1996- 1999. Ocupata cu mineriadele, Romania rateaza intrarea in NATO, dar macar prinde Eclipsa

×
Codul embed a fost copiat

Stanga politica a cedat in fata dreptei, insa schimbarile intarziau sa apara. Prinsi intre mineriade, devalorizarea leului si spectrul aderarii la NATO, romanii sunt nevoiti sa traiasca intr-o societate macinata de violente

<<< Citeste si: 1992-1995, romanii viseaza la bogatie, dar se trezesc in cosmarul Caritas

La inceputul anului 1996 tara e afectata de inundatii
Anul 1996 a inceput cum nu se putea mai prost. Romania este lovita de inundatii fara precedent iar autoritatile sunt total depasite de situatie, spre disperarea miilor de sinistrati care asteapta ca cineva sa intervina. Intre timp telespectatorii romani vad la televizor imaginea unei tari neputincioase.
Mai mult, in spatiul public apar cazuri de violenta extrema.

retrospectiva 96-99
Libanezul Bassam, patronul bogat al unui club bucurestean faimos, este asasinat intr-o camera de hotel. Si tot la inceput de an ‘96, se scrie deznodamintul cazului Roxana Calin: doctorita primeste 20 de ani de temnita pentru ca a macelarit-o pe amanta sotului ei. Si violentele au continuat.

Soldatul Cotea Laurentiu dezerteaza si impusca doi politisti.
Tanarul soldat fuge din unitatea militara si isi ia cu el automatul Kalasnikov. Doi politisti care incearca sa il captureze cad rapusi de gloantele fugarului, iar intreaga actiune de capturare a evadatului devine o sceneta grotesca. In Bucuresti, un soldat nevinovat aflat in permisie este impuscat de un politist care il confunda cu dezertorul Cotea.

retrospectiva 96-99
In cele din urma, Laurentiu Cotea este arestat la periferia Bucurestiului in timp ce incerca sa se sinucida.
Cum vizele pentru Occident erau inca un vis frumos, singura cale spre taramul fagaduintei era emigrarea ilegala. Trei romani care calatoreau clandestin la bordul vaporului au fost aruncati in mijlocul marii, chiar de capitanul vasului. Al patrulea a fost salvat si ascuns de marinarii filipinezi care l-au denuntat pe seful navei, odata ajunsi in Halifax, Canada.
Si tot cu Pro TV, romanii descopereau in '96 ca pot, in acelasi timp sa rada, dar si sa castige bani. Incepute ca emisiuni de divertisment, show-urile "Ora 7 Buna dimineata" si "Te uiti si castigi", cu Florin Calinescu, au dovedit in scurt timp ca ProTV este mai mult decit o televiziune: un fenomen social.

Victor Ciorbea este ales primar al Capitalei
In timp ce Tatulici spunea in 1996 "Desteapta-te Romane!", iar Albulescu intalnea "Romani fericiti", tara se pregatea inca o data de alegeri locale. Alegerile pentru primaria Bucurestiului ii pun fata in fata pe sindicalistul Victor Ciorbea si pe fostul tenisman Ilie Nastase. Fosta mare glorie a tenisului romanesc nu reuseste sa stranga suficiente voturi, in ciuda capitalului sau de simpatie.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”
retrospectiva 96-99
O luna mai tarziu, Nicu Ceausescu, fiul cel mare al sotilor Nicolae si Elena Ceausescu murea la Viena, in urma unei hemoragii esofagiene. Avea ciroza si hepatita C. 5.000 de persoane l-au condus pe ultimul drum, la cimitirul Ghencea.

Noiembrie 1996. Emil Constantinescu este noul presedinte al Romaniei.
Pentru prima data dupa 1989, alegerile sunt castigate de o coalitie de dreapta: CDR-ul. Emil Constantinescu il invinge pe Ion Iliescu in turul doi al alegerilor prezidentiale. Noul presendinte il numeste premier pe Victor Ciorbea, atunci primar Capitalei.

retrospectiva 96-99
Dupa alegeri, romanii se pregateau pentru iarna cu caciula Pro TV. Venea Revelionul si, odata cu el, alt premiu, pregatit de Florin Calinescu: un miliard de lei, adica 250.000 de dolari, pe atunci.
In 1997 criza se adanceste si, aveam s-o aflam mai tarziu, tara este la un pas de faliment. Nemultumiri sunt peste tot, pana si in inchisori. La Penitenciarul Jilava circa 3.000 de detinuti intra in greva foamei: vor gratieri si nu-s multumiti ca puscariile sunt ticsite, pana la a deveni irespirabile. Trupele speciale, intra in forta si pun capat revoltei. Tot in 1997, la Pro TV apare Chestiunea zilei. O pastila de cateva minute inaintea Stirilor Pro TV, care face deliciul romanilor, devine o legenda micului ecran si mai descreteste fruntile oamenilor, care numai bine n-o duceau.

