Cel mai important festival de blues din Romania, pe 28 si 29 iulie, in Poiana Lupului. AG Weinberger: "Ce fac eu nu e muzica"

AG Weinberger
WolfBlues.ro

A doua editie a Festivalului WolfBlues, cel mai important eveniment de acest gen din Romania, va avea loc in Poiana Lupului (Garana – Wolfsberg, Semenic, Caras-Severin) pe 28 si 29 iulie 2017.

Desfasurat sub titulatura "Friendly Blues and roll festival", evenimentul isi propune sa pastreze si in acest an ideea unor intalniri memorabile, astfel ca va aduce din nou impreuna pe scena din Garana artisti de rock si blues.

WolfBlues reprezinta un concept unic pe piata din Romania, pentru ca, dincolo de muzica prezentata si de concertele inedite, a avut ca punct de plecare dorinta lui Nicu Covaci de a crea un eveniment dedicat in primul rand artistilor.

Organizatorii spun ca scopul festivalului a fost acela de a le oferi acestor artisti un spatiu in care muzica sa le apartina in intregime, un eveniment in cadrul caruia sa se poata exprima, dincolo de limitele impuse de genul muzical care i-a consacrat, un prilej de a relua vechi prietenii cu diferiti colegi de breasla.

Pentru ca editia din 2016 a fost bine primita de public si s-a bucurat de numeroase cronici pozitive, Wolfblues va prezenta si de aceasta data aceeasi intalnire amicala anuala a muzicienilor, casre este una destul de rara in peisajul muzicii romanesti.

Citește și
Rock am ring
Cel mai mare festival rock din Germania, anulat din cauza unei alerte teroriste. Zeci de mii de oameni au fost evacuati
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

WolfBlues – Friendly Blues’n’roll festival va cuprinde 8 concerte in doua seri consecutive. Din line-up-ul festivalului fac parte atat muzicieni celebri ai scenei blues, cat si prieteni din zona muzicii rock care vin la Garana sa cante blues: Calin Pop de la Celelalte Cuvinte, Iulian Vrabete de la Holograf, Bujor Hariga de la Pro Musica, Nicu Covaci, liderul Phoenix, precum si Erlend Krauser, membru marcant al istoriei Phoenix.

Evenimentele vor fi precedate de workshopuri, desfasurate in timpul zilei.

Program festival:

Vineri, 28 iulie 2017: Axis (Srb) / Vali SirBlues Racila (Ro) / Nightlosers (Ro) / Blues Alliance, Rares Totu feat. Dean Bowman (USA), Calin Pop (Ro), Nick Krakovszki (USA), Marcian Petrescu (Ro), Andrei Cerbu (Ro).

Sambata, 29 iulie: Rock Abil by Bujor Hariga (Ro) / Berti Barbera & Nicu Patoi (Ro) / Hot Leeks (Ro) – Iulian Vrabete, George Baicea, Vali Vatuiu, Paul Negoita / Erlend Krauser (De) & Nicu Covaci, with Vlady Sateanu and Flavius Hosu (Ro), special appearance by A G Weinberger. 

Intr-un interviu publicat pe site-ul festivalului, celebrul bluesman AG Weinberger a povestit, printre altele, despre experienta sa ca muzician in Statele Unite ale Americii:

"Si iti mai povestesc ceva: agentul meu din SUA mi-a dat 200 de concerte pe an. Pe contract, asa cum se face. La nivel low-middle class. Dar cand a aparut conceptul Crossroads Festival al lui Clapton l-am rugat sa incerce sa ma includa si acolo, sa faca booking. Mi-a spus: „E alta liga, acolo nu ma bag. Daca vrei rupem contractul, nu mai platesti nicio penalizare, si you are on your own. Incearca. Dar eu nu ma bag”.

El a deservit 3 state pe coasta de vest, si asta a fost liga lui. Mi-a spus ca nu se baga, pentru ca era alta liga, major league, si isi cunostea limitele. La noi, cati dintre ei au luciditatea asta?" - spune Weinberger.

Artistul s-a referit, bineinteles, si la situatia dificila a muzicienilor de blues si rock din Romania.

"Si mai sunt si multi tepari, tot din cauza modelului de business. Modelul de business despre care vorbeam mai sus trebuie sa dispara. Dar nu o sa dispara pana nu dispare mentalitatea artistilor care il practica. Pentru ca asta e un cancer in dezvoltarea industriei muzicale, acest model cumetrist-fanariot-utecisto-colegial.

