Legenda lui Hugh Glass: de la pirat la eroul care a invins moartea. Adevar si mit in filmul “The Revenant”

cover The Revenant

Povestea reala care a inspirit filmul “The Revenant’, premiat cu trei trofee Oscar in acest an, este si mai sumbra si violenta decat cea prezentata de regizorul Alejandro G. Inarritu.

"The Revenant" il aduce in rolul principal pe Leonardo DiCaprio, in rolul exploratorului Hugh Glass, din secolul XIX. Filmul, inspirat din fapte reale, prezinta povestea lui Hugh Glass, intruchipat extrem de convingator de Leonardo DiCaprio. Personajul sau face parte dintr-un grup care merge intr-o expeditie in Muntii Stancosi, dar este prins de un urs grizzly si sfartecat.

Ei bine, filmul lui Inarritu aduce cateva modificari povestii reale, care ramane la fel de ciudata si sangeroasa.

Adevar si mit in filmul lui Alejandro G. Inarritu

Adevaratul Hugh Glass nu a avut niciun fiu, nu a fost alergat pe stanci si nici nu a dormit in carcasa unui animal mort. Insa, aventura lui Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio, este la fel de fascinanta ca cea din film.

Inainte sa ajunga sfartecat de un urs grizzly, Hugh Glass era un pirat de varsta media, care si-a abandonat nava, a intalnit doua triburi de canibali si si-a vazut prietenul ars de viu. Iar de aici lucrurile au devenit si mai urate.

Citește și
oscar dicaprio
Seara in care Leonardo DiCaprio a devenit "regele lumii". Sacrificiile facute pentru rolul care i-a adus primul Oscar
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Aceasta este povestea reala, insa in filmul lui Alejandro G. Inarritu aceasta este modificata si transformata intr-o lupta poetica a omului versus natura. Personajul jucat de Leonardo DiCaprio este sfasiat de un urs, alungat de pe o stanca si supus unor chinuri cumplite dupa ce este lasat sa moara de colegii sai de expeditie. De aici, incepe o calatorie a razbunarii, in care acesta vrea sa ii pedepeasca pe cei care l-au lasat sa moara si i-au ucis fiul. In realitate, Glass n-a avut copii, iar singurul motiv pentru care i-a cautat pe cei care l-au abandonat a fost razbunarea.


Conform unui material publicat de revista Hollywood Reporter, calatoria lui Hugh Glass s-a desfasurat mai mult pe timpul verii, in timp ce in film actiunea se petrece iarna, majoritatea din timp.

Legenda lui Hugh Glass: de la pirat la eroul care a invins moartea


In jurul acestui personaj s-a creat o adevarata legenda, desi nu foarte multi cunosc detalii din calatoria sa. Insa, lupta sa cu un urs, si mai ales, faptul ca a supravietuit acestei lupte violente, l-a transformat intr-un erou. Sa nu uitam ca filmul are la baza o opera de fictiune, (cartea scrisa de Michael Punke in 2002) care la randul sau, este inspirata din trei relatari ale aventurii lui Hugh Glass, insa nimeni nu poate confirma daca lucrurile s-au petrecut asa in realitate.

Glass a locuit in Pennsylvania, apoi a plecat pe mare, unde a fost capitan de nava pe cand avea 30 de ani. Conform documentelor, in 1819, corabia lui a fost atacata de pirati, iar acestia i-au oferit o optiune: se alatura lor si devine membru al echipajului si actelor violente pe care le comiteau. Glass a acceptat.

Dupa un an incare a comis acte violente, inclusiv rapiri si posibil crime, Glass , impreuna cu alt pirat, au sarit din corabie, incercand cu disperare sa scape din lumea odioasa in care acceptasera sa traiasca. Asa au ajuns sa cunoasca triburi de canibali, pe coasta vestica. Insa, cei doi au fost prinsi la peste 1000 de kilometri distanta fata de tarm, chiar de triburile Pawnee. In timp ce Glass privea, amerindienii i-au legat amicul de un tapus si i-au dat foc. Ca sa salveze, Glass a ingenuncheat in fata capeteniei tribului si i-a oferit in dar piatra de cinabru, descoperita in Texas, si folosita in intreaga lume pentru olarit si machiaj. Seful tribului a fost impresionat si a acceptat cadoul, iar Glass a devenit si el membru al tribului Pawnee.

