CNN: Marea dilema a Statelor Unite. Nu stiu cum sa demonstreze folosirea armelor chimice in Siria

Masca de gaze

Obtinerea unor dovezi despre existenta armelor chimice in Siria devine tot mai greu de realizat, pe zi ce trece, scriu jurnalistii de la CNN in pagina electronica a postului.

Regimul Assad le interzice accesul in tara anchetatorilor ONU, desi administratia Obama continua sa caute dovezi concrete.

"Se stie faptul ca Siria are un program de arme chimice cu cea mai mare activitate din lume", a declarat la CNN Gary Samore, un fost consilier al presedintelui Barack Obama in probleme de arme de distrugere in masa.

Singura tara care ar putea avea un arsenal comparabil cu al Siriei este Coreea de Nord, despre care insa se cunosc prea putine informatii, mai spune Samore. "Agentii chimici despre care se presupune ca ar fi folositi in Siria sunt 'gazul mustar', care sufoca victima, si inca doua tipuri de gaz paralizant, sarin si VX. Sirienii au dezvoltat foarte bine un arsenal prin care sa distribuie aceste arme chimice, prin intermediul bombelor aeriene, rachete Scud si artilerie.", a declarat Gary Samore.

Pentru armata SUA va fi foarte greu sa incerce sa izoleze aceste depozite de armament. "Ar fi nevoie de o forta armata foarte mare, care sa fie amplasata in mai multe baze siriene. Si, bineinteles, acele forte ar trebui la randul lor sa fie aparate", a mai spus la CNN fostul consilier al presedintelui Barack Obama in probleme de arme de distrugere in masa.

Citește și
Barack Obama
Obama: Pozitia SUA fata de situatia din Siria va fi revizuita daca au fost utilizate arme chimice
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Acesta este unul dintre motivele pentru care administratia Obama este foarte atenta in privinta alegerii momentului in care va considera ca Siria a "depasit linia rosie", aceea a folosirii armelor chimice.

"Optiunea militara este destul de neatragatoare - nu numai ca varianta pentru distrugerea depozitelor de arme chimice, dar si pentru o eventuala actiune de deconspirare a acestor arsenale. Din acest motiv, eu cred ca este foarte putin probabil sa se aplice acest plan armat, pana cand nu vor exista dovezi foarte clare." - a mai spus Gary Samore.

Ce lectie a invatat America din invazia Irakului, unde s-au cautat arme de distrugere in masa

Vicepresedintele american Joe Biden a subliniat ca administratia americana este extrem de prudenta in dosarul sirian, deoarece are in vedere erori comise la invazia si ocuparea Irakului in 2003, relateaza AFP.

Intr-un interviu pentru revista Rolling Stone, in care ofera asigurari ca echipa presedintelui Barack Obama a refacut imaginea Statelor Unite in lume, Biden afirma ca americanii nu vor sa "strice totul, asa cum a facut precedenta administratie (a lui George W. Bush) in Irak, afirmand (ca exista) «arme de distrugere in masa»".

Aceste arme, un pretext pentru invazia din martie 2003, nu au fost gasite vreodata, dupa prabusirea regimului lui Saddam Hussein.

Guvernul american a evocat pentru prima data, in urma cu doua saptamani, faptul ca Guvernul sirian probabil ca a recurs la stocul sau de arme chimice, dar Obama a declarat ca nu exista inca probe suficient de solide in vederea stabilirii unei incalcari a unei "linii rosii" de catre regimul lui Bashar al-Assad.

"Stim ca au fost descoprite urme si probabil ca este vorba despre armament chimic. Ceea ce nu stim inca (...) este daca a fost raspandit in mod accidental" de catre regim sau rebeli, a subliniat Biden.

In cazul confirmarii acestei utilizari, "presedintele va adopta anumite masuri proportionate", a dezvaluit Biden, fara sa ofere alte precizari. Insa el a subliniat totodata ca, "indiferent cum se termina acest lucru, va exista o instabilitate politica in Siria pentru o anumita perioada de timp, iar noi vrem sa actionam astfel incat (...) sa existe in continuare institutii care sa poata guverna o tara".

