Invazia romano-bulgara a devenit "meme" pe Twitter. Umorul englezesc a invins panica rasista

×
Codul embed a fost copiat

Britanicii s-au speriat degeaba de navalirea “hoardelor de romani si bulgari” anuntata deopotriva de presa si politicienii din Regatul Unit. Concluzia, dupa primele zile de invazie, e ca probabil romanii si bulgarii au secretul invizibilitatii.

Temuta eliminare a restricitiilor de munca in Marea Britanie se pare ca a avut o singura consecinta dramatica: le-a stricat dimineata de ianuarie celor doi parlamentari englezi care s-au grabit sa-i astepte la prima ora pe romani pe aeroportul Luton. Aceasta este concluzia opiniei publice din Regatul Unit in a treia zi a presupusei invazii romano-bulgare in Marea Britanie, invazie care a devenit subiectul de glume al zilei.

Ziarul Gandul a adunat cateva mostre de umor britanic din ultimele ore, cand englezii au postat pe Facebook si Twitter poze cu autogari si aeroporturi goale insotite de texte de genul “E plin de romani si bulgari! Fugiti ca sa scapati cu viata! Inchideti-va fiicele in casa!”

Inazie de romani si bulgari pe Twitter
De altfel, in prima zi a noului an “Romanians and Bulgarians” a fost in topul trendurilor de pe Twitter. Cel mai amuzant tweet, publicat apoi si in ziarul Metro, a a aprut pe contul de Twitter al lui “Gerontius Maridunum”: “Ai naibii romani si bulgari! Au venit aici si au cumparat toate pelerinele de invizibilitate”.

Citește și
calatori, aeroport, Marea Britanie
Romanii nu se grabesc sa invadeze Anglia. Parlamentarii britanici au venit degeaba la aeroport
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Glumele continua insa, englezii transformand invazia romano-bulgara intr-un adevarat meme, adica o idee, videoclip sau fotografie propagata, parodiata si imitata pe Internet. “Am intarziat azi la serviciu. N-am putut sa ies de cati romani si bulgari erau” (Geoff Shorts); “Am auzit un zgomot afara si am crezut ca marsaluiesc pe strazi romanii si bulgarii. De fapt, cineva mutase un tomberon” (Jack Poynter); “Tocmai am numarat 15 bulgari in sufrageria mea si inca nici n-am inceput sa numara romanii. Voi cati aveti?” (Owen Jones); “Inspaimantator! Trenul meu e plin cu romani si bulgari invizibili” (Jack Davies). Un internaut britanic, Dave Turner, are si o intrebare pentru tabloidul Daily Mail: "Cand m-am trezit de dimineata am descoperit ca copiii mei vorbesc bulgara. Ce imi recomandati sa fac?".


In joc a intrat si James May de la Top Gear: “Avertizare de trafic: strazile Londrei sunt foarte aglomerate azi. Sigur sunt romanii care pleaca de la aeroport”; “Mi-am verificat cu grija casa de bulgari si n-am gasit nici macar unul. Nu ma asteptam la asta”. Comicul Adil Ray a postat si el pe acelasi subiect: "Am ramas fara lapte. Cred ca a venit noaptea un roman si mi l-a baut". Iar Sachin Nakrabi, ziarist sportiv la Guardian, comenteaza tot pe Twitter: “O zi proasta pentru adeversarii imigratiei: un bulgar a marcat golul vitoriei pe Craven Cottage si un roman a fost omul meciului pe Old Trafford”, referindu-se la Dimitar Berbatov si Vlad Chiriches.

Hagi vinde ziare si Nadia distribuie lapte in Londra
Dan Hodges, politician laburist si editorial al ziarului Daily Telegraph, a lansat si el un alt curent: tweet-uri inspirate de cei mai celebri romani in Regatul Unit. "Situatia a scapat de sub control. Nadia Comaneci tocmai mi-a livrat lapte la usa", a postat Hodges pe 1 ianuarie, dupa care urmaritorii sai pe Twitter au inceput: "L-am vazut pe John Terry deghizat in rom", "Ilie Nastase imi spala masina", "L-am vazut pe Hristo Stoicicov in ghereta paznicului din capatul strazii", "Gheorghe Hagi vinde ziare la colt!" etc. Concluzia lui Hodges, tot pe Twitter: "Romanii sunt lenesi. Nu vin aici, nu ne iau locurile de munca..."

