Kommersant: Putin vrea sa reinfiinteze KGB, sub un alt nume. Cum vor fi "reformate" in urmatorii doi ani serviciile rusesti

Ultimul update: Joi 22 Septembrie 2016 06:58
Data publicarii: Luni 19 Septembrie 2016 12:16
Categorie: Special

Kremlinul pregateste, dupa alegerile legislative de duminica, o ampla transformare a serviciilor si agentiilor de aplicare a legii din Federatia Rusa.

Potrivit editiei de luni a cotidianului Kommersant, Vladimir Putin pregateste reformarea sistemului de securitate al Rusiei – echivaland, potrivit jurnalistilor, cu revenirea la fostul KGB, sub un alt nume. Mai precis, se va infiinta un Minister al Securitatii Statului – MGB - structura ce va comasa FSB (actualul serviciu de informatii interne si contraspionaj al Rusiei), Serviciul Federal de Paza a Granitelor si SVR (serviciul de informatii externe).

Singura structura care va ramane independenta va fi FSO (Serviciul de Securitate al Presedintelui), care va primi si atributii in domeniul comunicatiilor speciale si al supravegherii deplasarilor inaltilor demnitari.

Titulatura MGB nu a mai fost folosita de la moartea lui Stalin, cand structura cu acest nume a fost inlocuita de KGB. Un astfel de minister va pune cele trei servicii sub comanda unica, „pentru o gestionare mai buna a sigurantei” si „eliminarea coruptiei din aceste institutii” - care isi vor face singure "curatenie" in interior, eliminand practic orice imixtiune a Justitiei sau Internelor.

Rasturnare de situatie. Ce spun membrii trupei Carla's Dreams dupa desconspirarea identitatilor de catre rusi

Sursele Kommersant sustin ca e vorba, practic, despre o revenire la modul de functionare al KGB din perioada sovietica (foto jos - fostul sediu KGB, in prezent FSB, din piata Lubianka). Agentii serviciilor vor putea fi implicati in cazurile de mare amploare, in primul rand cele de coruptie, in toate etapele acestora, in vreme ce atributiile Parchetului vor fi reduse.

Cea mai afectata institutie va Comitetul Investigativ, „Sledkom" – agentia anti-coruptie infiintata in 2011, similara DNA din Romania. Aceasta structura civila, desprinsa din Parchetul General al Rusiei, ar putea capata un rol pur simbolic iar actualul sau sef, Alexander Bastrikin (foto jos), va fi cel mai probabil inlocuit in urmatoarele luni sau chiar saptamani, in urma unor scandaluri de coruptie in interiorul Sledkom dezvaluite recent de o ancheta FSB.

Si Ministerul Apararii va beneficia de pe urma reformei, fiind trecute in subordinea sa diversele unitati de protectie civila. Reforma ar urma sa fie complet implementata pana la alegerile prezidentiale din 2018.

Radu Pirca

"Sa nu fiti surprinsi daca Rusia declanseaza o criza falsa in Moldova!" Avertismentul WSJ despre urmatoarea tinta a lui Putin

Regele Mihai - Getty Images

Domnul Leonida povesteşte momentul în care Regele Mihai a fost urmărit de ruşi şi obligat să îşi părăsească ţara

Femeile din viaţa Regelui Mihai. Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei, mama care şi-a dedicat viaţa fiului ei

Copilăria Regelui Mihai I. Un băiat modest și educat, pasionat de tehnică și automobile

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Povestea familiei regale a României. Cei patru regi care au făcut posibilă independența şi modernizarea statului român

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: "Lumea de mâine nu poate exista fără morală"

Regele Mihai

Anii de exil. 30 decembrie 1947, anul în care Regele Mihai a fost obligat să îşi părăsească ţara

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Imagini de COLECŢIE cu Mihai I al României. De la copilul care schia alături de Carol al II-lea până la Regele trimis în exil

Ce ar fi discutat Patriarhul Daniel la Moscova despre Ucraina. Mesajul lui Putin

Mărturii din iadul nazist. Scrisoarea unui supraviețuitor al ororilor de la Auschwitz

Războiul cuvintelor Dragnea, Tăriceanu - Statele Unite. Analiști: În joc este securitatea României