"Aici esti tot timpul singur". Romanii care vor sa se intoarca in tara, desi peste hotare sunt mai respectati

×
Codul embed a fost copiat

ALEGERILE ROMANILOR, partea III. Cand ies dintr-o universitate britanica, majoritatea studentilor romani isi gasesc un loc de munca iar piata europeana le este accesibila. Marea provocare e revenirea in tara.

Alex si Chris sunt instructori in laboratorul de inginerie aero-spatiala si auto de la Universitatea Coventry. Desi lucreaza intr-o institutie de invatamant britanica, studentii pe care ii pregatesc se integreaza la fel de usor pe piata muncii din orice tara europeana. Si nici nu fac diferenta intre studentii englezi si cei din alte tari. Recunosc totusi ca romanii invata mai repede.

Pilotul cu studii in Anglia
Acum cativa ani, Alex Eparu putea jura ca in niciun caz nu va pleca din tara. In cele din urma, a ajuns la Coventry. Spune ca experienta de student roman in Marea Britanie a fost minunata. Cu diploma si experienta de acolo isi cauta acum de lucru in tara sa – si nu e usor.

Acum e pilot-sportiv la Aeroclubul Romaniei si este convins ca are toate calitatile pentru a reusi intr-o cariera de pilot profesionist. Spera ca si alti colegi sa-i urmeze exemplul.

De la rap la constructii
Tot in Londra il intalnim si pe Bogdan Boldor. In Romania a absolvit o facultate tehnica la Cluj si s-a dedicat muzicii. Si-a facut un studio si sub numele de Bugy s-a apucat de rap. Nici el nu voia sa plece din tara. Spera sa se descurce, dar nu si-a gasit nimic in Romania. Asa ca s-a hotarat sa plece in Marea Britanie.

Citește și
Andrei RTI
"Uneori imi doresc sa nu fi fost asa". Copiii supradotati ai Romaniei sunt neglijati de societate
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Si-a gasit multumirea in…constructii. Dupa doi ani de Anglia, Bogdan se considera mult mai implinit decat in cariera lui de artist in Romania. „Totul se reduce la economic, indiferent ce faci”, spune Bogdan. „E vorba sa fii confortabil sa faci ceva. Momentan pentru mine in Marea Britanie simt ca mi se ofera mai multe decat imi oferea Romania.”

Nu se simte un cetatean din lumea a treia: „Nu m-a aratat nimeni pe strada si nici n-am vazut pe cineva care sa fi fost dat la o parte pentru ca e roman”.

O tara unde tinerii nu-si vad viitorul
La Universitatea din Coventry, la Facultatea de teatru si coregrafie, Oana si Alex isi dau lucrarea de dizertatie. I-au fascinat oportunitatile din Anglia si nu vad ce beneficii ar avea daca s-ar intoarce in tara: „Romania este o tara frumoasa, dar nu este un loc unde eu personal mi-as vedea viitorul”. Parintii lui Alex, veniti sa-l vada in Anglia dupa examene, sunt convinsi ca alegerile fiului lor sunt corecte. Si se astepta ca fratele lui mai mic sa-l urmeze.

Ionut Cristian Conti este unul dintre cei mai performanti studenti romani de la Coventry. Este in ultimul an la managementul aviatiei, a beneficiat deja de un stagiu la Eurocopter in Elvetia si acum isi analizeaza ofertele, care nu sunt putine. Pana in vara mai lucreaza parte time la universitate unde este gazda pentru noii veniti sau parintii acestora.

A fost urmat la Universitatea din Coventry si de sora sa, Andrada, care studiaza tot managementul aviatiei. Iar prietenul acesteia, care a absolvit Calculatoarele la Cluj, desi are un loc de munca bun in tara, se gandeste sa-si continue studiile in Marea Britanie.

"Acasa sunt multe lucruri de pus cap la cap"
Ionut nu vrea insa sa ramana in Anglia:„Noi stim ca vom fi viitorul tarii, dar deocamdata e greu. Intri intr-o zona a confortului in care e greu sa te intorci. Eu m-as intoarce maine. Fiindca in momentul in care te intorci acasa, sunt mai multe lucruri de pus cap la cap”. Vrea sa castige experienta in afara tarii si sa dezvolte ceva in patrie, sa aduca noi viziuni si oportunitati.

Gheorghe Crisan este sofer de taxi pe strazile Londrei. Prietenii ii spun Gigi. Englezii, George. Si, desi a terminat Agronomia si a lucrat mai bine de 10 ani in agricultura, cu familia, taximetristul nostru originar din Aiud a venit de aproape 2 ani sa plimbe clienti cu masina. Cu cerealele nu prea mai mergea in tara asa ca si-a vandut toate utilajele, iar pamanturile si le-a arendat.

Arestat pe nedrept
E unul dintre ultimii veniti si, probabil si printre primii plecati. Afara de partea financiara, nu ii place nimic in Marea Britanie. Nici clima, nici preturile, nici oamenii. Chiar daca traficul este disciplinat in Londra, statul zi de zi in strada cate 14 ore poate aduce pericole nebanuite. Intr-o zi a luat o clienta de culoare impreuna cu 2 copii mici. Pe traseu clienta l-a rugat sa se opreasca la un magazin ca sa cumpere ceva. Dupa ce a dus-o acasa, Gigi si-a continuat ziua de munca si seara s-a trezit cu politia la usa.

L-au dezbracat, i-au luat amprente si probe ADN si l-au tinut in arest jumatate de zi, pana cand au venit imaginile de pe camerele de supraveghere. Gigi Crisan habar n-avea ca era o practica a femeilor dintr-o zona sociala precara in a-i acuza pe taximetristi de molestarea copiilor, lucru extreme de grav in Marea Britanie. Si asta pentru banii pe care Primaria Londrei i-ar fi platit pana la varsta majoratului copiilor, plus o indemnizatie de sprijin pentru mama "indurerata".

O poveste pe care nu vrea s-o mai repete. Pericolele in metropola britanica sunt tot felul, dar nu asta il impinge inapoi spre casa: „Imi lipseste familia, imi lipseste tot. Aici esti tot timpul singur.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Destinul copiilor supradotati din Romania: pleaca la studii in strainatate, putini se mai si intorc
Destinul copiilor supradotati din Romania: pleaca la studii in strainatate, putini se mai si intorc

Fara un sistem educational care sa-i ajute pe cei supradotati, Romania s-a transformat in exportator de inteligenta. Cei mai multi dintre elevii supradotati pleaca la studii in strainantate si putini se intorc.

"Uneori imi doresc sa nu fi fost asa". Copiii supradotati ai Romaniei sunt neglijati de societate

4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati. Ultimele studii arata ca jumatate dintre ei vor esua in viata. Motivul: societatea si scoala n-au stiut sa le potenteze marele dar de a se fi nascut inteligenti.

Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia
Romania, te iubesc: Povestea tinerilor care invata in Anglia

Ne alungam valorile si nu le dam nici o sansa sa se mai intoarca acasa. Cuceriti de sistemul de invatamant occidental, studentii romani aleg sa aplice ce-au invatat, in tarile unde stiinta lor este respectata.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.