Miscarea pentru underground. Interviu cu Augustin de la The Amsterdams, care lanseaza o noua trupa cu Suedezu: Orizontal

Trupa Orizontal

Pe Augustin Nicolae il stiti de la The Amsterdams, una dintre cele mai bune trupe de "indie" din Romania.

Ca orice muzician care are multe de spus, Augustin a lucrat "in secret" la un nou proiect muzical, cu care iese la lumina pentru prima data, vineri, 30 septembrie, in Club Control din Bucuresti.

Acest concert nu va fi unul obisnuit, pentru ca, pe langa faptul ca in noua trupa a lui Augustin - care se numeste ORIZONTAL - se afla si Suedezu (Timpuri Noi, Partizan), ei vor sustine un show in deschidere pentru Operators, proiectul lui Dan Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs, Divine Fits).

Interesant este si faptul ca cei doi - Augustin si Suedezu - s-au intalnit chiar in curtea clubului Colectiv, intr-o pauza de probe de sunet ale unui concert la care fusesera invitati mai multi "guest star", printre care si cei de la Partizan.

Intreaga poveste o aflam mai jos, chiar de la Augustin.

Citește și
Negru Latent
Miscarea pentru underground. Negru Latent, singura trupa darkwave din Romania, concerteaza in Bucuresti, pe 6 octombrie
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Cristian Matei “Mumu": Salutare, Augustin. Da-ne cateva detalii despre acest proiect nou-nout, care se numeste ORIZONTAL. Cum s-a format, cine sunt fericitii membri si ce vrea de la noi :)

Augustin: Salut! In ultimii doi-trei ani, mi-a umblat prin cap ideea initierii unei formatii cu doi membri, dupa modelul White Stripes, sa zicem, ca-s mai cunoscuti. Asta pentru ca s-a lipit de mine foarte tare o trupa britanica foarte interesanta din ultima vreme: Royal Blood. Detaliile tehnice abunda si lumea s-ar putea plictisi, ma rog… Mai pe scurt, tot cautand un coleg pentru schema asta, mi-a incoltit in cap ideea ca n-o sa reusesc decat o clona a celor mai sus amintiti, dar nevrand sa renunt m-am gandit sa o fac cu doua chitare bass, cu reglaje de tot diferite.

N-o mai lungesc, ideea “calauzitoare” era cea a unui sunet/sound original, proaspat, etc. In fine, tot investigand in stanga si in dreapta, in preajma unui club pe unde repetam cu niste omuleti l-am intalnit pe Razvan Moldovan, aka Suedezu, si dupa doua vorbe de salut, care mai e treaba? am zis sa incerc: “Razvan, nu cunosti pe cineva…, un chitarist, un basist, care sa faca sa dreaga…?” “Ba da!”, a zis el. “Eu!”. Un an si ceva mai tarziu, lucram la acest proiect.

Cristian Matei “Mumu”: Pe canalul de Youtube aveti incarcata o singura piesa, foarte “calda” (din 19 septembrie), de unde trag concluzia ca sunteti abia la “inceputul inceputului”.

Augustin: Chestia amuzanta e ca asta este una dintre ultimele noastre piese (acum trei luni nu exista!) care s-a alaturat unor idei transformate in piese dupa ce, in prealabil, au trecut de stadiul de “planseta”. Dar asa este, suntem inca la inceput si nu ne grabim nicaieri. Transformam in cantece numai ideile care ne plac cu adevarat.

Cristian Matei “Mumu”: Ca sa ne facem o idee, noi cei care venim la concerte - in afara de aceasta piesa, “#numie” - ce canta ORIZONTAL? Da-ne cateva indicii.

Augustin: Pentru ca mi se pare putin relevant sa eticheta noi, din interior, ceea ce facem, am sa ma folosesc de eticheta iesita ad-hoc dintr-o interventie la radio cu realizatorul Bogdan Serban, de la Guerrilla, care a conchis ca ceea ce facem noi se numeste macel sonic! Altfel, e si “olecuta” de punkista, un pic de electro si industrial, ceva calusarii si muzica populara prin Maramures, recte Fratii Pitigoi. Dar, ce sa auda toata lumea, dam cu energie!

Cristian Matei “Mumu”: Va fi un proiect de lunga durata, ORIZONTAL, sau e ceva de moment, exclusiv pentru underground-ul bucurestean?

Augustin: Nimeni nu stie ce ne rezerva viitorul dar noi doi, “uitandu-ne” adanc in zare, ne vedem departe, a la long. Aici, acolo si unde om putea ajunge!

Cristian Matei “Mumu”: Cu alte cuvinte, v-ati gandit sa scoateti la un moment dat si un album (indiferent de suport, fizic sau electronic).

Augustin: Vom face, fara indoiala, inregistrari si le vom “impacheta” intr-un album, indiferent de suport. 

Cristian Matei “Mumu”: Unde putem vedea LIVE trupa ORIZONTAL, in perioada urmatoare?

Augustin: Debutam vineri, 30 septembrie, in Club Control in deschiderea unei minunate trupe din Canada - Operators, initiata de un om pe care il apreciez si la care tin tare mult: Dan Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs, Devine Fits). Saptamana viitoare vom canta live cateva piese in studioul Radio Guerrilla si vom anunta cat de curand datele pentru inca doua concerte in cluburile bucurestene Underworld si Expirat.