"Lectia pe care am invatat-o in Irak si de la precedenta administratie (...) este ca, gestionand (situatia) din Irak, ei au distrus toate institutiile", a declarat Biden. Armata lui Saddam Hussein a fost dizolvata.

"Iar noi stim ca putem sa remediem acest lucru, daca suntem pregatiti sa cheltuim 1.000 de miliarde de dolari, (sa trimitem) 160.000 de militari si (sa inregistram) 6.000 de morti, dar nu putem face acest lucru", continuat vicepresedintele Statelor Unite, referindu-se la bilantul in termeni financiari si al pierderilor suferite in Razboiul din Irak de partea americana.

Este pentru prima data cand un oficial din cadrul Executivului american stabileste atat de clar legatura dintre decizia de a invada Irakul, in urma cu zece ani, si atitudinea actuala a Washingtonului fata de Siria, unde o revolta fata de regimul al-Assad, care a izbucnit in urma cu doi ani, s-a transformat intr-un razboi civil.

Obama a aparat marti strategia adoptata de catre Guvernul sau in acest dosar, dupa ce membri ai Congresului au exercitat presiuni asupra sa sa adopte o linie mai dura, prin aprobarea unei livrari de arme catre rebeli sau crearea unei zone de excludere in spatiul aerian.

"Eu nu iau decizii pe baza unor perceptii. Nu pot reuni coalitii internationale in jurul unor perceptii. Am incercat acest lucru in trecut si nu a functionat prea bine", a adaugat el, referindu-se la invazia Irakului.

Siria se confrunta, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent si cu confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele militare ale opozitiei. Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 70.000 de morti.

ONU: Nu exista probe oficiale privind utilizarea de arme chimice in Siria

Comisia de ancheta internationala independenta privind Siria, mandatata de ONU, a anuntat luni ca "nu a ajuns la rezultate care sa-i permita sa conchida ca arme chimice au fost utilizate de partile aflate in conflict", relateaza AFP.

"In consecinta, in momentul de fata, Comisia nu este in masura sa comenteze aceste acuzatii", adauga un comunicat, care pare sa respinga declaratiile facute presei de catre unul din membrii sai, procurorul elvetian Carla del Ponte, care a vorbit despre utilizarea gazului sarin de catre rebeli.

"Potrivit marturiilor pe care le-am strans, rebelii au folosit arme chimice, facand uz de gaz sarin", a declarat del Ponte, intr-un interviu acordat postului de radio elvetiano- italian, in noaptea de duminica spre luni.

"Anchetele noastre vor trebui aprofundate, verificate si confirmate prin noi marturii, dar potrivit celor pe care le-am putut stabli pana in prezent, pentru moment opozantii regimului sunt cei care au folosit gaz sarin", a adaugat del Ponte, care este fost procuror al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie.

Carla del Ponte, din cadrul ONU, sustine ca rebelii au folosit gaz sarin in Siria

Rebelii sirieni au folosit gaz sarin, a afirmat Carla del Ponte, membra a Comisiei de ancheta a ONU privind incalcarea drepturilor omului in Siria, relateaza AFP. Ea a explicat ca cercetarile Comisiei de ancheta a ONU, care urmeaza sa isi prezinte observatiile la urmatoarea sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului in iunie, este departe de a se fi incheiat.

Carla a mai precizat ca anchetele in curs ar putea sa stabileasca daca Guvernul lui Bashar al-Assad a folosit sau nu astfel de arme chimice.

Sarinul este un gaz puternic neurotoxic, descoperit inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial in Germania si folosit in metroul din Tokyo in 1995. In afara de inhalarea sa, simplul contact cu pielea a acestui gaz blocheaza transmiterea influxului nervos si provoaca moartea prin stop cardio-respirator. Doza letala este de jumatate de miligram pentru un adult. Acesta este inodor si invizibil.