Aici, alaturi de amerindieni a invatat trucuri care l-au ajutat mai tarziu sa supravietuiasca: a invatat sa arunce cu lancea, sa manuiasca toporul si cum sa obtina maduva din oasele bizonilor. Tot in aceasta perioada se spune ca si-ar fi procurat celebra arma cu luneta, de care s-a atasat puternic.
 


Dupa doi ani, in 1823, Glass si capetenia tribului s-au intalnit cu Superintendentul armatei SUA. Seful tribului s-a intors, in timp ce Glass a ramas in oras si a gasit un anunt despre o expeditie in Muntii Stancosi, pentru care era nevoie de oameni si era si platit. Astfel, el s-a alaturat expeditiei conduse de Andrew Henry. Expeditia a inceput prost, dupa ce un om a murit in prima zi, inecat, iar alti trei au murit dupa ce au calcat pe o mina explozibila.

Insa, lucrurile au luat cu totul alta intorsatura dupa ce un trib de indieni i-a atacat pe Glass si colegii sai, in urma caruia au murit 15 oameni. Batalia dintre amerindieni si americani l-a adus pe Glass in fata celui mai mare pericol pe care il avea de infruntat: un urs grizzly.

Anatomia unei scene infioratoare

Scena in care Leonardo DiCaprio se lupta cu un urs a fost cea mai discutata din film. Violenta, dura si realista, scena ii transfera durerea personajului spectatorului. Femela grizzly l-a atacat, simtindu-se amenintata, iar ce a urmat este cumplit: Glass a fost tarat, sfartecat si muscat de urs, lasandu-l sa se zbata intre viata si moarte. In mod miraculous, Glass a supravietuit, iar colegii sau au fost nevoiti sa il lege si sa il care dupa ei. Insa, acesta ii incetinea, asa ca seful expeditiei le-a oferit recompensa celor care vor ramane cu Glass pana cand va muri. Unul dintre voluntari era John Fitzgerald, eroul negativ din filmul lui Inarritu, interpretat de Tom Hardy.

Razbunarea lui Hugh Glass: ce a facut Hugh Glass cand i-a gasit pe cei care l-au lasat sa moara

Nimeni nu se astepta ca Hugh Glass sa supravietuiasca atat de mult, asa ca dupa cinci zile in care s-au chinuit, Fitzgerald a ajuns la concluzia ca va muri oricum din cauza ranilor foarte adanci. Desi in film, Fitzgerald incearca sa-l sufoce ca sa moara mai repede, in realitate, cei doi barbati pur si simplu l-au abandonat si i-au furat armele pentru a demonstra ca a murit, urmand sa isi primeasca recompensa.
 


Glass a supravietuit, chiar daca a trecut prin chinuri cumplite. A reusit sa se puna pe picioare, dupa s-a agatat si de ultima speranta de viata, alimentat de dorinta viscerala de razbunare.

Insa, atunci cand i-a gasit pe cei doi barbati care l-au lasat sa moara, Glass a facut un gest care i-a surprins pe multi: in loc sa se razbune si sa ii ucida, asa cum planuise, acesta i-a iertat.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reactia Vaticanului dupa ce
Reactia Vaticanului dupa ce "Spotlight" a castigat Oscarul. Cum a fost realizat filmul despre abuzurile preotilor catolici

“Spotlight”, drama regizata de Tom McCarthy, a castigat, duminica seara, marele trofeu la gala Premiilor Oscar.

Seara in care Leonardo DiCaprio a devenit
Seara in care Leonardo DiCaprio a devenit "regele lumii". Sacrificiile facute pentru rolul care i-a adus primul Oscar

 Milioane de fani au trait, in sfarsit, bucuria unui moment asteptat de 20 de ani: Leonardo Dicaprio a luat, in sfarsit, premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

The Revenant, de la “Iadul pe pamant” la o bijuterie cinematografica de Oscar. “Realizarea acestui film te-ar fi putut ucide”
The Revenant, de la “Iadul pe pamant” la o bijuterie cinematografica de Oscar. “Realizarea acestui film te-ar fi putut ucide”

Din 2009, cand Kathryn Bigelow devenea prima femeie recompensata cu Oscar pentru regie, niciun cineast american nu a mai reusit sa puna mana pe Oscar.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.