce sa fie interesata de aceasta momeala. Mai mult, incepand din 2013, Romania a devenit chiar exportator de gaze, fiind un fel de “insula” de independenta energetica in regiune.

Guvernul Orban ar mai avea insa un „bonus” daca ar intra intr-o alianta a gazelor ieftine cu Rusia. Prin crearea unui centru regional de distributie a gazelor in Ungaria, guvernul de la Budapesta ar controla si livrarile catre alte state, in primul rand Serbia si Austria, ceea ce i-ar asigura un rol de lider energetic regional. Sau, din perspectiva Moscovei, de distribuitor local de gaze rusesti.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Viktor Orban sustine ca Romania si Croatia impiedica alimentarea cu gaze naturale a tarii sale.
Viktor Orban sustine ca Romania si Croatia impiedica alimentarea cu gaze naturale a tarii sale. "Ungaria e practic blocata"

Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca alimentarea cu gaze naturale a Ungariei este "blocata" de Romania si Croatia, intrucat acestea nu au incheiat interconectarea retelelor, relateaza The Budapest Business Journal.

Romania scapa Europa de dependenta de gazul rusesc. Poiectul cu care Bucurestiul ar putea face concurenta lui Putin
Romania scapa Europa de dependenta de gazul rusesc. Poiectul cu care Bucurestiul ar putea face concurenta lui Putin

Sustinatorii proiectului spun ca acesta va face ca state precum Bulgaria si Serbia sa poata primi gaze chiar daca Rusia intrerupe livrarile catre Ucraina.

Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz
Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz

Criza din Crimeea ar putea aduce de fapt vesti bune pentru Romania. Aceasta e concluzia suprinzatoare a unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.