Victimele se plang mai intai de dureri de cap puternice si prezinta pupile dilatate. Ulterior au loc convulsii, stop respirator si coma care precede decesul.

Acesta poate fi folosit pe cale aeriana, degajandu-se in special in urma exploziei munitiilor, dar poate fi utilizat si la otravirea apei sau hranei, potrivit Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta.

Iranul se declara pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie

Iranul este pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie, a declarat comandantul fortelor terestre iraniene, generalul Ahmad-Reza Pourdastan, citat de agentia oficiala Iran, relateaza AFP.

"Suntem alaturi de Siria si daca este nevoie, suntem pregatiti sa ii furnizam antrenamentul necesar, dar nu vom participa activ la operatiunile sale", a declarat el, subliniind ca armata siriana, cu "experienta pe care o are in confruntarea cu regimul sionist, se poate apara si nu are nevoie de ajutor strain".

In timp ce duminica un oficial israelian a confirmat ca Israelul a desfasurat doua atacuri in trei zile in Siria impotriva armelor destinate miscarii siite libaneze Hezbollah, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, a "condamnat atacul regimului sionist si le-a cerut tarilor din regiune sa reactioneze cu intelepciune fata de aceasta agresiune".

Mehmanparast a acuzat Israelul ca incearca sa "creeze instabilitate si insecuritate in regiune (...) provocand conflicte cu caracter etnic si religios".

"Actiunile inumane si aventuroase ale regiunii sioniste (...) vor scurta durata de viata a acestui regim marioneta", a declarat la randul sau ministrul iranian al Apararii, generalul Ahmad Vahidi, citat de agentia Fars.

El a afirmat, de asemenea, ca "atacul desfasurat de regimul sionist a avut unda verde din partea Statelor Unite, ceea ce dezvaluie legaturile terorisitilor mercenari si protectorilor lor cu acest regim".

Iranul, tara majoritar siita, este principalul aliat regional al regimului presedintelui Bashar al-Assad si acuza periodic tarile occidentale, unele tari arabe si Turcia ca ajuta rebelii sirieni impotriva Damascului.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Presa americana: Israelul a bombardat o cladire din Siria, unde ar fi fost ascunse arme chimice
Presa americana: Israelul a bombardat o cladire din Siria, unde ar fi fost ascunse arme chimice

Potrivit unor oficiali americani, citati de Associated Press, Israelul a lansat vineri noapte un atac asupra unei cladiri din Siria, unde ar fi fost ascunse arme chimice.

Obama: Pozitia SUA fata de situatia din Siria va fi revizuita daca au fost utilizate arme chimice
Obama: Pozitia SUA fata de situatia din Siria va fi revizuita daca au fost utilizate arme chimice

Statele Unite vor "revizui" pozitia privind o posibila interventie militara in Siria in cazul in care se va dovedi ca regimul de la Damasc a utilizat arme chimice, afirma presedintele american, Barack Obama, citat de AFP.

Anchetatorii ONU aduna informatii privind utilizarea armelor chimice de catre armata Siriei
Anchetatorii ONU aduna informatii privind utilizarea armelor chimice de catre armata Siriei

Anchetatorii ONU au inceput sa adune in afara teritoriului Siriei indicii cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, in timp ce Damasc refuza in continuare sa le permita intrarea pe teritoriul sirian, a declarat vineri purtatorul de cuvant ONU.

Casa Alba: Siria a utilizat probabil arme chimice de mica putere
Casa Alba: Siria a utilizat probabil arme chimice de mica putere

Regimul din Siria probabil a utilizat arme chimice de mica putere, afirma secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, subliniind ca informatiile nu sunt sigure, relateaza Washington Post.

Serviciile de informatii militare din Israel acuza regimul Assad ca foloseste arme chimice
Serviciile de informatii militare din Israel acuza regimul Assad ca foloseste arme chimice

Un oficial din cadrul serviciilor de informatii militare israeliene a acuzat marti regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad ca "foloseste arme chimice" in fata rebeliunii, relateaza AFP.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.