Cristian Matei “Mumu”: Personal, am o mica obsesie legata de trupele romanesti cu nume in limba romana, dar care canta in engleza. Sau invers. Trupe cu nume in engleza care canta in romana. Asa ca as vrea sa stiu daca aveti de gand sa “loviti” piata autohtona cu texte romanesti, ORIZONTALE, sau vreti sa ajungeti la BBC Radio 1 cu piese cantate in engleza cu accent oltenesc :)

Augustin: Eu stiu cateva trupe cu nume in limba engleza, dar care canta in romana. Nu exclusiv dar n-are importanta...! Noi vom canta in “ce ne vine la gura”, important e sa ne sune bine. Nu fac niciun anunt in sensul asta, dar nu-i exclus sa facem texte in suedeza, la un moment dat. Tot ceea ce pot sa precizez aici e ca, daca vom avea ceva idei, nu voi scrie eu textele astea, ci exclusiv Razvan. In rest, avem si texte in engleza, si piese mixte si piese la care am inventat noi niste cuvinte, ca sa nu fie “nici asa nici altminteri”.

Cristian Matei “Mumu”: La ce sa ne asteptam la show-urile ORIZONTAL?

Augustin: De la noi trei (era sa uit s-o amintesc si pe Agneta, tobosarul nostru electronic, “venita” din Stockholm!) la multa energie, joc si neliniste. In plus, in spatele nostru, vom avea un suport vizual realizat de Anca si Claudiu Buzilan (Buzilan Studio) cu niste lucruri atat de interesante ca mi-e greu sa le descriu in vorbe. E de auzit si de vazut!

Cristian Matei “Mumu”: Succes!

Concertul la care va debuta proiectul ORIZONTAL are loc vineri, 30 septembrie 2016, la Control Club.

Apreciatul artist canadian Dan Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs, Divine Fits) revine la Bucuresti cu noul sau proiect analog post-punk, Operators, pentru un concert in premiera, la Control Club, vineri, 30 septembrie, de la ora 21.

Biletele s-au pus in vanzare online, prin Eventbook.ro.

Format in 2013, Operators inseamna Dan Boeckner (voce, chitara, sintetizatoare), alaturi de tobosarul Sam Brown (New Bomb Turks, Divine Fits), basistul Dustin Hawthorne (Hot Hot Heat) si artista electro pop de origine macedoneana, Devojka.

Grupul a lansat, la inceputul acestui an, albumul de debut intitulat Blue Wave, o colectie de piese ritmate, dar si melodioase, un melanj de analog post punk si electro pop.

Produs de Graham Walsh, care a mai lucrat si cu METZ, Alvvays sau Viet Cong, albumul a fost inregistrat intr-un sopron din Ontario, si reprezinta o evolutie naturala, de la primul sintetizator folosit de Boeckner pentru EP-ul de debut Wolf Parade, pana la sound-ul electro, pur, digital, al Handsome Furs si culminand cu armoniile hibride, extrem de dansabile, din muzica semnata Operators.

Dupa mai multe aparitii live alaturi de trupe ca Future Islands sau New Pornographers, Operators se afla, in aceasta toamna, in primul lor turneu european, ce va include si Bucurestiul.

Concertul Operators de la Bucuresti este organizat de Control Club si OneDay.

Biletele se pot achizitiona in avans, la pretul de 30 de lei, online, prin Eventbook.ro sau de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4), Libraria Engleza Anthony Frost (Calea Victoriei, nr. 45) sau Libraria Franceza Kyralina (Str. George Enescu, nr. 8).

@CristianMatei

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci canta blues la Hard Rock Cafe:
Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci canta blues la Hard Rock Cafe: "Ne-au trebuit 40 de ani sa ne intalnim pe scena"

Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci – o colaborare pe care scena rock-ului romanesc o asteapta de aproape jumatate de secol, o intalnire remarcabila intre doi artisti care au creat legende in muzica rock.

Miscarea pentru underground. Negru Latent, singura trupa darkwave din Romania, concerteaza in Bucuresti, pe 6 octombrie
Miscarea pentru underground. Negru Latent, singura trupa darkwave din Romania, concerteaza in Bucuresti, pe 6 octombrie

Negru Latent, singura trupa darkwave din Romania, infiintata in 2007, va concerta pe 6 octombrie in Club Surubelnita din Bucuresti, dupa mai bine de un an de pauza, intr-o componenta noua.

Miscarea pentru underground. Razvan are doar 16 ani, dar canta thrash metal cu trupa pe care a infiintat-o: Bulletproof
Miscarea pentru underground. Razvan are doar 16 ani, dar canta thrash metal cu trupa pe care a infiintat-o: Bulletproof

Pe adolescentii metalisti de la Bulletproof i-am descoperit  intamplator, dupa ce i-am vazut la concertul de lansare a noului album al veteranilor de la Ura de Dupa Usa, "Cicatrice", intr-un club bucurestean care s-a si inchis intre timp...

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.