Momentele care au definit istoria Premiilor Oscar. Cine este actorul celebru care a refuzat sa primeasca trofeul Oscar

momente memorabile Premiile Oscar

Istoria celor 88 de ani de decernare a premiilor Oscar este presarata cu momente absolut geniale, memorabile sau rusinoase. In timp ce actorii se bat sa primeasca Oscarul, in 1973, un mare star a avut curajul sa-l refuze.

Mai jos, va prezentam o istorie a celor mai tari momente din cei 88 de ani de cand Academia Americana de Film premiaza cele mai reusite cinematografice.

Momente memorabile din istoria premiilor Oscar

1934: cand prezentatorul premiului pentru cel Mai bun regizor a citit nominalizatii, a deschis plicul si apoi a strigat: "Hai pe scena, Frank, sa-ti iei premiul!". Frank Capra s-a ridicat si s-a indreptat spre scena doar ca sa-si dea seama ca Frank Lloyd era adevaratul castigator. Capra sustine ca drumul inapoi, pana la scaunul sau a fost "cel mai lung, mai trist si mai zguduitor drum din viata lui". Dupa acel an a castigat insa 3 Oscaruri pentru cel mai bun regizor.

Citește și
actori fara Oscar
25 de actori geniali care nu au primit Oscar pentru interpretare. Starurile nedreptatite de Academia Americana de Film
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 

1939: La cea de a 11-a editie a Premiilor Oscar, Walt Disney a primit un Oscar onorific pentru ca a fost cel care a produs primul film animat din istorie, Snow White and the Seven Dwarfs. Cei de la Academie au realizat inca 7 mici statuete care i-au fost inmanate impreuna cu statueta originala.

1954: Producatorul american Walt Disney cu 4 Oscaruri in brate pentru The Living Desert (1953), The Alaskan Eskimo (1953), Toot Whistle Plunk and Boom (1953), Bear Country (1953). Walt Disney este personalitatea cu cele mai multe premii Oscar castigate, din istorie: 32 de statuete din cele 59 de nominalizari.



1955
: Actrita americana Grace Kelly a luat Oscarul pentru cel mai bun rol feminin cu 'The Country Girl' regizat de George Seaton.

1959: "Ben Hur" a castigat nu mai putin de 11 premii Oscar, performanta neegalata pana in 1997, cand a aparut celebrul "Titanic". Un singur alt film a mai obtinut de atunci numarul maxim de premii - "Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui", in 2003. In imagine: Charlton Heston cu statueta Oscar in mana

1968: Oscarul pentru intreaga cariera oferit de Academia Americana de Film pare mai mult un premiu oferit din vinovatie pentru ca ani de zile au trecut cu vederea o parte dintre cei mai talentati actori si regizori. Alfred Hitchcock a primit si el un Oscar onorific la cea de-a 40-a editie a Premiilor Oscar. Diplomat si subtil, acesta a spus in discursul sau "Multumesc frumos, intr-adevar", o multumire mai mult decat ironica.

1969: Barbra Streisand a luat Oscarul pentru cea mai buna actrita cu rolul din Funny Girl. Atunci pentru prima data in istorie doua femei au impartit premiul la aceeasi categorie. Katharine Hepburn il luase pentru The Lion in Winter, insa nu si-a facut aparitia

1972: Charlie Chaplin a primit trofeul Oscar pentru intreaga activitate. Evenimentul a marcat revenirea sa in SUA, dupa un exil de 20 de ani. Victima a regimului McCarthy in SUA, Chaplin a fost nevoit sa paraseasca tara dupa ce a fost acuzat ca e comunist. Insa, publicul nu l-a uitat niciodata: a fost primit cu 12 minute de ovatii. Sala l-a aplaudat timp de 12 minute, timp in care tipau "Bravo". Recordul n-a fost batut nici pana astazi, iar Chaplin a ramas un personaj unic in istoria filmului.

1973: Marlon Brando a castigat Oscarul pentru "Nasul", insa l-a refuzat. Oricum mai avea o statueta pentru rolul din "On the Waterfront" (1954). Brando a trimis atunci o femeie pe scena, pentru a protesta in acest fel impotriva tratamentului aplicat de Hollywood populatiei de origine amerindiana. Era al doilea actor din istorie care refuza Oscarul dupa George C. Scott pentru "Patton" ( 1970)


1974: Un barbat a reusit sa urce gol pe scena, la editia din acel an a  Premiilor Oscar

 

1986: Cher a reusit sa ofere una dintre cele mai socante aparitii de pe covorul rosu de la Premiile Oscar. A fost votata cea mai socanta tinuta din istoria Premiilor Oscar si nimeni n-a reusit sa o intreaca pana acum

1996: Christopher Reeve a fost aplaudat in picioare la Oscarurile din 1996 atunci cand a aparut in scaun cu rotile pe scena si i-a indemnat pe colegii de la Hollywood sa faca mai multe filme despre cauzele sociale

1998: Momentul in care i s-a inmanat Oscarul lui Roberto Benigni, in 1998, a intrat in istoria Premiilor Academiei Americane de Film ca unul dintre cele mai frumoase episoade. In momentul in care superba Sophia Loren i-a strigat numele de pe scena: "Roberto! Roberto!" Benigni s-a urcat pe fotoliile din impunatoarea sala in drumul sau spre scena unde a topait de bucurie si a sarutat-o pe Sophia. "Am avut acel gest pentru ca efectiv imi venea sa zbor datorita fericirii. Exuberanta inseamna frumusete" a povestit cineastul italian.

