Povestea de film a Regelui Mihai. A urcat pe tron in pantaloni scurti si a intors armele impotriva nazistilor lui Hitler

Ultimul update: Sambata 05 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Miercuri 02 Martie 2016 18:13
Categorie: Special

"Sunt roman! Si asta o simt foarte tare... Pe unde pot, fac tot ce e posibil pentru tara romaneasca!” Un secol de istorie zbuciumata a neamului se confunda practic cu existenta celui care a scurtat al doilea razboi mondial cu cateva luni.

Nascut la Sinaia, pe 25 octombrie 1921, Mihai a devenit rege pentru prima data in 1927, cand avea doar sase ani, fortat de moartea bunicului sau, Regele Ferdinand, si de renuntarea la Coroana Regala a tatalui sau, Carol al II-lea.

A fost uns monarh al Romaniei purtand pantaloni scurti, imagine care facea inconjurul Europei la acea vreme. Dupa trei ani de domnie, in 1930, Carol al II-lea se intorcea in tara si isi detrona fiul, redandu-i copilaria pana in 1940. La 6 septembrie, reprimea Coroana Regala a Romaniei, domnind peste un regim pro-hitlerist al Maresalului Antonescu. Un an mai tarziu, primea bastonul de maresal de la acelasi Antonescu.

La 23 August 1944, tanarul rege lua o decizie care avea sa marcheze pentru totdeauna istoria omenirii: a organizat arestarea lui Ion Antonescu si a decis sa scoata Romania din mainile lui Hitler. Intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste a insemnat scurtarea celui de-al doilea razboi mondial cu cateva luni si salvarea a sute de mii de vieti omenesti.

Paradoxal, actiunea sa a provocat cea mai neagra perioada a secolului trecut pentru noi ca popor, dar si o tragedie personala pentru regele Mihai. Dupa razboi, comunistii s-au instalat la conducerea tarii pentru aproape jumatate de secol. Silit de acestia sa abdice la 30 decembrie 1947, a fost trimis intr-un lung si chinuitor exil, stabilindu-se la Versoix, in Elvetia, cu interdictia de a reveni in tara.

Viata sa a fost, fara doar si poate, ca o drama antica. A ajuns muritor de rand, dar inrudit cu mai toate familiile regale europene. Este stra, stra-nepot al Reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul III al Reginei Elisabeta a II-a. Stramosi directi ai Regelui Mihai sunt si tarii Nicolae I si Alexandru al II-lea al Rusiei, imparati habsburgi si regi ai Prusiei.

Nascut, asadar, sa fie rege, Mihai a luat viata de la zero dupa alungarea sa din tara. S-a casatorit in primii ani de exil cu Ana de Bourbon, care i-a daruit cinci fete. S-a angajat ca pilot de incercare pentru a-si intretine familia, a infiintat o firma, ba chiar a incercat si meseria de broker.

Regele Mihai a sperat, imediat dupa Revolutie, ca se poate intoarce in locul nasterii sale. Dar nu a fost asa. In '90, cand la putere era Ion Iliescu, a fost intors de pe Aeroportul Otopeni. Se implineau 42 de ani de pribegie.

Au trecut inca doi pana cand i s-a permis sa vina acasa. Un milion de oameni au iesit atunci pe strazile Bucurestiului sa il intampine cu drag. Abia in 1997, cand a ajuns Emil Constantinescu presedinte, regele si-a recapatat dreptul de a fi roman.

Ultimul sau discurs public a fost un adevarat testament pentru generatiile urmatoare. S-a intamplat in Parlament, in 2011, la implinirea a 90 de ani.

"Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!"

Regele Mihai sufera de cancer si se retrage din viata publica. Reactiile lui Iohannis, Ciolos si Patriarhului Daniel

Regele Mihai sufera de cancer si se retrage din viata publica. Reactiile lui Iohannis, Ciolos si Patriarhului Daniel

Matthew Heimbach

Unul dintre organizatorii marşului rasist din Charlottesville, admirator al Gărzii de Fier

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

Analiză Washington Post. Este America în pragul unui război nuclear cu Coreea de Nord?

buncare - 2

Cum se pregătesc miliardarii planetei de Apocalipsă

Cum a schimbat sârma ghimpată Vestul sălbatic al Americii

Primarul care s-a deghizat în om al străzii pentru un experiment. ”Am fost șocat”