Parlamentarii vor DIN NOU sa inchida magazinele duminica. Cum au ajuns liberalii sa se opuna liberalizarii shopping-ului

cover magazine inchise deputati

O noua idee a parlamentarilor romani a devenit virala pe net si este viu comentata in ultimele zile. Opt deputati liberali au inregistrat pe 6 mai o propunere prin care cer ca hypermarketurile sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale.

Deputatii PNL vor sa modifice dispozitiile legii 321/2009, in vigoare la ora actuala, astfel incat sa existe prevederi speciale pentru “hipermagazine” – adica orice magazin cu suprafata peste 2.500 de metri patrati. Daca propunerea lor este acceptata si de ceilalti colegi din Parlament, aceste centre comerciale vor fi obligate sa respecte urmatorul program: “luni-sambata: deschis; duminica si zilele de sarbatori legale: inchis”. In caz contrar, risca o amenda de la 100.000 la 150.000 lei.

“Frustrare” vs. “planificare”
O idee popularizata de mai multe site-uri si bloguri, dar care nu incanta pe toata lumea, chiar daca are si partizani. “Am trait experienta asta intr-o tara care face asa ceva si era frustrant sa lucrezs Sambata si sa nu pot sa imi fac cumparaturile duminica pentru ca era totul inchis”, spune un utilizator al site-ului Adevarul.

Pe de alta parte, unul dintre cititorii blogului Zoso.ro spune ca „Hypermarketurile au program in timpul saptamanii pana la ora 22. Daca tu nu esti in stare sa iti planifici necesarul pentru urmatoarea saptamana si sa te duci sa iti faci cumparaturile intr-o seara in maxim o ora, nu inseamna ca restul suntem la fel de dezorganizati. Eu imi doresc Hypermarketuri inchise in weekend, poate asa o sa se mai reduca si din aglomeratia de prin oras in alea 2 zile ale saptamanii.” Si sunt doar doua dintre zecile de puncte de vedere exprimate pe acest subiect in ultimele zile.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Faceti cultura, nu shopping
Initiatorii propunerii, deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe, au propria justificare. Ei vorbesc in expunerea de motive despre “o evolutie ingrijoratoare in ceea ce priveste abuzurile exercitate de marile supermaketuri” si spun ca scurtarea programului va avea efecte pozitive. De pilda, “va determina consumatorul roman sa se concentreze pentru cumparaturile zilnice sau saptamanale in zilele lucratoare si in prima parte a weekendului, respectiv vineri dupa amiaza si sambata, urmand ca pentru duminica sa se reorienteze pentru familie, miscare in aer liber, cultura etc.”

Liberalii mai vad si alte avantaje. De pilda, “se va incuraja astfel productia agricola nationala pentru comerciantii din pietele agroalimentare, precum si pentru cei ce detin magazine mici, acestia inregistrand o crestere a vanzarilor, fapt care va incuraja infiintarea de noi entitati (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de munca si rezolvarea problemelor legate de somaj”.

„E o mare prostie”
Deputatii sustin ca „producatorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursa, pe cand in hipermagazine, datorita faptului ca acestea se aprovizioneaza cu cantitati foarte mari de produse, nu pot oferi aceeasi calitate”. Ei invoca masuri similare adoptate in Germania, Spania, Austria si Ungaria, sustinand ca la vecinii maghiari masura „a avut efecte benefice, pietele si targurile locale fiind asaltate de cumparatorii, iar angajatii marilor magazine au o zi libera pe care o petrec cu familia”.

Nu este prima data cand astfel de propuneri sunt discutate in Parlamentul Romaniei. In 2010, un proiect asemanator a starnit reactii aprinse atat din partea comerciantilor cat si a producatorilor, care au spus ca in plina criza, „legea este o mare prostie”. Mai recent, in 2014, cand teoretic Romania iesise din criza, tot liberalii au venit cu prupunerea ca, "pentru a incuraja produsele romanesti sa se vanda in magazine specializate in piete, supermarketurile sa fie inchise de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata". De fiecare data, insa, aceste propuneri au picat in Parlament.

Liberali si liberalizare
Ce se intampla insa in tarile occidentale pe care sustinatorii acestor propuneri le invoca de fiecare data drept argument? In realitate, in majoritatea statelor UE magazinele sunt deschise duminica. Exista restrictii in  Belgia, Franta, Olanda, Germania si Spania, unde marile magazine sunt in general inchise duminica, insa exista diverse exceptii (de pilda, au 8 duminici la alegere cand pot tine deschis). In Ungaria, interdictia a intrat in vigoare pe 15 martie, insa tendinta generala in Europa este impotriva unor astfel de reglementari, care in general sunt mostenite din perioade cand Biserica era mult mai influenta la nivelul statului si al societatii.

Mai important, in alte tari eliminarea restrictiilor asupr programului magazinelor este sustinuta de liberali, in vreme ce la noi liberalii sunt cei care vor sa introduca asemenea restrictii. De aceea in statele occidentale eliminarea acestor restrictii este cunoscuta drept „liberalizarea shopping-ului de duminica”. In Europa de vest conservatorii si socialistii sunt cei care vor ca duminica sa se faca cumparaturi, invocand fie valorile traditionale, fie necesitatea de a-i proteja pe angajatii magazinelor.

Bun pentru Franta, rau pentru Ungaria
De asemenea, in unele tari care au in continuare astfel de restrictii, „liberalizarea shopping-ului de duminica” este deseori privita ca o solutie de relansare economica. In Franta, de pilda, tara unde exista restrictii pentru toate magazinele care nu se afla in zone turistice, ministrul Economiei Emmanuel Macron vrea le elimine, mai ales ca ele dateaza inca de la inceputul veacului trecut. Camera inferioara a Parlamentului a votat deja in favoarea masurii. Macron si seful Guvernului, Manuel Valls, spera ca aceasta liberalizare a sa stimuleze economia si sa reduca somajul.

In acelasi timp, insa, in Ungaria (foto sus) restrictiile introduse de premierul Orban de la mijlocul lunii martie sunt privite cu ochi buni de lanturile locale de retail, nu insa si de cele internationale. Desi Guvernul invoca valorile crestine, analistii spun ca e vorba mai degraba de o masura protectionista, potrivit Reuters. Dat fiind ca masura nu a fost introdusa nici de doua luni, impactul ei e greu de masurat, desi potrivit site-ului economic Portofolio din Ungaria, sectorul retail a inregistrat un ritm mai scazut al volumului vanzarilor de produse non-alimentare.

Concluzia este ca, in ciuda a ceea ce sustin parlamentarii romani, nu exista un singur punct de vedere in Europa privind liberalizarea - sau, dimpotriva, restrictionarea – shopping-ului de duminica. Factorii culturali si cei economici, interesele producatorilor locali si cele ale retailerilor internationali se ciocnesc iar rezultatul unei interventii a statului e mai degraba imprevizibil decat un succes garantat, asa cum sustin liberalii romani care au propus o asemenea masura.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.