Interviu Stirile ProTV. Catalin Radu Tanase a stat de vorba cu ambasadorul Turciei in Romania despre lovitura de stat esuata

×
Codul embed a fost copiat

Ambasadorul Turciei in Romania, Osman Koray Ertas, a acordat un interviu corespondentului Stirilor ProTV, Catalin Radu Tanase, in care a vorbit despre tot ceea ce s-a intamplat la finalul saptamanii trecute.

Catalin Radu Tanase: Domnule ambasador, multumesc ca ati acceptat interviul. Cine se face vinovat pentru tentativa de lovitura de stat? Guvernul turc tocmai a arestat o treime din conducerea armatei, peste 100 de generali si amirali?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: A fost organizata de adeptii gruparii clericului Fethullah Gulen si de un mic grup din armata turca. Spun mica parte, pentru ca majoritatea armatei a respectat ordinea constitutionala si a a fost de partea regimului legitim. Cei care au organizat lovitura sunt cei care asculta invataturile clericului Gulen.

Catalin Radu Tanase: Cum a fost posibila aceasta lovitura de stat intr-o tara care este a doua putere militara din NATO, ca numar de militari si armament?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Din nefericire, toti am fost socati in Turcia. Absolut toata lumea, de la simpli oameni, pana la cei de sus. Ne uitam ce se intampla vineri noaptea in tara noastra si nimanui nu-i venea sa creada ce se intampla. Parca ne uitam la un film, atat era de neconceput ceea ce se intampla. Este adevarat si ca Turcia are o istorie indelungata a loviturilor de stat, dar sa dai o lovitura militara de stat in secolul XXI, intr-o tara NATO, asa este cu adevarat socant. Vinovatii sunt, credem noi, adeptii lui Fathullah Gulen. Serviciile secrete ne avertizasera de mult ca oamenii lui Gulen s-au infiltrat in sistemul statului turc, in armata. Se intamplase si in randul politiei, numai ca am reusit in urma cu doi ani sa ii indepartam. Adeptii lui Gulen nu asculta de ordinele superiorilor, ci de ordinele lui. A fost o incercare sinucigasa a celor care au incercat lovitura de stat. Stiau ca, pe masura ce trece timpul, vom afla de ei si vor fi indepartati din armata.

Citește și
Fetullah Gulen
Prima reactie a lui Fettulah Gulen, dupa ce Turcia a cerut extradarea sa. Erdogan: Poporul vrea uciderea pucistilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Catalin Radu Tanase: Cat de aproape a fost presedintele Erdogan de moarte in acea noapte?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Extrem de aproape. Comandantul Armatei Intai, cel care controleaza Istanbulul, l-a sunat pe presedinte si i-a spus ce se intampla. I-a mai spus ca este vorba de un grup mic de pucisti, nu de toata armata si i-a spus sa vina la Istanbul, nicidecum la Ankara. A reusit sa plece si, la hotel, in urma lui un comando, a atacat. Membrii aveau ordin sa il captureze pe Erdogan viu sau mort si sa-l aduca la Ankara. Un elicopter a si tras inspre fortele care ramasesera la hotel. A fost capturat pilotul aeronavei si au gasit asupra lui o rugaciune scrisa de Fathullah Gulen. Erdogan a plecat cu un avion Turkish Airlines spre Istanbul si imediat doua F16 au flancat avionul care il transporta pe presedinte. Au luat legatura radio cu pilotii Turkish si acesti le-au spus aviatorilor militari ca sunt avion de linie. Daca ar fi stiut ca Erdogan e la bord, ar fi doborat avionul.

Catalin Radu Tanase: Are de gand regimul dumneavoastra sa se razbune pe pucisti, nedemocratic, intr-un mod autoritar, indiferent de ce costuri va avea aceasta razbunare?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Raspunsul meu este ca Turcia este o tara democratica. Nu va fi nicio razbunare. Procurorii vor fi cei care vor aduna probele si vor actiona conform legii. Nu se pune problema sa fie ceva bazat pe razbunare.

Catalin Radu Tanase: Este Ankara pregatita sa isi riste relatiile cu UE, NATO si Statele Unite, pedepsindu-i pe pucisti, dincolo de lege, oricare ar fi consecintele?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Turcia a facut de mult niste alegeri. A ales sa intre in NATO si acum se lupta sa adere la UE si acesta este un obiectiv strategic pentru noi. Nu am risca prezenta in UE pentru nimic in lume. De aceea este important sa actionam cu grija si potrivit constitutiei turce.

