Orașul din România administrat de primar după cum scrie în cărți. A fost desemnat cel mai eficient și sigur

×
Codul embed a fost copiat

Centenar, episodul 2. Botoșaniul a dat omenirii doi sfinți și peste 270 de personalități. Cu asta se laudă șeful Consiliului Județean. Este și zona în care aproape jumătate din drumurile județene nu sunt asfaltate.

Un motiv pentru care investitorii nu merg acolo: nu au pe unde.

La polul opus, Oradea poate fi oricând un exemplu de "așa da". Acolo administrație se face după carte. 

În Botoșani, din 700 de kilometri de drumuri județene ,aproape jumătate sunt neasfaltate. Și, acolo unde asfalt există, e plin de gropi. Este principalul motiv pentru care acest colț de lume este izolat, neatractiv pentru investitori.

Costică Macaleți este președintele Consiliului Județean. E relaxat și vede jumătatea plină a paharului: în istorie și credință Botoșaniul e un nume.

Citește și
partie schi
O avalanșă de incompetență. Pârtii care au înghițit milioane de euro, dar stau închise
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Costică Macalței, președinte CJ Botoșani: ”Este județul cu cele mai multe personalități din țară. Un număr de 271 de mari personalități...începând cu Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, matematicienii Pilat, Harte, Teoctist Patriarhul...

Suntem județul cu 2 sfinți. Singurul. Sfântul Iacob Hozevitul de la Horodiștea...și Sfântul Onufrie. De la schitul Vorona acolo unde a ucenit și patriarhul Teoctist.”

Îl lăsăm și ne întoarcem în Dimacheni. Comuna are 1400 de suflete, dintre care 230 sunt copii. Grav este că mulți dintre ei nu pleacă la studii mai departe și își îngroapă viețile aici.

Asta înseamnă 140 de copii, care rămân aici fără viitor. Într-un studiu al Băncii Mondiale se arată că peste o treime din copiii României trăiesc în sărăcie. Iar asta ne clasează la coada Europei la acest capitol.

Mihnea Preotesi este cercetător în Academia Română și a lucrat la Strategia de Dezvoltare a României pe următorii 20 de ani.

Educația este prioritate națională în strategia Academiei. Avem sute de strategii naționale și sectoriale. Acum are și Academia una și, prin urmare, știm încotro ar trebui să ne ducem.

Am solicitat în scris Ministrului Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, un interviu pe acesta temă. Ni s-a transmis că ministrul refuză. Așa că Alex Dima l-a abordat direct.

Cu atitudine cel puțin revoltătoare, ministrul nu vrea să afle nici măcar despre ce este vorba. Conform fișei postului, ministrul Dezvoltării trebuie să coordoneze tot ce se întâmplă în primăriile din țară, să realizeze politici care să reducă decalajul economic și financiar dintre regiuni, să gândească și să aplice strategii. 

Cum ministrul Stănescu este și vicepremier, ar putea, de exemplu să decidă construirea unor autrostrăzi care să unească zonele sărace cu restul țării, să creeze infrastructură.

Ilie Bolojan, primar Oradea: ”Intotdeauna investițiile urmează infrastructura. Scrie la carte asta. Vrei să ai investiții în Moldova, faci autostradă.”

Ilie Bolojan este primarul Oradei, un oraș care s-a transformat în ultimii ani și a fost desemnat cel mai eficient și sigur oraș din România, cu cea mai eficientă administrație, cei mai veseli oameni de la noi și singura localitate din țara noastră care face parte din rețeaua orașelor Art Nouveau. 

Până acum aici s-au investit 240 de milioane de euro. Asta înseamnă 1225 de euro pe cap de locuitor, mare parte din fonduri europene, un record pentru România

Ilie Bolojan, primar Oradea: ”Orașul Oradea este orașul care copiază modele de bună practică și le pune cu rapiditate și fermitate în realitate aici. Ăsta e marele secret. Nu e nimic secret.

Primarii New York-ului sunt primari legendari. Nu pentru ca au fost la New York, ci pentru că au făcut ceva. Și nebunul de Bloomberg (n.r. fostul primar al New York-ului) a scos o carte: ”Cum se administrează un oraș”. Cât e lățimea străzilor, cum e pun bordurile, cum se plantează arborii, cum se pun instalațiile de termoficare, trotuare, piste de bicicleta.

