(P) Oana Cuzino a vorbit cu Jean Valvis despre cat de sanatoasa este apa consumata zilnic. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Nu mai este de mult un secret faptul ca organismul, pentru a putea functiona corect, are nevoie cam de 2 litri de apa zilnic. Insa asta nu inseamna ca e bine sa bem orice fel de apa.

Nitratii sunt printre acele componente deseori ignorate de consumatori, atunci cand cumpara o apa. Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.

Efectele ingerarii unei cantitati prea mari de nitrati sunt: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Nou-nascutii sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste contaminarea cu nitrati, deoarece flora lor microbacteriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu acestia. Astfel, in cazul lor pot sa apara probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii, chiar si methemoglobinemie.

Methemoglobinemia este cea mai periculoasa afectiune pe care contaminarea cu nitrati la sugari o poate genera - afectiune cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-nascutului”).

Citește și
apa
Legea care contrazice tot ce stii despre apa de baut, atacata dur. "Europa arde,UE cu asta se ocupa"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. De aceea este atat de important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu o apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

Din pacate, in Romania legea este extrem de permisiva si nu protejeaza deloc bebelusii. Ea permite un maxim admis de 50mg/l continut de nitrati in apele minerale imbuteliate, in timp ce medicii pediatri din intreaga lume considera valoarea mult prea ridicata, fiind un risc in special pentru sugari si copii mici. Acestia sustin ca o apa care poate fi utilizata pentru prepararea hranei sugarilor trebuie sa aiba maximum 10 mg/l nitrati.

In ceea ce priveste adultii, unii pot fi mai susceptibili la efectele nitratilor decat altii. O secretie gastrica acida insuficienta mareste sensibilitatea la efectele nitratilor. O mare varietate de afectiuni medicale, printre care se numara alergiile alimentare, astmul, hepatita si litiaza coledociana - se poate asocia cu o secretie gastrica acida insuficienta.

Tot nitratii pot fi responsabili si pentru boli cardiovasculare, dificultati de respiratie, afectiuni ale sistemului digestiv, iritatii, intoxicatii grave, chiar cancer.

Sarea, sau clorura de sodiu, este un mineral esential pentru buna functionare a organismului. Insa numai in cantitati limitate, deoarece altfel exista riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Apa minerala, alaturi de celelalte alimente consumate zilnic, reprezinta un aspect pe care nu trebuie sa il neglijam.

Pentru prepararea hranei bebelusilor, este de asemenea indicata folosirea unei ape cu o mineralizare totala relativ mica. Categoria apelor minerale recomandate pentru prepararea hranei bebelusilor este cea a apelor minerale Oligominerale (cu putine saruri).

Conform normativului Uniunii Europene, o apa este oligominerala atunci cand mineralizarea ei totala nu depaseste pragul de 500mg/L.

Persoanele hipertensive sunt primele care trebuie sa fie atente la consumul de sodiu, pentru a evita tensiunea arteriala crescuta. Atunci cand continutul de sodiu este mai mare decat cel indicat, rinichii nu fac fata in procesarea sarii in exces si astfel apare riscul insuficientei renale, precum si afectiunilor inimii.

Recomandarea medicilor atat pentru persoanele hipertensive, cat si pentru cele cu afectiuni cardiovasculare, este sa consume o apa minerala cu un continut de sodiu de sub 20mg/l.

Mai multe informatii despre acest subiect extrem de important veti primi joi, in cadrul videochat-ului www.stirileprotv.ro, unde Oana Cuzino il va avea invitat pe domnul Jean Valvis.

Pentru mai multe detalii despre calitatile apei puteti citi pe www.legea-apei.ro.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Stii de la bunica ce provoaca acest fruct, dar Uniunea Europeana a decis ca am fost mintiti cu totii
Stii de la bunica ce provoaca acest fruct, dar Uniunea Europeana a decis ca am fost mintiti cu totii

Dupa ce a fost criticata indelung pentru regula potrivit careia apa nu hidrateaza, Uniunea Europeana loveste din nou in miturile fundamentale ale alimentatiei. De data aceasta, autoritatile s-au axat pe fructe.

Legea care contrazice tot ce stii despre apa de baut, atacata dur.
Legea care contrazice tot ce stii despre apa de baut, atacata dur. "Europa arde,UE cu asta se ocupa"

Oficialii europeni ironizeaza o decizie recenta a Uniunii Europene. O lege promulgata cu cateva zile in urma interzice companiilor de imbuteliere a apei sa-si mai faca reclama afirmand ca apa combate deshidratarea.

Ce spun medicii romani despre studiul
Ce spun medicii romani despre studiul "prea multa apa strica"

Dupa ce un medic scotian a starnit controverse atat in lumea medicala, cat si printre oamenii obisnuiti, specialistii romani raspund. Vezi in articol de ce e bine sa consumam cat mai multa apa.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.