CANNES 2015. "Dheepan", castigatorul Palme d'Or, atrage atentia asupra situatiei grave a imigrantilor din Europa

×
Codul embed a fost copiat

In pofida tuturor asteptarilor si pariurilor, Franta a luat partea leului la Cannes: a castigat trei premii majore, desi cele cinci filme inscrise in competitia oficiala au dezamagit.

 "Dheepan", un love story dur, cu imigranti sri-lankezi, vorbit in mare parte, in dialectul tamil, a obtinut Palme d'Or.

Alegerea juriului din acest an a starnit reactii puternice in randul jurnalistilor si criticilor, care considera ca nu merita trofeul, fiind o drama puternica, dar fara sa se remarce in vreun fel, fata de alte filme din competitie.

"Dheepan" aduce in prim plan una dintre cele mai delicate si actuale probleme sociale si politice la nivel global: situatia imigrantilor. In "Dheepan", actorul Vincent Rottiers joaca rolul unui luptator Tamil din Sri Lanka, care zboara catre Paris, unde incearca sa isi croiasca o noua viata. Dar violenta din cartier ii deschide ranile si il forteaza sa lupte din nou pentru a supravietui.

Juriul condus de fratii Coen s-a decis rapid si in unanimitate sa acorde trofeul Palme d'Or peliculei "Dheepan", in regia francezului Jacques Audiard. Dupa ceremonia, retelele de socializare s-au umplut de nemultumire din partea cinefililor, care ar fi dorit ca alte productii sa obtina Palme d'Or, de exemplu "Youth", al lui Paolo Sorrentino sau "Carol", regizat de Todd Haynes.

Citește și
Toma Cuzin in rolul Firicel din Las Fierbinti
Filmul lui Corneliu Porumboiu, "Comoara", a fost premiat la Cannes. De ce are "Firicel" un an excelent
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

La conferinta de presa, regizorul Jacques Audiard a explicat si de ce filmul sau este important la nivel cultural si spera sa "ajute situatia imigrantilor in Europa".

"Ceea ce m-a interesat a fost sa expun pozitia unui om cu alt statut in societate. Sa aflam asa si povestea oamenilor care ne vand trandafiri cand stam la cafenea si ne savuram cafeaua. Daca acest film le poate ajuta cumva situatia, cu atat mai bine" a spus regizorul, conform The Guardian.

La 63 de ani, regizorul Audiard este un veteran la Cannes, acesta fiind al saptelea film cu care este prezent la Cannes, si iata, a castigat si marele trofeu. Nu este prima data cand regizorul atinge subiecte delicate in filmele sale. In urma cu sase ani a fost recompensat cu Trofeul Juriului Grand Prix pentru filmul "A Prophet", despre un algerian condamnat la sase ani de inchisoare intr-un penitenciar din Franta.

Fratii Joel si Ethan Coen, care au prezidat juriul in acest an, si-a explicat decizia de a-i oferi trofeul Palme d'Or lui Audiard. "Acesta a fost un film care a atras entuziasmul tuturor" au declarat acestia la conferinte de dupa decernarea trofeelor. Regizorul Guillermo del Toro a fost interesat de latura sociala a filmului, la fel ca si Rossy de Palma, colega sa din juriu. "Acest film este cinema pur, ne arata o frantura din vietile oamenilor pe care ii vedem pe strada si ne intrebam de unde vin, a celor care traiesc in conditii dificile si precare. Acest film ne readuce aminte de situatia extrem de grava din Mediterana".

Chiar saptamana trecuta, circa 900 de imigranti au fost salvati in Marea Mediterana, dintre care aproape 300 de o nava militara franceza angajata in cadrul operatiunii europene Triton, a anuntat paza italiana de coasta.

Dupa o serie de naufragii devastatoare, Comisia Europeana a decis pe 23 aprilie sa tripleze bugetul operatiunii, care era initial de aproape trei milioane de euro lunar. De la inceputul anului, aproape 38.690 de imigranti clandestini au debarcat in Italia, in timp ce vreo 1.770 de barbati, femei si copii au murit sau au disparut, potrivit unui bilant al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), prezentat pe 19 mai. Imigrantii din Eritreea sunt cei mai numerosi, urmati de etiopieni, somalezi, sirieni, nigerieni, cei din Gambia si alte tari din Africa Subsahariana, a precizat OIM.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
CANNES 2015.
CANNES 2015. "Dheepan", un film caruia criticii nu-i dadeau mari sanse, marele castigator la Festivalul de la Cannes

Un film despre imigratie este castigatorul surpriza al Festivalului de la Cannes.

Filmul lui Corneliu Porumboiu,
Filmul lui Corneliu Porumboiu, "Comoara", a fost premiat la Cannes. De ce are "Firicel" un an excelent

Prezentat joi in premiera, noul film al regizorului roman a castigat premiul din sectiunea “Un certain regard”

Cannes 2015. Gerard Depardieu a vorbit despre situatia din Ucraina si despre Rusia.
Cannes 2015. Gerard Depardieu a vorbit despre situatia din Ucraina si despre Rusia. "Imi place mult de Putin"

Gerard Depardieu a venit la Cannes pentru proiectia filmului sau aflat in competitia oficiala, "Valley of Love", in care, alaturi de Isabelle Hupert, are rolul principal.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.