Pe 11 iulie 1997, Bill Clinton vine le vorbeste romanilor adunati in Piata Universitatii
La summitul NATO de la Madrid se discuta aderarea Romaniei. Stirile Pro TV parasesc studioul din Pache Protopopescu si se muta la Madrid, iar curtea o cedeaza campaniei ProNATO si romanilor care depun cartile postale, sa castige un miliard de lei.

retrospectiva 96-99
Romania nu primeste invitatie pentru inceperea procedurilor de aderare la NATO si, drept consolare, presedintele american Bill Clinton vine in Romania si tine un discurs romanilor adunati in Piata Universitatii. Liderul de la Casa Alba nu face promisiuni, dar spune ca aderarea noastra la NATO este un proces „incet dar sigur”. Trupa Timpuri Noi trateaza subiectul cu umor.


In agitata Vale a Jiului se fac disponibilizari si se dau salarii compensatorii. Valea Jiului devine singurul loc de pe pamant unde un apartament la bloc se da contra unei lazi de bere, in euforia generala a milioanelor de lei cu care minerii se trezesc in buzunare.

Pacientul Constantin Nica este abandonat de echipajul unei ambulante si lasat sa moara
Tragicul caz al pacientului care a murit dupa ce a fost abandonat de echipajul ambulantei care trebuia sa ii salveze viata a socat o tara intreaga. Dus cu salvarea de la un spital la altul, Constantin Nica nu este primit nicaieri. Unul dupa altul, spitatele refuza sa il interneze.

retrospectiva 96-99
In miezul noptii, pacientul este abandonat de echipajul ambulantei pe un trotuar, sprijinit de un gard si cu perfuzia in vena. Cazul sau este considera simptomatic pentru proasta functionare a sistemului medical din Romania.

In martie 1998 premierul Victor Ciorbea demisioneaza. Noul premier este Radu Vasile.
La inceputul anului se liberalizeaza accesul la valuta, astfel ca romanii pot in sfarsit sa cumpere cata valuta poftesc nu o suma fixa, doar cu pasaportul.

retrospectiva 96-99
Leul se prabuseste, iar alianta aflata la putere, incepe sa se sfarame. Primul ministru isi prezinta public demisia, rezumandu-si mandatul astfel: „Nu am avut, practic, nicio sansa!” Presedintele Emil Constantinescu il numeste in functia de sef al guvernului pe Radu Vasile.

 
Mai 1998. Fostul colonel SPP Gheorghe Trutulescu este arestat pentru Afacerea Tigareta.
In plina lupta pentru aderarea la NATO aflam ca avioanele de pe aeroportul militar Otopeni Otopeni erau folosite pentru a face contrabanda cu tigari. Odata cu izbucnirea scandalului Tigareta II apar numele unor importanti oameni ai sistemului si o noua vedeta, colonelul SPP Gheorge Trutulescu.

retrospectiva 96-99
Cautat de autoritati, Gheorghe Trutulescu isi pierde urma pentru doua saptamani, dar in cele din urma este descoperit si arestat. Este judecat si condamnat alaturi de alte persoane implicate in dosarul Tigareta. Romanii rasufla usurati, insa doar pentru moment.

Ianuarie 1999. Mineriada de la Costesti umileste fortele de ordine

La patru zile dupa Revelion 1999, minerii din Valea Jiului intra in greva generala. Degeaba se poarta negocieri, degeaba parlamentul fierbe la Bucuresti. Ortacii condusi de Cozma ies din defileu si se indreapta catre Capitala. Fortele de ordine incearca in zadar sa ii opreasca.
Intalnirea minerilor cu jandarmii ia proportiile unui conflict militar.

retrospectiva 96-99
Batalia cea mai importanta are loc la Costesti si se incheie cu victoria minerilor, care iau prizonieri 1500 de jandarmi. Cel putin un ofiter de rang inalt al Ministerului de Interne fuge din dispozitiv. Se vorbeste de tradare si circula zvonuri despre o lovitura de stat. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se intruneste si presedintele instituie starea de urgenta conditionata pe intreg teritoriul Romaniei, iar Armata maseaza tancuri pe autostrada Bucuresti-Pitesti.

Pentru a stinge conflictul, primul ministru vine personal la negocieri cu Cozma, la manastirea Cozia si dupa cateva ore de discutii semneaza Pacea de la Cozia, punand capat mineriadei care a inspaimantat toata Europa.

