Prima amintire a marelui artist Charles Aznavour despre Romania. "Le-am spus ca trebuie sa facem si noi asta in Franta"

×
Codul embed a fost copiat

Daca exista cineva care a celebrat dragostea in fiecare zi, nu doar de 14 Februarie, cu siguranta acesta este Charles Aznavour.

Marele artist francez ne incanta cu melodiile sale sensibile de zeci de ani, iar in luna aprilie va reveni la Bucuresti pentru un concert extraordinar. Pana atunci, colega noastra Andreea Esca a stat de vorba cu el si l-a invatat pe domnul de 92 de ani cum sa faca primul selfie din viata lui.

"Sunt asa de fericita ca o sa-i iau un interviu lui Charles Aznavour, ii spuneam unui prieten, in momentul in care o tanara de langa noi ma intreaba mirata: dar cine e Aznavour?” marturiseste Andreea Esca.

Ei bine, el este, pentru cei care spre surprinderea mea nu au trait bucuria acestor melodii care te fac sa simti ca viata este un dar minunat.” spune Andreea Esca.

Citește și
Charles Aznavour
Tineretea, iluzia zilei de ieri pentru "Sinatra al Frantei". Cum s-a vazut live concertul din Londra
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Andreea Esca: "Pana cand marele Charles Aznavour va ajunge la Bucuresti, pe 28 aprilie, ne-a invitat sa-i facem o vizita la el acasa, undeva intr-un salt la 50 de km de Marsilia. Bonjour, monsieur Aznavour! Despre Romania, unde a fost pentru prima data la Sala Palatului, la inceputul anilor 60, are o amintire precisa.

Charles Aznavour: "Imi amintesc perfect intoarcerea din Romania. M-au intrebat jurnalistii cum a fost si le-am spus ca exista o sala de spectacole cu boxele amplasate in fata si ca ar trebui sa facem si noi asta in Franta. Acesta este primul lucru pe care mi-l amintesc despre Romania."

Charles Aznavour, copilul unor emigranti armeni, nascut la Paris, in 1924, a ajuns pe scena de foarte mic, unde canta, dansa si interpreta, alaturi de sora sa, Aida, cu un an mai mare.

Charles Aznavour: "Tata era cantaret, mama actrita, nu stiu daca voiam neaparat sa fiu pe scena, dar astea erau ocupatiile din familia noastra".

Cert este ca la trei ani s-a furisat pe scena sa recite o poezie in pauza unui spectacol al parintilor, iar la 9 ani juca deja intr-o piesa. Daca regreta insa ceva cu adevarat este ca din cauza lipsurilor materiale nu a avut parte de educatie pentru ca, spune el: profesorii iti creioneaza drumul pe care fara sa realizezi il urmezi apoi toata viata.

Charles Aznavour: "Copiii au nevoie de o directie, nu sunt deajuns parintii, pentru ca ei ii cocolosesc… Saracu, o sa fie obosit… Nu, nu, cand trebuie sa muncesti, trebuie sa muncesti."

De ce nu a dus insa lipsa au fost intalnirile esentiale.

Charles Aznavour: "In literarura a fost Jean Cocteau, Maurice Chevalier pentru cariera internationala, Edith Piaf pentru relatia adevarata dintre public si artist si Charles Trenet pentru felul in care trebuie sa compui muzica. A contat mult ca i-am intalnit."

Andreea Esca: “Cum a rostit numele Piaf am vrut sa aflu cum s-au cunoscut.

Charles Aznavour: "M-a descoperit intr-o zi cantand impreuna cu un partener, m-a chemat seara la ea acasa si apoi nu ne-am mai despartit timp de 8 ani. Pentru ca de a doua zi locuiam la ea in casa. Am fost singurul barbat care a locuit cu ea fara sa-i fie amant."
Andreea Esca: "Va amintiti de faimosul vals pe care l-ati dansat cu Piaf?”
Charles Aznavour: "Da, sigur, a fost in prima seara."
Andreea Esca: "Deja, trecuserati la dans?"
Charles Aznavour: "Da, i-a placut foarte mult. N-avea pe nimeni cu care sa danseze."

