"Bears on a Plane". Povestea ursilor trimisi de Ceausescu cu avionul in Bulgaria

Urs

Va mai aduceti aminte cum inainte de ’89 nu se gasea nimic, fiindca totul mergea la export? Se pare ca Ceausescu trimitea la export pana si ursii din padurile Romaniei.

Un studiu realizat de oamenii de stiinta germani pe ursii din Bulgaria a dus la o descoperire absolut bizara. Animalele nu erau din partea locului, ci fusesera aduse tocmai din Romania. Si nu oricum, ci cu avionul. Suna ca scenariul unul film de serie B, “Bears on a Plane”, dar este de fapt concluzia unui studiu stiintific extrem de serios.

Ursii misteriosi din muntii Bulgariei
Totul a inceput atunci cand biologii Institutului Senckenberg din Frankfurt au avut ideea sa studieze ursii din Balcani. Atunci cand au ajuns in Bulgaria si au analizat genetic ursii din Muntii Stara Planian si din Rodopi, au descoperit ca acestia erau complet diferiti de restul ursilor din aceasta tara. De unde proveneau acesti ursi “de import”?

Savantii germani au fost intrigati de acest mister. Au inceput sa le compare genele cu cele ale ursilor din alte tari est-europene. In cele din urma, au primit o serie de esantioane de la Milvus, o asociatie pentru protectia animalelor din Romania. Desi in principal se ocupa de protectia pasarilor, cei de la Milvus au in judetul Mures si un program de conservare si cercetare a ursilor bruni, in cadrul carora recoltasera si probe ADN. Acestea s-au dovedit a fi extrem de asemenatoare cu cele prelevate de la ursii din Bulgaria. Aparea acum alta intrebare: cum au ajuns in muntii din inima Bulgariei niste ursi din Mures? Au traversat Carpatii, au trecut Dunarea si apoi au strabatut si jumatate din Bulgaria ca sa ajunga in muntii Stara Planina?

Citește și
Baloo
Ursul Baloo din Straja a implinit 14 ani. De ce refuza stapanii lui sa-l lase sa plece intr-o rezervatie
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ca de obicei, de vina e Ceausescu
Carsten Nowak, seful echipei de cercetatori germani, spune ca un asemenea scenariu “e foarte putin probabil”. Asa ca inceput o ancheta in ambele tari, pentru a vedea daca localnicii stiu ceva despre migratia ursilor. In cele din urma, a primit o explicatie uluitoare. In spatele misterului ursilor ar sta nimeni altul decat Nicolae Ceausescu.

Atat Ceausescu, cat si dictatorul bulgar, Todor Jivkov, erau impatimiti ai vanatorii. Jivkov se pare ca nu era insa multumit de calitatea ursilor din tara sa, mai mici decat cei din Romania. Asa incat Ceausescu i-a facut cadou ursi de la noi. Potrivit informatiilor culese de cercetatorii germani, animalele ar fi fost transportate cu avioane militare. Si nu o singura data: exporturile de ursi catre Bulgaria ar fi avut loc constant de-a lungul anilor ’70 si ’80. Din pacate, momentan nu s-a gasit niciun document care sa ateste aceste transporturi, dupa cum ne-a spus Csaba Domokos de la asociatia de protectie a animalelor “Milvus”, unul dintre autorii studiului. Exista insa legende iar probele ADN nu lasa loc de indoieli privind originea ursilor misteriosi: provind din Romania sau au avut o mama sau un tata “urs roman”.

Lagar comunist pentru ursi
Una dintre cele mai importante dovezi in sprijinul teoriei ca ursii au migrat din Romania in Bulgaria cu avionul este ca una bazele unde au fost dusi inca mai exista la sud de Dunare. Ea se afla la Kormisos, la 210 kilometri de Sofia, si inca mai are cabane de vanatoare si tarcuri cu ursi destinati vanatorii, exact ca pe vremea lui Jivkov. Conditiile in care sunt tinute animalele – tarcuri din beton – aduc si ele aminte de perioada de dinainte de 1989, mai precis de inchisorile comuniste.

In ultimii ani, ecologistii din tara vecina au incercat sa imbunatateasca situatia animalelor, insa fara prea mult succes. De altfel, nici cercetatorii germanii nu au putut decat sa fotografieze cei 11 ursi intemnitati la Kormisos, insa nu li s-a permis sa ia nici macar cateva fire de par pentru analiza ADN. Pe de alta parte, analizele ADN au demonstrat ca animalele care traiesc in zona in libertate sunt ursi originari din Romania sau hibrizi intre ursi “romani” si ursi “bulgari”.

Libertate pentru oameni si fiare
Chiar si asa, biologii au destule date pentru a reface intreg scenariul “Bears on a Plane”. Ursii au fost dusi cu avioane militare din Carpati pana in muntii Stara Planina, fie la cererea lui Jivkov, fie ca un cadou de la Ceausescu. Ei au fost lasati sa se inmulteasca, dictatorul bulgar dorind sa aiba cat mai multe exemplare din “soiul romanesc”, mai mare si mai atractiv pentru un vanator impatimit.

Atunci cand a cazut regimul Jivkov, ursii, la fel ca si bulgarii, si-au regasit libertatea. Afara de cei de la Kormisos, tinuti in custi de beton de ocolul silvic, ursii originari din Romania sau descendentii lor au scapat din tarcurile de vanatoare si au inceput sa populeze muntii Bulgariei, astfel ca acum ei constituie acum aproape 3% din populatia de ursi a Bulgariei. Savantii spun chiar ca unele dintre animalele de la Kormisos ar putea sa se fi nascut pe plaiurile noastre, dat fiind ca in captivitate un urs poate trai si 30 de ani.

La ora actuala, Romania are cea mai mare populatie de ursi din UE – aproximativ 6.000 din cei 14.000 de ursi din Europa traiesc la noi. In Bulgaria, in schimb, numarul lor e estimat pe la 1.000 de exemplare. Asa ca ideea de a exporta ursi nici macar nu e atat de absurda, mai ales ca in tara situatia lor nu e tocmai stralucita. O ancheta “Romania, te iubesc!” a aratat anul trecut ce tragedii au avut loc in jurul ursilor din Romania.

Ursul brun, intre comoara nationala si pacoste

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Un urs polar de la un zoo din Germania a murit dupa ce a mancat haina unui vizitator
Un urs polar de la un zoo din Germania a murit dupa ce a mancat haina unui vizitator

Un urs polar de la Gradina Zoologica din Stuttgart a murit dupa ce a mancat haina sau geanta unui vizitator, relateaza The Guardian.

Ursul Baloo din Straja a implinit 14 ani. De ce refuza stapanii lui sa-l lase sa plece intr-o rezervatie
Ursul Baloo din Straja a implinit 14 ani. De ce refuza stapanii lui sa-l lase sa plece intr-o rezervatie

Baloo, mascota statiunii Straja si unul dintre cei mai batrani ursi carpatini crescuti in captivitate in Europa, a implinit sambata 14 ani.

Situatie neobisnuita in muntii Bucegi. In plina iarna, un cabanier a fost atacat de un urs
Situatie neobisnuita in muntii Bucegi. In plina iarna, un cabanier a fost atacat de un urs

In plina iarna, un cabanier a fost atacat de urs in zona Padina, din muntii Bucegi. Barbatul in varsta de 40 de ani spune ca numai printr-o minune a reusit sa scape din ghearele ursului, sa fuga inapoi in cabana... si sa strige dupa ajutor.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.