Intoarcerea Regelui Hagi

In vara lui 1998, Nationala merge la Campionatul Mondial de Fotbal din Franta, unde bate in grupe Columbia lui Valderrama si Anglia lui Beckham. Practic calificati in optimi, tricolorii se vopsesc in cap in urma unui pariu cu selectionerul Iordanescu. Galbenul nu le poarta insa noroc: in optimi sunt eliminati de Croatia lui Davor Suker. Din acest moment incepe declinul Nationalei

Urmeaza apoi o veste ingrozitoare pentru romani: retragerea lui Hagi. Regele se razgandeste insa anul urmator si revine. In calificarea la Euro 2000, Hagi bate practic de unul singur Nationala Ungariei.

 

 Februarie 1999. Mineriada de la Stoenesti este urmata de arestarea lui Miron Cozma
Miron Cozma este condamnat la inchisoare pentru mineriada din septembrie 1990. In loc sa se predea, liderul minerilor porneste din nou catre Bucuresti alaturi de ortacii sai.

retrospectiva 96-99
La Stoenesti de Olt ii asteapta mascatii, jandarmii, tancurile, dar si trupele speciale ale SRI. Fortele de ordine ii opresc pe mineri iar Miron Cozma este arestat si incarcerat.
In aprilie, Romania decide ca locul sau este langa NATO si, desi respecta suveranitatea vecinei sale Iugoslavia, deschide spatiul aerian pentru avioanele NATO. Belgradul este bombardat. In vestul Romaniei apar primele tabere cu refugiati de razboi. Pacea avea sa vina abia in vara, dar cu costuri imense.

Intre timp, altfel de razboaie, cele virtuale, ii cuceresc pe tineri. Starcraft, lansat in 1998 si Counter-Strike (1999) duc la aparitia unui nou tip de localuri: Internet cafe-urile, salile de jocuri in retea. Noua generatie va descoperi calculatoarele si netul prin jocuri, care-i desprind pe tineri de o realitate prea apasatoare. 

Mai 1999. Papa Ioan Paul al II-lea viziteaza Romania.
Pentru prima oara in istorie, liderul de la Vatican face o vizita intr-o tara predominant ortodoxa.

retrospectiva 96-99
Papa sta trei zile in Romania si se intalneste cu Patriarhul Teoctist si cu clerici catolici romani. Suveranul Pontif surprinde pe toata lumea tinand un discurs in limba romana. Pentru Sanctitatea Sa, Romania este „Taramul Sperantei.”

O luna mai tarziu, natura dezlantuita face din nou prapad. O colonie de muncitori de la Raul Mare Retezat este spulberata de o viitura. Supravietuitorii isi plang mortii si incearca sa inteleaga de ce Dumnezeu i-a pedepsit pe ei.


August 1999. Eclipsa totala de soare se vede cel mai bine in Romania
Considerat cel mai important eveniment astronomic al secolului 20, eclipsa totala de soare ii lasa pe romani cu ochii atintiti spre cer. Datorita amplasamentului privilegiat,

retrospectiva 96-99
Romania este in centrul atentiei internationale. Pe 11 august, la ora 14.07, Romania este in bezna totala. Vremea este perfecta iar spectacolul celest ne taie tuturor rasuflarea.
Realitatea dura a acestor ani agitati patrunde in muzica sub forma de versuri de hip-hop. Trupe precum BUG Mafia sau Parazitii devin imposibil de ignorat. Castiga public din toate paturile sociale folosind un limbaj explicit, cu versuri adeseori vulgare. De altfel, si hitul anului e o combinatie de hip-hop si R&B:

Pe 13 martie 1999 BUG Mafia canta la Sala Polivalenta, o sala pana atunci rezervata artistilor conventionali. Trupele de hip hop le vorbesc romanilor despre o altfel de Romanie, care nu apare la televizor si in care fiecare se descurca cum poate. Mesajul social patrunsese in muzica si avea sa ramana acolo.
BUG Mafia colaboreaza cu Loredana, o artista deja consacrata la acea vreme.

In decembrie, Romanii iau parte prin intermediul PRO TV la cel mai mare numar de petreceri de pe mapamond. Sarbatorim la televizor Revelionul din zorii zilei, din Noua Zeelanda si insulele Pacificului, pana a doua zi, in America si Hawaii. 24 de ore de Revelion. In Piata Palatului, zeci de mii de oameni numara la unison secundele care ii mai despart de anul 2.000, intr-o sarbatoare cum Romania nu mai vazuse niciodata. Intram liberi in anul 2000, intram liberi intr-un mileniu nou.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.