Ce i-a legat enorm pe acesti oameni care au marcat lumea muzicii: Faptul ca fusesera niste copii crescuti la scoala vietii, imi spune Aznavour.

Charles Aznavour: "Vorbeam aceeasi limba, eu eram un copil crescut pe strada. Stiti, emigrantii cand ajung intr-o tara si nu stiu limba isi lasa copiii sa faca ce vor. Unii ajung bine, ca mine, altii nu, dar asta a fost, si din acest punct de vedere ne asemanam eu si Piaf. Eram doi copii crescuti liber, in strada."

In timp ce Edith Piaf era starul care cucerise toate inimile, Aznavour le compunea cu talent atat ei, cat si altor artisti ai vremii. Dar marele lui of era ca nu reusea sa se impuna in randul marilor cantareti, intr-o perioada in care preferatii francezilor erau barbati frumosi si zvelti ca Yves Montand si Gilbert Bécaud.

Charles Aznavour: “Criticilor nu le placea vocea mea, nu le placea cum aratam, nu le place ce compuneam…”

Dar Aznavour nu s-a lasat. A insistat ani si ani de zile, pana cand intr-o seara spectatori si critici deopotriva, l-au aplaudat minute in sir. Avea 36 de ani.

Charles Aznavour: "Singurul secret al reusitei este sa muncesti, nu vad alta cale. Doar daca nu-ti lasa tata 15 milioane mostenire. Atfel, nu se poate."

A urmat o lunga perioada de glorie internationala, iar in aceasta primavara vrea sa revina la Bcuresti. La 92 de ani, oare o fi pe Facebok?”

Andreea Esca: "Sunteti pe Facebook, pe retelele de socializare?"
Charles Aznavour: "Da, sunt? Da, se pare ca sunt."

Andreea Esca: “Daca tot imi spune ca este pe Facebook, prind curaj si il intreb daca a facut vreun selfie. Nu stie cum, dar il lamuresc.”

Andreea Esca: "Ne uitam aici si ne facem singuri poza."
Charles Aznavour: "Da, nu, n-am facut niciodata asa ceva."

Andreea Esca: “Ne distram pe seama pozei, cadem de acord ca ar putea reconstrui Armenia daca ar lua un euro per selfie si plecam sa-mi prezinte gradina plina de maslini.”

Charles Aznavour: "Tineti-va bine. Ok, goodbye. Acesta este maslinul de bun venit care are aproape o mie de ani.”

Dupa o zi exceptionala, ne-am luat ramas bun pe acorduri de pian si a ramas ca ne revedem la Bucuresti.

Charles Aznavour: “ProTV, Bonjour! A tres bien tot, pe curand!”

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Queen, Adam Lambert, Richard Clayderman si Lara Fabian. Cele mai asteptate concerte in Romania in 2016
Queen, Adam Lambert, Richard Clayderman si Lara Fabian. Cele mai asteptate concerte in Romania in 2016

Am intrat cu totii intr-un an care se anunta bogat in evenimente muzicale. 2016 ii aduce, in premiera in Romania, pe Charles Aznavour, pe celebrul chitarist Brian May, dar si pe legendara trupa Queen, alaturi Adam Lambert.

Tineretea, iluzia zilei de ieri pentru
Tineretea, iluzia zilei de ieri pentru "Sinatra al Frantei". Cum s-a vazut live concertul din Londra

Cu o putere dezarmanta de a picta batranetea in cel mai mare blestem al omului, Charles Aznavour a dus Londra in pragul lacrimilor in primul sau concert in capitala Marii Britanii dupa un sfert de secol.

Charles Aznavour e ambasadorul Armeniei in Elvetia
Charles Aznavour e ambasadorul Armeniei in Elvetia

Charles Aznavour a pastrat relatii stranse cu tara parintilor sai, Armenia, si este una dintre figurile marcante ale diasporei armene din Franta, care numara 400.000 de oameni.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.