9 filme de Oscar vor fi vazute la Bucuresti. "Mommy" si "Human Capital", in avanpremiera

Leviathan

Noua dintre filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru "Cel mai bun film strain" vor fi proiectate la Cinema Studio, intre 9 – 15 ianuarie 2015, in saptamana dinaintea anuntarii nominalizarilor la cea de-a 87-a editie a premiilor Oscar.

• Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, Mommy, in regia lui Xavier Dolan, trimis de Canada la Oscar si distins cu Premiul Juriului la Cannes, va rula in avanpremiera in programul special „9 pentru Oscar”, alaturi de Human Capital, propunerea Italiei.

Spectatorii au ocazia sa vada doua dintre peliculele aflate pe lista scurta a Academiei Americane de Film: Leviathan (r. Andrei Zviaghintev) si Ida (r. Pawel Pawlikowski).

Din Canada vine, in avanpremiera, mult-asteptatul Mommy, noul film al lui Xavier Dolan, distins cu Premiul Juriului la Cannes si nominalizat la categoria "Cel mai bun film strain" la Independent Spirit Awards si Satellite Awards. La premiera de pe Croisette, Mommy a avut parte de minute intregi de aplauze si ovatii. „Filmul e deseori sclipitor si foarte amuzant in moduri care trec dincolo de limitele uzuale despre ce inseamna incorect si nepotrivit”, scrie „The Guardian”, considerandu-l cel mai bun film al lui Dolan.

O mama singura e pusa in fata provocarii de a-si creste fiul adolescent cu ADHD, adesea agresiv si problematic. Alinarea vine de la misterioasa lor vecina, a carei prezenta pare benefica pentru el. Insa relatia lor ia o turnura cu totul neasteptata. Filmul va rula in premiera pe 9 ianuarie, de la 19.30, la Cinema Studio, si va fi distribuit de Independenta Film.

Citește și
Mos Craciun in fata televizorului cu telecomanda
Cadouri de Craciun pentru pasionatii de film. Cum sa-ti faci prietenii sa se simta vedete de Sarbatori
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

O alta premiera in Romania este Human Capital/ Il Capitale umano (r. Paolo Virzi), alegerea Italiei la premiile Oscar. Adaptarea romanului omonim al lui Stephen Amidon a castigat sapte trofee la premiile David di Donatello, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Thriller-ul angoasant plasat in nordul bogat al Italiei, la Milano, pune in oglinda doua lumi, clasa de mijloc si inalta societate, avand ca punct de pornire un accident mortal. „O incursiune captivanta, acida, in lumea parvenitilor aspirationali si a celor extrem de bogati pe care ii imita”, potrivit „Variety”. Filmul este distribuit de Voodoo Films.

In avanpremiera va fi proiectat si Leviathan (r. Andrei Zviaghintev), propus de Rusia la Oscar, aflat pe lista scurta la aceasta categorie si nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain. Leviathan, premiat pentru scenariu la Cannes, nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani in Rusia, din cauza unei legi care interzice injuraturile in spatiul public. Un mecanic il infrunta cu toate puterile sale pe primarul corupt care a pus ochii pe terenul sau. Lupta capata proportii neasteptate, scene de umor negru si absurd intercalandu-se cu unele dramatice, disperate. Filmul va fi distribuit in cinematografe de Voodoo Films, in februarie 2015.

La proiectiile de la Cinema Studio vor fi valabile flyer-ele cu discount de 20% din pretul biletului.

O nominalizare la Globul de Aur a obtinut si Ida, drama alb-negru, puternic stilizata, regizata de Pawel Pawlikowski. Propunerea Poloniei la Oscar se afla pe lista scurta la Oscar si este marele castigator la Premiile Academiei Europene de Film. Unul dintre cele mai bune filme ale anului este Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan), inscris de Turcia si premiat cu Palme d’Or la Cannes.

Din partea Belgiei, a concurat la premiile Academiei Americane de Film noua productie marca Jean-Pierre si Luc Dardenne, Deux jours, une nuit, cu Marion Cotillard pe afis.

Ungaria a propus White God, thriller-ul lui Kornél Mundruczó despre o „apocalipsa” a cainilor fara stapan in Budapesta.

Spectatorii pot (re)vedea in ianuarie si propunerea Romaniei la Oscar, Cainele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu), cu Victor Rebengiuc in rolul principal, precum si pe cea a Republicii Moldova – La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski).

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cazul atacului cibernetic asupra Sony. Hackerii spun ca vor ataca cinematografele care vor proiecta
Cazul atacului cibernetic asupra Sony. Hackerii spun ca vor ataca cinematografele care vor proiecta "The Interview"

Piratii informatici care au luat in vizor compania de productie Sony isi radicalizeaza amenintarile.

Cadouri de Craciun pentru pasionatii de film. Cum sa-ti faci prietenii sa se simta vedete de Sarbatori
Cadouri de Craciun pentru pasionatii de film. Cum sa-ti faci prietenii sa se simta vedete de Sarbatori

Ai prieteni care ar fi in stare sa-ti vorbeasca ore intregi despre filmul preferat? Sau poate pasionati de cinematografie care iti pot spune cu exactitate replicile si numele actorilor din orice film?

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.