Catalin Radu Tanase: Presedintele Erdogan spune ca ia in considerare reintroducerea pedepsei cu moartea. Va deveni acest lucru o realitate sau este doar un as in maneca, un instrument care sa ii ofera mai mult spatiu pentru negocierile cu UE, NATO si SUA?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Lovitura de stat a fost cat se poate de reala si la un pas sa reuseasca. Dumnezeu ne-a ajutat sa iesim din aceasta situatie. Generalii nostrii au ramas loiali tarii, la fel partidele politice, iar mass-media a fost alaturi de popor. Oamenii au fost socati de ceea ce se intampla pe strazi. Strazile oraselor s-au umplut de oameni si, tot pe strazi, oamenii au cerut pedeapsa cu moartea pentru tradatori. Noi ascultam poporul, dar, in acelasi timp avem si obligatii pe care ni le-am asumat fata de UE, in ceea ce priveste drepturile omului. Va decide Parlamentul in privinta reintroducerii pedepsei cu moartea. Desigur ca Erdogan sprijina aceasta idee. Premierul Ildirim a fost insa mai rezervat si a anuntat in Parlament ca Turcia nu va actiona pripit, ci cu intelepciune. In cele din urma o decizie va fi luata. Dar, in Turcia se respecta spiritul legii, iar acesta spune ca o lege nu poate fi aplicata retroactiv. Or, in momentul tentativei de lovitura de stat, pedeapsa cu moartea era abrogata. Inca din 2004. Suntem o democratie. Sigur ca pedeapsa cu moartea este un aspect foarte important, dar nu este o singura persoana care poate decide acest lucru, ci Parlamentul. Si mai stim ca suntem limitati de angajamentele pe care ni le-am asumat fata de Occident. Si SUA sunt o tara democratica si exista state in care este in vigoare pedeapsa cu moartea.

Catalin Radu Tanase: Ce se va intampla de acum incolo in tara dumneavoastra, in privinta democratiei, a participarii armatei la putere?

Ambasadorul Osman Koray ErtasDemocratia Turciei va iesi intarita. A fost o criza, pe care nimeni nu o poate nega. Dar toata politia a fost impotriva pucistilor, la fel grupurile entice au sprijinit statul de drept si toate organizatiile civice, chiar cele care critica vehement sistemul, au fost impotriva loviturii de stat. Vom continua cu buna credinta aplicare legilor. 

Catalin Radu Tanase: Cat de mult a costat Turcia aceasta tentativa de lovitura de stat? Turismul cazuse de cand cu atacurile teroriste din trecut.

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Din nefericire, turismul a fost deja afectat. Dar nu cred ca va afectat si mai mult de acum incolo. Ministrul Economiei a vorbit deja cu marii investitori si le-a spus ca situatia in tara este sub control. Economia va merge mai departe.

Catalin Radu Tanase: Sunt romanii aflati in Turcia in siguranta? Dar turistii?

Ambasadorul Osman Koray Ertas: Eu am numarat 500 de chartere din toata lumea catre Antalya, in ultimele trei zile.Turistii isi fac linistiti vacantele acolo. Nu e periculos in statiuni. Pe de alta parte, in orase, este adevarat ca oamenii ies pe strazi sa demonstreze, dar atat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cine i-ar fi salvat viata lui Erdogan in ziua puciului. I-a spus sa plece din hotel inainte de a fi luat cu asalt de militari
Cine i-ar fi salvat viata lui Erdogan in ziua puciului. I-a spus sa plece din hotel inainte de a fi luat cu asalt de militari

 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a scapat in timpul tentativei de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata dupa ce a fost sunat de comandantul Armatei I, generalul Umit Dundar.

Prima reactie a lui Fettulah Gulen, dupa ce Turcia a cerut extradarea sa. Erdogan: Poporul vrea uciderea pucistilor
Prima reactie a lui Fettulah Gulen, dupa ce Turcia a cerut extradarea sa. Erdogan: Poporul vrea uciderea pucistilor

Opozantul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen, a dat asigurari luni ca nu se ingrijoreaza in legatura cu eventuala sa extradare, reclamata de autoritatile de la Ankara care il considera responsabil al tentativei de puci.

Videochatul, afacere de 100 de milioane de euro in Romania. Cum sunt platite modelele
Videochatul, afacere de 100 de milioane de euro in Romania. Cum sunt platite modelele

Videochatul, afacere de 100 de milioane de euro in Romania. Cum sunt platite modelele

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.