In acelasi spirit, News Toad, un site de stiri inventate, scrie ca premierul David Cameron i-a convocat de urgenta pe ambasadorii Romaniei si Bulgariei pentru a-i intreba unde sunt imigrantii iar tabloidele Daily Mail si Daily Express vor sa dea in judecata cele doua state pentru ca cetatenii lor nu dau navala in Anglia. Articolul se incheie cu o declaratie inventata a unui britanic dezamagit: “De ani de zile nu lucrez si speram ca o sa pot da vina pe hoardele de imigranti est-europeni care au venit sa-mi fure locul de munca. Acum, ca n-au venit, ma tem ca voi fi obligat sa recunosc ca nu-mi gasesc un serviciu doar din cauza ca sunt lenes”.

Un alt site de stiri inventate, Daily Harold, pretinde ca premierul Cameron, cunoscut ca adversar al imigratiei, ar fi recunoscut azi ca e bulgar si il cheama Blinka Zhelyazkova.

Gluma ambasadorului
Desi n-a fost cu adevarat tras de urechi de premierul Cameron pentru esecul invaziei romanesti, ambasadorul nostru la Londra, Ion Jinga, a avut si el o reactie inspirata. Ambasadorul a publicat pe Huffington Post un editorial in care ii compara pe britanicii care asteapta sa vina valuri de est-europeni cu personajele din piesa “Asteptandu-l pe Godot”. Diplomatul mai scrie ca a contribuit si el la invazia romaneasca, invitand-o la Londra de Revelion pe fiica sa impreuna cu o familie de prieteni romani. Editorialul a fost citat pe larg de presa britanic si laudat de vecinii de la sud de Dunare: agentia bulgara de stiri Novinite regreta faptul ca oficialii de la Sofia nu au putut veni cu o reactie similara.

Altminteri, presa bulgara nu e foarte preocupata de reactiile britanicilor, ci mai degraba de cele ale politicienilor de la Berlin, Germania fiind tara preferata de bulgarii care pleaca la munca in vest. Cotidianul bulgar 24 de ore ii informeaza pe vecinii nostri din sud ca in Europa se cauta mai ales doctori si ingineri, dar ca exista oportunitati bune de angajare si pentru muncitorii calificati in constructii.

Imaginea folosita de ziarul bulgar pe prima pagina pentru a ilustra acest subiect e utilizata si de tabloidul britanic Daily Express intr-un articol emotionant: “Sute de emigranti romani fara niciun ban in buzunar si-au luat aseara la revedere de la tara lor pentru a urca in primele autocare cu destinatia Marea Britanie”.

Romanii invadeaza Anglia sau englezii Romania?
Dintre tabloidele britanice, Daily Express e principalul furnizor de stiri alarmante despre invazia emigrantilor. Ziarul sustine, intr-un alt articol, ca 1 din 5 romani si bulgari ar putea trai din asistenta sociala, ceea ce i-ar costa pe contribuabilii britanici aproape 1.4 miliarde de lire sterline. Un alt subiect de senzatie a fost raidul de ieri al politistilor britanici in zona Marble Arch, de unde au ridicat si deportat 12 persoane cu cetatenie romana care dormeau pe strada si se pare ca traiau din cersetorie. Daily Express subliniaza ca romanii voiau sa traiasca din ajutoare sociale platite de contribuabilii britanici, in vreme ce The Times crede ca repatrierile au fost o actiune de imagine a autoritatilor de la Londra, pentru a arata ca panica nu era complet nejustificata.

In Daily Telegraph, parlamentarul conservator Robert Buckland sustine ca de fapt tara sa are mare nevoie de imigranti din UE. In fine, The Indepent scrie ca mai degraba Romania si Bulgaria au motive sa se teama dupa 1 ianuarie, deoarece britanicii vin in tarile lor ca sa munceasca, profitand de faptul ca salariile sunt mari comparativ cu costul vietii.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cel mai bogat sat din lume. Locuitorii au cel putin 250.000 dolari in cont, iar elicopterul e taxi
Cel mai bogat sat din lume. Locuitorii au cel putin 250.000 dolari in cont, iar elicopterul e taxi

Cel mai bogat sat din China este unul de-a dreptul special.

Romanii nu se grabesc sa invadeze Anglia. Parlamentarii britanici au venit degeaba la aeroport
Romanii nu se grabesc sa invadeze Anglia. Parlamentarii britanici au venit degeaba la aeroport

Tabloidele si politicienii de la Londra au asteptat degeaba o invazie romano-bulgara in prima zi a lui 2014, dupa eliminarea restrictiilor pe piata fortei de munca. Keith Vaz a terminat foarte repede cu numaratoarea imigrantilor.

Dezmat de Revelion pe strazile din Marea Britanie. Cum au ajuns tinerii dupa abuzul de alcool
Dezmat de Revelion pe strazile din Marea Britanie. Cum au ajuns tinerii dupa abuzul de alcool

Petrecerile de Revelion din numeroase orase din Marea Britanie au scapat de sub control pentru multi tineri, oferind din nou imagini ingrijoratoare legate de abuzul de alcool.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.