Cum functioneaza scutul de la Deveselu si cat de eficient este impotriva arsenalului Rusiei. Rachete "bune" si rachete "rele"

×
Codul embed a fost copiat

Poate cel mai important proiect militar gazduit vreodata de Romania, scutul antiracheta de la Deveselu este subiectul zilei. In ce consta, insa, acest sistem ce creaza tensiuni intre marile puteri?

Sustinut de NATO si criticat de Rusia, „scutul antiracheta” de la Deveselu este de fapt versiunea terestra a cunoscutului sistem defensiv Aegis, care le permite navelor militare americane sa doboare rachetele inamice inainte ca acestea sa atinga tinta. De altfel, denumirea sa „tehnica” este Aegis Ashore, „Aegis la sol”.

Un astfel de sistem are trei componente: 1. un radar extrem de puternic, 2. un computer care poate procesa chiar si mai mult de 100 de tinte simultan si 3. rachetele folosite pentru interceptarea acestor tinte. Acest sistem de rachete, de tipul RIM-161 Standard Missile 3, este de fapt marul discordiei intre NATO si Rusia. Si asta pentru ca Moscova sustine ca rachetele americane incalca unul dintre cele mai importante tratate privind armamentul nuclear.

Este vorba despre Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), semnat de SUA si URSS in 1987 si care obliga ambele puteri sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Oficialii rusi sustin ca sistemul Aegis Ashore, inclusiv cel de la Deveselu, utilizeaza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci si rachete de croaziera tip Tomahawk, si deci ar fi interzise prin Tratatul INF. Ceea ce ar insemna ca activarea scutului din tara noastra duce la anularea Tratatului, in viziunea Kremlinului. care considera ca baza de la Deveselu ar putea fi transformata extrem de usor intr-una destinata atacarii Rusiei.

Citește și
vladimir putin
Bild: Rusia pregateste cele mai mari teste cu rachete NUCLEARE din ultimii 25 de ani
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe de alta parte, Presedintia SUA a comunicat inca din august 2014 ca sistemul de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul, lucru repetat si la inaugurarea sa de catre adjunctul secretarului Apararii al SUA, Robert Work,. De asemenea, desi oficialii americani, romani si NATO afirma ca sistemul este strict defensiv, Kremlinul insista asupra faptului ca el este indreptat impotriva unei tinte potentiale, iar aceasta tinta ar fi Rusia.

O alta controversa este legata de eficienta scutului de la Deveselu. Diversi oficiali rusi au declarat in ultima perioada ca tara lor dispune de rachete care nu pot fi interceptate de acest sistem. Printre acestea s-ar numara si rachetele de croaziera SSN-30A, deja testate in Siria, care intr-o varianta modificata ar putea lansa atacuri nucleare oriunde in Europa.

Teoretic, astfel de arme sunt interzise de Tratatul INF, dar daca Kremlinul afirma ca acesta a fost incalcat prin instalarea bazei de la Deveselu, interdictia nu mai e in vigoare. De altfel, oficialii de la Moscova au amenintat ca, in urma activarii scutului s-ar putea retrage si din Tratatul START care obliga Rusia si SUA sa-si reduca numarul de arme strategice ofensive desfasurate si nedesfasurate.

De altfel, nici oficialii prezenti la inaugurarea scutului din tara noastra nu au vorbit despre o eficienta 100% a acestuia. Premierul Ciolos a declarat ca sistemul va reduce „semnificativ riscul unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic” iar seful NATO a recunoscut ca scutul nu poate intercepta rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Rusia anunta ca va dezvolta rachete capabile sa penetreze scutul antiracheta al SUA:
Rusia anunta ca va dezvolta rachete capabile sa penetreze scutul antiracheta al SUA: "Se lucreaza in mod intens"

Amenintarile din partea sistemului de aparare antiracheta al SUA in Europa nu reduc in mod critic capacitatile de lupta ale fortelor strategice ruse datorita perfectionarii permanente a rachetelor rusesti, a declarat Serghei Karakaev.

Bild: Rusia pregateste cele mai mari teste cu rachete NUCLEARE din ultimii 25 de ani
Bild: Rusia pregateste cele mai mari teste cu rachete NUCLEARE din ultimii 25 de ani

Rusia intentioneaza sa desfasoare cele mai ample exercitii cu rachete nucleare cu raza lunga de actiune din ultimii 25 de ani, a relatat duminica Deutsche Welle in limba rusa, care cita cotidianul german Bild.

"Nimeni nu vrea o revenire la Razboiul Rece". Reactia SUA dupa anuntul lui Vladimir Putin despre arsenalul nuclear al Rusiei

NATO a condamnat "zanganitul de arme" al Rusiei, dupa ce Putin a anuntat, marti, intarirea fortelor nucleare ruse, cu desfasurarea a inca 40 de rachete balistice intercontinentale.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.