In Romania mai este insa o dimensiune anarhica, vamaiota, asa, care franeaza – ma gandesc la cei din jurul focului de tabara, care cred ca daca iti mai dau o bere le mai canti linga umar… Iar astia se numesc rockeri? Come on… Get outta here! Noi de ce nu avem un Hall of Fame, cum au actorii, cu steaua lor in piata? Pentru ca nu existam.

Toti se gandesc doar la actori. Vezi, actorul a devenit un termen general. Acum, cand a ridicat PSD-ul salariul artistilor, ei se refereau la toti ca fiind actori. E un reflex, un tic, un arhietip in capul lor. Actorul este ala, pentru ca actorul Caramitru a fost foarte destept in anii `90: a facut Uniter-ul. Gala Uniter pe care tanti Filofteea din satul Vacarestii de Sus o vede la televizor – ea nu e consumatoare de teatru, da?, are alte ocupatii, foarte frumoase si ele – dar zice: „Vai, ce rochii frumoase, uite, actori!”. Si in constiinta colectiva, asta rurala post-fanariota din Romania, infestata cu aceasta credinta nefiresc de retrograda pentru sorgintea latina (punctul de plecare, de fapt, al acelei schisme de identitate), actorul este ala. Respect maxim! si astia care sunt in scaune decizionale astazi sunt copiii doamnelor Filoftei, care asa cresc si asta invata.

Eu sunt cu drapelul meu. Sunt regele regatului meu intr-o republica seculara numita Romania. Dar devine din ce in ce mai fundamentalista. Iertare…" - a spus A.G. Weinberger.

Celebrul chitarist, apreciat nu numai in Romania, ci si in Europa si SUA, sustine ca ceea ce face el ... nu se numeste muzica.

"Ceea ce fac eu nu e muzica. Faptul ca operez cu niste unelte muzicale nu inseamna ca exprimarea mea este muzica. Muzica are functii, verticale sau orizontale, din toate timpurile. Muzica e muzica atunci cand isi pastreaza functia sacra, verticala. Divertismentul nu mai este muzica. Eu nici macar divertisment nu mai sunt. Eu sunt mesaj." - fragment din volumul ”55 de ani de Phoenix in 55 de dialoguri”, de M. Petrovna.

Pe A.G. Weinberger il puteti vedea live pe scena WolfBlues 2017 sambata, 29 iulie, alaturi de Erlend Krauser si Nicu Covaci.

@CristianMatei

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Premiera in Romania. Trupa Offspring va concerta la festivalul
Premiera in Romania. Trupa Offspring va concerta la festivalul "Rock the city", alaturi de Bullet for My Valentine

Premiera muzicala in Romania. The Offspring, legendara trupa din California va fi headliner in cadrul celui mai mare festival rock din Romania – Rock The City - ajuns la cea de a 8-a editie.

Cel mai mare festival rock din Germania, anulat din cauza unei alerte teroriste. Zeci de mii de oameni au fost evacuati
Cel mai mare festival rock din Germania, anulat din cauza unei alerte teroriste. Zeci de mii de oameni au fost evacuati

Festivalul Rock am Ring din Nürnberg, care a inceput vineri, a fost suspendat din cauza unei amenintari teroriste. Organizatorii spun ca spera ca evenimentul sa continue sambata conform programului.

Vali Rupita, intr-un clip de alternative metal. Trupa bucuresteana Jinxy von D'Ers a lansat videoclipul piesei
Vali Rupita, intr-un clip de alternative metal. Trupa bucuresteana Jinxy von D'Ers a lansat videoclipul piesei "Glow"

Formatia bucuresteana JINXY VON D’ERS a lansat videoclipul oficial al piesei "Glow". Concertul de lansare a avut loc marti seara in Bucuresti, alaturi de trupa The Pixels.

Vaduva lui Chris Cornell crede ca un medicament l-a determinat pe rocker sa se sinucida. Unde a fost gasit artistul
Vaduva lui Chris Cornell crede ca un medicament l-a determinat pe rocker sa se sinucida. Unde a fost gasit artistul

Vicky Cornell, sotia rockerului Chris Cornell - solistul trupei Soundgarden, care a murit in noaptea de miercuri spre joi la varsta de 52 de ani - crede ca un medicament administrat impotriva anxietatii, Ativan, ar fi determinat decesul muzicianului.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.