1998: In timp ce isi accepta statueta pentru Titanic in 1998, James Cameron s-a proclamat arogant "Sunt regele lumii". Momentul a fost catalogat drept o gafa, insa la peste 10 ani de atunci continua sa fie singurul regizor cu doua filme pe primele doua locuri in topul celor mai mari incasari din istorie: Titanic si Avatar


2001:
Angelina Jolie a scandalizat pe toata lumea atunci cand si-a sărutat fratele pe gura inainte de urca pe scena si a primi Oscarul pentru rolul din „Girl, Interrupted“.

2002: Halle Berry a tinut un discurs de peste doua minute si 30 de secunde, multumind tuturor, inclusiv avocatului personal.Actrita devenea atunci prima femeie de culoare premiata cu Oscar pentru rol principal - pentru interpretarea din Monster's Ball

 

 

2002: La 29 de ani, Brody a fost cel mai tanar artist care a primit premiul la categoria „cel mai bun actor in rol principal”, pentru filmul Pianistul. Actorul a urcat in fuga treptele si, ajuns pe scena, a sarutat-o apasat pe buze, in cel mai clasic stil hollywoodian, pe prezentatoarea Halle Berry, la randul ei buimacita, ca si publicul, de acest gest neasteptat.

 

2002: Woody Allen a reusit "performanta" de a nu fi prezent decat la o singura gala Oscar, desi a strans in total 23 de nominalizari (15 ca scenarist, 7 ca regizor si 1 ca actor) si a castigat 3 premii Oscar. Preferand sa ramana in New York, acesta a refuzat constant sa apare la Galele Oscar, dar in 2002 a oferit o surpriza de proportii dupa ce a aparut pe neasteptate si a urcat pe scena pentru a-i ruga pe realizatorii de filme sa continue sa filmeze in New York, dupa atentatele de la World Trade Center. "Nu sunt aici sa prezint nimic, am venit doar sa vorbesc despre New York." Acesta a fost ovationat minute intregi dupa ce a prezentat un colaj de clipuri cu filme facute in New York.

2004: Toti ochii erau atintiti asupra sa in acel an cand Peter Jackson intra in istorie cu al sau "Lord of the Rings" care lua 11 statuete iar el era recompensat ca cel mai bun scenarist, regizor si producator.

 
2005: Jamie Foxx lua Oscarul pentru rolul din ”Ray” si avea un discurs cu care facea intreaga sala sa planga vorbind despre bunica sa: ”Intotdeauna mi-a spus sa joc ca si cum am fost deja acolo. Ar fi putut castiga un Oscar pentru felul în care m-a motivat. In vise, inca mai vorbeste si acum cu mine. Și de-abia astept sa merg la culcare in seara asta, avem multe de discutat. Te iubesc.”

 

 

2007: Dupa ce a fost trecut cu vederea de 6 ori de Academia Americana de Film, Martin Scorsese a luat statueta pentru cel mai bun regizor cu filmul "The Departed" - "Va rog sa verificati plicul de doua ori" si-a inceput acesta discursul.

2010: Kathryn Bigelow a devenit prima femeie regizor premiata cu Oscar, gala la care l-a invins pe fostul ei sot, regizorul James Cameron.

 

2010: Sandra Bullock a reusit perfomanta de a castiga Premiul Oscar si Zmeura de Aur in acelasi an, e drept, cu 2 filme diferite. Cu o zi inainte de a-si ridica Oscarul pentru rolul din A Blind Side, Bullock primea Zmeura de Aur pentru cea mai slaba actrita cu rolul din All About Steve. Numai la Hollywood se putea intampla asa ceva.

 

2012: Piciorul Angelinei Jolie a ajuns sa aiba mii de fani pe Twitter si sa fie parodiat pe intreg internetul dupa ce a fost mult prea insistent si strategic scos de sub rochia neagra la Gala Oscarurilor.

 


2012: Meryl Streep a devenit cea mai nominalizata persoana din istoria premiilor Oscar: are 17 nominalizari si 3 Oscaruri castigate

2013: Nimeni nu uita cazatura lui Jennfifer Lawrence de la Oscaruri, in 2013. Emotionata, actrita s-a impiedicat in trena rochiei Dior si a cazut pe trepte, chiar inainte de a ajunge la Oscar. Insa, actrita nu si-a pierdut gratia si a trecut cu eleganta si umor peste moment.

