Nu le pasa de criza din Uniunea Europeana. Croatii intra in UE de la 1 iulie: al 28-lea membru

Croatia

Este de asteptat ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana. Cipru isi doreste probabil sa nu fi intrat niciodata, iar Grecia ar putea fi expulzata. Cu toate acestea, o tara abia asteapta sa intre in UE si sa foloseasca moneda euro: Croatia.

Fosta republica iugoslava si-a indepartat si ultimul obstacol in aceasta saptamana, in lunga sa actiune de aderare la comunitatea europeana, si este gata sa devina al 28-lea membru al Uniunii, de la 1 iulie, scrie publicatia canadiana The Globe and Mail. Includerea Croatiei in zona euro-monetara, care are 17 membri, si adoptarea acestei monede s-ar putea produce pana in anul 2017.

Este greu de crezut ca ar exista vreo tara care sa doreasca sa intre in Uniunea Europeana si sa-si puna sperantele in euro in aceste vremuri economice tulburi, care aproape ca au provocat colapsul financiar al Greciei si recesiune in Spania, Franta si Marea Britanie. Insa Croatia se chinuie sa adere in UE de ani multi, vazand aceasta oportunitate ca o sansa pentru ridicarea economiei si modernizarea institutiilor guvernamentale.

"Este mai bine sa faci parte dintr-un club, decat sa stai deoparte - chiar daca in club par sa existe probleme pentru moment", a declarat premierul Zoran Milanovic pentru cotidianul german Der Spiegel. "Timp de 10 ani vom primi de doua ori mai multi bani de la Bruxelles decat suma cu care contribuim noi. Vom avea o generatie intreaga de timp la dispozitie ca sa prindem din urma restul Europei.", a mai spus el.

Insa obtinerea statutului de membru nu este atat de usoara. Croatia s-a considerat intotdeauna drept parte din Europa, iar liderii acestei tari au sperat sa intre in Uniunea Europeana chiar de cand si-au declarat independenta fata de Iugoslavia in 1991. Insa acea miscare a provocat un razboi de patru ani cu armata iugoslava, condusa de un sarb, si un conflict la granita cu statele balcanice.

Citește și
Uniunea Europeana
Oficial croat: Suntem convinsi ca Romania va continua sa sprijine Croatia
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Croatia a semnat formal cererea de aderare in 2003, a semnat Tratatul in 2011 si a organizat referendumul in 2012: 66% au votat pentru intrarea in "familia europeana". Insa clarificarea detaliilor legate de statutul sau de membru au fost ingreunate de criza economica europeana, fapt care i-a facut pe oficialii UE sa puna Croatia intr-un nou proces de evaluare.

Unele state membre s-au declarat sceptice in privinta extinderii grupului european, iar multi s-au aratat ingrijorati de sistemul precar al justitiei si esecul Croatiei in combaterea coruptiei. De asemenea, UE a exercitat presiuni asupra Croatiei pentru a rezolva cazurile vizand crimele de razboi si sa incerce sa se apropie mai mult de Serbia.

Liderii Uniunii spera ca intrarea Croatiei in UE sa incurajeze Serbia si alte foste republici iogoslave sa adopte reformele necesare aderarii. Serbia este un candidat declarat, insa are probleme din cauza refuzului de a recunoaste Kosovo - o fosta provincie care si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008.

Croatia este pregatita sa adere la Uniunea Europeana la 1 iulie

Comisia Europeana a confirmat recent ca statul croat este pregatit sa devina cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene de la 1 iulie, subliniind totodata ca mai sunt necesare eforturi in vederea ameliorarii luptei impotriva coruptiei si crimei organizate.

"Croatia a finalizat cu bine cele zece actiuni prioritare care au fost identificate in raportul precedent din octombrie", a anuntat Executivul european cu ocazia publicarii unui nou raport de monitorizare privind politica de competitivitate si justitia. Croatia "a aratat vointa si capacitate de a-si indeplini toate angajamentele in timp util inainte de aderare. Comisia a concluzionat ca va fi pregatita sa adere la Uniunea Europeana la 1 iulie 2013".

Raportul subliniaza ca aceasta tara raspunde cerintelor europene in materie de antitrust, fuzionare si ajutoare de stat.

In plus, "cadrul legislativ a continuat sa se amelioreze", vizand mai ales "consolidarea eficientei sistemului judiciar" si "reducerea intarzierilor de judecata", chiar daca raman mai ridicate decat media europeana. Desi cadrul legal si institutional este apreciat "adecvat" pentru a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, iar organismele insarcinate cu aplicarea legilor sunt "proactive", nivelul sanctiunilor aplicate in acest tip de dosare ramane "slab", nuanteaza CE.

"Pedepse eficiente si disuasive sunt necesare in dosarele de coruptie, criminalitate si crima organizata, cu scopul de a inregistra progrese durabile si de a evita crearea unui climat de impunitate", subliniaza CE in raport.

Croatia trebuie, de asemenea, sa "intensifice raporturile sale" in materie de prevenire a coruptiei, implimentand masuri care sa permita detectarea unor conflicte de interese, adauga raportul.

In privinta judecarii crimelor de razboi, Croatia a continuat sa colaboreze cu fostul inamic sarb si alte tari din regiune, precum si cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, potrivit documentului.

In prezent, 19 din cele 27 de tari membre ale UE au ratificat Tratatul de aderare a Croatiei, semnat la Bruxelles, la 9 decembrie 2011.

Croatia va fi a doua fosta republica iugoslava, dupa Slovenia, membra a UE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Croatii au votat aderarea la UE cu 66% din voturi. Rata de participare a fost foarte scazuta
Croatii au votat aderarea la UE cu 66% din voturi. Rata de participare a fost foarte scazuta

Croatii au aprobat, duminica, aderarea tarii la UE. Rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat "crucial" de autoritatile croate, la 20 de ani de la independenta de fosta Iugoslavie.

Oficial croat: Suntem convinsi ca Romania va continua sa sprijine Croatia
Oficial croat: Suntem convinsi ca Romania va continua sa sprijine Croatia

Partea croata este convinsa ca Romania va continua, ca si pana acum, sa sprijine intrarea Croatiei in UE, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului croat al Externelor si Integrarii Europene.

Croatia a cerut Austriei extradarea fostului premier croat Ivo Sanader
Croatia a cerut Austriei extradarea fostului premier croat Ivo Sanader

Croatia a adresat luni autoritatilor austriece o cerere de extradare a fostului premier croat Ivo Sanader, arestat in Austria, acesta fiind cautat de justitia croata pentru coruptie, a anuntat Ministerul croat al Justitiei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.