"Estonieni nebuni dupa IT" . O tara baltica se pregateste sa se mute online in caz de invazie ruseasca

server ascuns in pod

Pana acum, Estonia era considerata tara cu cea mai “digitala” administratie din lume. Mica tara baltica se gandeste insa acum foarte serios sa foloseasca e-guvernarea pentru a se apara de o posibila invazie din Est.

Cei nici un milion si jumatate de locuitori ai Estoniei se bucura de una dintre cele mai digitalizate guvernari din lume. Un avantaj pe care acum vor sa il transforme intr-o arma.

Estonia e de fapt E-stonia
Daca esti cetatean al acestei mici tari baltice, poti vota, iti poti plati taxele si poti chiar infiinta o firma online. Absolut orice act sau formular poate fi depus in format electronic – adica trimis pe mail institutiei respective. Orice estonian peste 15 ani are o carte de identitate cu microcip pe care o poate folosi, de pilda, pentru a vota din orice colt al lumii, cu conditia sa aiba acces la Internet.

Si cum estonienii se simt tot mai amenintati de Rusia, care i-a mai invadat o data in istoria recenta, in vara anului 1940, guvernul de la Tallinn se gandeste foarte serios ca in cazul in care tara e ocupata “fizic” de rusi, sa mute Estonia online, in “cloud”.

Citește și
Putin
Rusia, Belarus si Kazahstan vor forma Uniunea Economica Eurasiatica. Vladimir Putin pune bazele rivalului UE
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ambasade de date
Planul e simplu pe hartie: toata infrastructura digitala a tarii sa se mute pe serverele ambasadelor Estoniei din lume sau chiar pe servere din tarile prietene. In acest fel, tara ar putea functiona online chiar daca “offline” ar fi ocupata de rusi. Taavi Kotka, secretar de stat pentru IT in Ministerul Economiei si Comunicatiilor de la Tallinn, a declarat pentru ziarul local Eesti Ekspress ca le-a prezentat ideea colegilor sai din alte tari. “Reactiile lor variaza de la So fucking cool pana la You IT-crazy estonians!”, spune Kotka.

Nu e atat de usor pe cat pare, insa. Reprezentantele diplomatice ale Estoniei nu au fost concepute drept centre IT si nu au infrastructura necesara pentru a se transforma in “ambasade de date”, cum le-au poreclit deja oficialii de la Tallinn. Asa incat estonienii ar putea face apel la guvernele unor tari prietene si mai putin expuse la o invazie ruseasca. Pe lista se afla momentan Germania, Olanda, Australia si Canada. Un alt candidat ar fi Marea Britanie, cu care Estonia ar fi deja in negocieri, potrivit Sky News.

Mutarea in cloud, arma impotriva Rusiei
Si aceasta solutie are insa dificultatile ei. Datele cetatenilor estonieni risca sa ajunga si pe mana guvernului tarii unde se gasesc serverele respective. Ar putea insa sa merite, cred oficialii de la Tallinn, care vad mutarea in cloud ca pe o arma defensiva impotriva Rusiei. Directorul Autoritatii pentru Sisteme Informatice din Estonia, Jan Priisalu explica de ce: “De obicei, cand planifici ocuparea unui teritoriu, o regula este sa suprimi institutiile existente acolo. Daca nu reusesti sa faci asta, costurile politice ale ocupatiei cresc”. Mai simplu spus, rusii s-ar putea gandi de doua ori inainte sa ocupe Estonia daca aceasta are deja toata guvernarea mutata pe un server din alta tara.

Planul estonienilor seamana un pic cu o situatie din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Franta a fost ocupata de nazisti, insa generalul de Gaulle a continuat sa reprezinte “Franta Libera” prin emisiuni radiofonice. Daca atunci guvernul francez supravietuise pe undele radio, cel estonian vrea acum sa fuga de invadatori pe Internet.

Razboiul informatic din Estonia
Pe de alta parte, nici Rusia nu e dezarmata in fata unei asemenea situatii. In momentul in care toate datele unei tari sunt mutate online, ele devin vulnerabile la atacurile hackerilor. Acum 7 ani, estonienii au simtit-o pe pielea lor.

In primavara anului 2007, in ziua in care autoritatile de la Tallinn au mutat Monumentul Soldatului Sovietic din centrul capitalei, un atac informatic fara precedent s-a dezlantuit asupra site-urilor institutiilor publice, bancilor si mass-media. Gravitatea atacului, catalogat drept “razboi cibernetic”, i-a facut pe oficialii estonieni sa ceara ajutorul NATO, care a trimis specialisti IT. Vinovatii pentru atac nu au fost descoperiti nici azi, dar guvernul estonian a acuzat Rusia si a luat masuri pentru a-si intari securitatea informatica.

Cu toate aceste riscuri si probleme, Estonia face deja pasi pentru a se muta online. Secretarul de stat Taavi Kotka spune ca la ora actuala exista cadrul legal si ca e doar o chestiune de vointa politica. In ultimele luni, la Tallinn au avut loc doua conferinte despre “guvernarea in cloud”, organizate de guvernul estonian cu cooperarea ambasadei Marii Britanii. Jan Priisalu, seful sistemului informatic al tarii, spune insa ca va fi nevoie macar de doi ani pentru ca Estonia sa se poata refugia pe Internet in cazul unei invazii rusesti. Oficialii sunt insa optimisti – sau pesimisti, depinde cum vezi lucrurile. “Am putea sa trimitem si sportivi la Jocurile Olimpice fara ca tara sa mai aiba vreun teritoriu”, spune Taavi Kotka.
Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii". Ce spune unul din cei mai influenti analisti din SUA

George Friedman, directorul agentiei de analiza Stratfor, a fost in vizita la Bucuresti la o zi dupa Joe Biden. Unul dintre cei mai influenti analisti geopolitici din lume, Friedman a tras cateva concluzii ingrijoratoare despre relatia Romania-SUA.

Rusia, Belarus si Kazahstan vor forma Uniunea Economica Eurasiatica. Vladimir Putin pune bazele rivalului UE
Rusia, Belarus si Kazahstan vor forma Uniunea Economica Eurasiatica. Vladimir Putin pune bazele rivalului UE

Rusia, Belarus si Kazahstan vor semna joi tratatul pentru constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, organizatia urmand sa fie infiintata oficial la 1 ianuarie 2015, anunta presedintia Rusiei, citata de Mediafax.

Estonii sustin ca organizatorii romani au difuzat imnul Finlandei la meciul de pe Arena Nationala
Estonii sustin ca organizatorii romani au difuzat imnul Finlandei la meciul de pe Arena Nationala

Publicatia online Postimees a notat, in transmisia live efectuata, marti, de pe Arena Nationala, ca la statia de amplificare a stadionului bucurestean a fost intonat imnul Finlandei in locul celui al Estoniei.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.