2014: Selfie-ul facut de gazda show-ului, Ellen DeGeneres, impreuna cu cele mai mari staruri de film, a stabilit un nou record, fiind cea mai distribuita imagine din istorie pe Twitter, de peste 3 milioane de ori. Plus, Twitter a cazut timp de cateva minute dupa ce poza a fost urcata de Ellen. In imagine apar staruri ca Jennifer Lawrence, Angelina Jolie, Meryl Streep, Brad Pitt etc.

2014:  Matthew McConaughey si Jared Leto au oferit doua dintre cele mai frumoase si puternice discursuri din istoria Premiilor Oscar. Daca primul, recompensat cu Oscar pentru rol principal, a vorbit despre cum "alearga mereu dupa eroul sau", Jared Leto s-a adresat comunitatii LGBT si celor din Venezuela si Ucraina, tari in care se intamplau violente la acel momnet.

 

Jared Leto: "Premiul acesta este pentru cei 36 de milioane de oameni care au pierdut lupta cu virusul HIV si tuturor celor care v-ati simtit judecati pentru cine sunteti sau pentru persoana pe care ati ales sa o iubiti. In seara aceasta, stau in fata lumii cu voi, si pentru voi." a spus Jared. Acesta nu a uitat sa o mentioneze pe mama sa, dar a transmis si un mesaj de sustinere pentru cei din Ucraina si Venezuela, doua tari care se confrunta cu revolte puternice interne. "In 1971, in Louisiana, era o femeie tanara, care era insarcinata cu al doilea copil. Ea si-a ajutat copiii sa faca ceva special. Aceasta femeie este mama mea, te iubesc ca m-ai invatat sa imi urmesc visele. Shannon, fratele meu, iti multumesc ca esti prietenul meu cel mai bun. Pentru toti visatorii, care urmaresc aceasta seara, cei din Ucraina si Venezuala, va spun ca suntem langa voi, in timp ce voi incercati imposibilul".

 


Lupita Nyong'o a plans de fericire cand si-a ridicat trofeul. Actrita, originara din Kenya, a castigat Oscarul pentru rol secundar in 12 Years a Slave chiar la debutul sau pe marile ecrane. Ea a invins 1000 de candidate pentru rolul din filmul care a luat Oscarul pentru cel mai bun film. "Daaaa. Multumesc Academiei. Salut sufletul Lupitey. Steve McQueen, esti un artist. Iti multumesc ca m-ai adus aici, este calatoria vietii mele" a spus plangand actrita premiata cu Oscar. "Chiwetel, iti multumesc pentru profunzimea pe care ai adus-o acestui film, Michael Fassbender, ai fost sprijinul meu. Nu as fi aici fara voi. Multumesc familiei mele si scolii Yale, care m-au invatat ceea ce stiu. Nu conteaza de unde vii si cine esti, visele ti se pot indeplini".
 

 2015: Anul trecut, Patricia Arquette a tinut un discurs impresionant despre lupta femeilor in fata sexismului de la Hollywood. "Multumesc Academiei, frumoaselor mele colege nominalizate. Multumesc echipei si familiei mele din Boyhood, Ethan Hawke, Ellar Coltrane si Richard Linklater. Le multumesc tuturor femeilor care au nascut si celor care isi platesc taxele, ne-am luptat pentru toate aceste drepturi. Noi femeile trebuie sa avem drepturi egale ca toti cetatentii din SUA. Va multumesc" a spus actrita recompensata cu Oscar pentru cei 12 ani petrecuti pentru rolul din Boyhood.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
The Revenant, de la “Iadul pe pamant” la o bijuterie cinematografica de Oscar. “Realizarea acestui film te-ar fi putut ucide”
The Revenant, de la “Iadul pe pamant” la o bijuterie cinematografica de Oscar. “Realizarea acestui film te-ar fi putut ucide”

Din 2009, cand Kathryn Bigelow devenea prima femeie recompensata cu Oscar pentru regie, niciun cineast american nu a mai reusit sa puna mana pe Oscar.

25 de actori geniali care nu au primit Oscar pentru interpretare. Starurile nedreptatite de Academia Americana de Film
25 de actori geniali care nu au primit Oscar pentru interpretare. Starurile nedreptatite de Academia Americana de Film

Inainte de Leonardo DiCaprio, au fost Charlie Chaplin, Cary Grant sau Peter O'Toole, actori care au murit fara sa primeasca niciodata Oscarul pentru interpretare.

De ce merita si de ce NU merita Leonardo DiCaprio sa ia Oscarul duminica noapte
De ce merita si de ce NU merita Leonardo DiCaprio sa ia Oscarul duminica noapte

24 de ani de cariera, 37 de filme, 5 nominalizari la Oscar pentru interpretare, niciun trofeu Oscar. Cam asta ar fi un CV scurt, in cifre, al lui Leonardo DiCaprio, dar, care, incepand de duminica noapte s-ar putea schimba.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.