Există standardizat în lumea asta, nu există motive să nu știi.”

De cum a preluat mandatul, în 2008, din 1000 de angajați în primărie a dat afară 300.

Ilie Bolojan: ”Ce înseamnă asta în traducere liberă? Înseamnă că în loc de 9 milioane de euro cheltuieli de personal anuale am avut 7 milioane de euro cheltuieli de personal. Și am economisit 2 milioane în fiecare an. ... Efectul este că am construit în acești ani numai din acești bani 2 poduri peste Crișul Repede.”

Din cărțile de marketing a înțeles că fiecare loc trebuie să își pună în valoare ce are mai de preț. Oradea are clădirile istorice.

”Am avut un plan de a le pune în valoare în așa fel încât să avem un centru de oraș distinctiv european. Care să aibă fațadele reabilitate, să aibe zona pietonală în care să te poți plimba, să nu vină mașinile pește tine, să aibe spații unde să îți poți parca mașinile, nu pe carosabil, ci în afară carosabilului și, de asemenea, să existe o abordare a centrului nostru istoric, ca la un mall. Trebuie să aibă cam aceleași servicii. Oamenii nu vin în centrul istoric dacă nu este gândit ca un mall. Nu trebuie numai baruri, că nu funcționează. Trebuie să fie o combinație de spații de alimentație publică cu spații de vânzare, magazine de tip ancoră cu anumite cârlige turistice, top 10 atracție. Trebuie gândit că un mall, pentru că s-a văzut ce s-a întâmplat în România, centrele au fost golite de acești magneți care sunt mallurile, care au fost amplasate de obicei la marginea orașului și au golit centrul.”

Primăria acordă împrumuturi pe 5 ani fără dobânda celor care își reabilitează fațadele și mărește impozitul cu 500 la sută pentru cei care refuză reabilitarea.

În plus, primăria se ocupă și de proiectul de reabilitare pentru a păstra arhitectura clădirilor construite în stilul Art Noveau.

Mihai Jurca, director Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea: ”Art Noveau este un stil arhitectural specific perioadei 19000, care are elemente florale zoomorfe. Îl găsim și în Viena și în Budapesta. A fost un curent arhitectural”.

Până în 2020, Oradea își propune să reabiliteze peste 200 de clădiri și să transforme mai multe străzi în spații pietonale.

Ca să fie loc pentru pietoni, primăria a construit parcări supraterane și a scos traficul greu din oraș.

Alex Dima: ”Așa ar trebui să arate fiecare oraș din România. În primul rând să avem centuri ocolitoare. Oradea are. Pe două benzi pe sens. Se întinde pe mai bine de 20 de kilometri. Și tot traficul, care înainte străbătea orașul, este direcționat pe lângă.”

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Rai și iad în aceeași Românie. Oameni care trăiesc mai rău decât acum un secol
Rai și iad în aceeași Românie. Oameni care trăiesc mai rău decât acum un secol

Centenar, episodul 1. România este în sărbătoare, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Politicienii deja pomenesc de ceva vreme centenarul, vorbind despre manifestări şi departamente.

O avalanșă de incompetență. Pârtii care au înghițit milioane de euro, dar stau închise
O avalanșă de incompetență. Pârtii care au înghițit milioane de euro, dar stau închise

Avem o țară frumoasă, relieful și climă ne ajută să putem face un turism de calitate, dar ducem lipsă de guvernanți întreprinzători, de infrastructură și servicii.

Proiectul de 155 de milioane de euro care a provocat un dezastru ecologic. Activist: ”Ăsta este un loc al crimei”
Proiectul de 155 de milioane de euro care a provocat un dezastru ecologic. Activist: ”Ăsta este un loc al crimei”

Ce putem face cu 155 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat, într-o ţară în care lipsesc spitale, şcoli, drumuri şi utilităţi?

Statul paralel cu logica. Barajele distrug natura României, după ce înghit milioane de euro
Statul paralel cu logica. Barajele distrug natura României, după ce înghit milioane de euro

România are peste 3.500 de râuri și pîraie. Această rețea este administrată de stat și ar trebui valorificată pentru obținerea de energie electrică, prin hidrocentrale mai noi sau mai vechi. 

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.