Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Hackerii ar fi spart mailul sefului de cabinet al lui Putin. Care e urmatoarea tinta a Kremlinului si ce rol va juca Romania

harta transcarpatia

Dupa dezvaluirile facute de hackerii rusi despre politica americana, a venit si randul piratilor online ucraineni sa sparga mailurile politicienilor de la Moscova.

Grupul de hackeri CyberHunta din Ucraina sustine ca a reusit sa intre in mailul lui Vladislav Surkov, fostul vicepremier al Rusiei insarcinat cu conducerea cabinetului lui Vladimir Putin si, in prezent, aghiotant al liderului de la Kremlin (foto jos). Considerat unul dintre cei mai importanti ideologi ai regimului si supranumit "eminenta cenusie a lui Putin" Surkov il consiliaza pe presedintele rus in privinta relatiilor cu Abhazia, Ossetia de Sud si Ucraina – adica a conflictelor inghetate declansate de Rusia.

Astfel incat, daca sunt reale, mailurile dezvaluite de ucraineni ofera informatii extrem de importante despre planurile Kremlinului. Moscova nu a negat, dar nici nu a confirmat autenticitatea informatiilor. "Tot timpul i se atribuie ceva lui Surkov. E un om foarte talentat si e normal sa i se impute diverse lucruri. In cele mai multe cazuri nu sunt adevarate", a spus purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, citat de Tass. In schimb, serviciul de informatii de la Kiev, SBU, va declansa o ancheta pentru a verifica daca informatiile se confirma

Vladislav Surkov si Vladimir Putin

Potrivit documentelor prezentate de hackerii CyberHunta, Sorkov si ajutorul sau, Karpov, ar pune la cale „destabilizarea vietii politice din Ucraina, care sa duca cat mai rapid la alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate”. Perioada optima pentru implementarea planului ar fi fost stabilita intre noiembrie anul acesta si martie 2017 – mai precis, perioada iernii, cand ucrainenii risca sa ramana in frig din cauza relatiilor proaste cu Rusia, de care depind energetic.

Printre actiunile planificate de consilierii lui Putin se numara negocieri cu liderii opozitiei de la Kiev pentru „intensificarea miscarilor de protest”. De asemenea, Kremlinul ar urmari, potrivit mailurilor, sa incurajeze federalizarea regiunii Transcarpatia, situata in vestul Ucrainei, la granita cu Romania.

Un document prezentat de hackeri afirma ca Transcarpatia ar urma sa fie destabilizata prin intermediul statelor vecine, inclusiv tara noastra. Minoritatile rutene din Ungaria, Slovacia si Romania ar fi cheia acestui plan, se arata in document, ele urmand sa se mobilizeze pentru a cere incheierea conflictului din Ucraina si recunoasterea autonomiei rutenilor din Transcarpatia.

forte de ordine ucrainene in Transcarpatia, Munkacevo FOTO: AGERPRES

Indiferent daca mailurile sunt reale sau nu, acesta este unul dintre subiectele pe care propaganda Moscovei insista de mult timp, inventand chiar un lider al rutenilor ucraineni, Piotr Ghetko, care ar fi organizat un congres pentru a cere autonomia. La fel de adevarat este ca in ultima perioada, Transcarpatia a fost un focar de instabilitate, aici avand loc constant confruntari armate intre fortele de ordine si membrii ai gruparii ultranationaliste Sectorul de dreapta. Miza nu e insa una politica, ci controlul asupra contrabandei cu tigari spre Ungaria, Romania si Slovacia. In acelasi timp, guvernul de la Budapesta a recunoscut ca are agenti activi in regiune, unde peste 12% dintre locuitori s-au declarat maghiari la ultimul recensamant.

Radu Pirca

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 25 Octombrie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed