16 filme considerate capodopere care nici macar n-au primit nominalizare la Oscar pentru Best Picture

filme fara Oscar

De multi ani, Academia Americana de Film este aspru criticata de catre cinefili pentru modul conservator in care alege nominalizarile la Oscar, dar si cum trece cu vederea filme care apoi ajung cult pentru generatii intregi.

Va amintiti de genialele "Fight Club", "Blade Runner", "Matrix" sau "The Dark Knight"? Ei bine, Academia Americana de Film "a uitat de ele", fara sa fie nominalizate pentru cel mai bun film.

Dupa 2008, cand The Dark Knight nu s-a aflat pe lista filmelor aflate in competitie pentru Oscar, regulile s-au schimbat, categoria fiind extinsa de la cinci tiluri la maximum zece, dar chiar si asa au mai fost comise "gafe".

Multe dintre filmele considerate astazi adevarate valori, clasice, au esuat sa primeasca nominalizare la Oscar de-a lungul timpului la categoria cel mai bun film.
 

Iata doar 16 exemple ale nedreptatilor comise de Academia Americana de Film

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

The Matrix
Regie: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Distributie: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

Matrix a facut pentru filmele science fiction in '90 ce a facut Blade Runner pentru ele in '80. A luat 4 Oscaruri la categorii mai putin importante ca efecte speciale, sunet, montaj, insa merita sa fie recunoscut de Academia Americana si la categoria cel mai bun film. Matrix este filmul de la care se astepta sa fie deschizator de noi frontiere in cinematografie. Filmat cu o tehnologie revolutionara in domeniu, aceasta pelicula a ramas peste ani ca filmul ce creeaza tot ce imaginatia noastra ar putea vreodata sa vrea sa realizeze.

Fight Club (1999)
Regie: David Fincher
Distributie: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter

 

"Daca as avea un cent pentru fiecare persoana pe care am jignit-o cu acest film, as cumpara negativul de la Rupert Murdoch. Am fost nascut sa fac acest film!" a declarat David Fincher despre pelicula care a evoluat de la dezastru, cum a fost numita la lansarea din 1999, la capodopera. Fight Club este un film-cult american, adaptat dupa romanul omonim al scriitorului Chuck Palahniuk. Edward Norton interpreteaza rolul unui tanar insomniac, exponentul cetateanului universal, nemultumit de slujba sa administrativa de birou. Plin de brutalitate, umor negru si interpretari fantastice, filmul ramane intiparit in memorie pentru cum arata agresivitatea masculina primara intr-o forma noua si socanta de terapie.

Interstellar (2014)
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Matt Damon


Nu mai este niciun secret ca membrii Academiei Americane de Film nu sunt fani ai genului science-fiction, judecand de cate ori au omis filme importante din acest gen la Oscar. De cele mai multe ori, aceste filme se regasesc la categoriile tehnice, ceea ce de multe ori este nedrept. La fel s-a intamplat si anul trecut, cand pe lista celor opt filme aflate in cursa pentru marele trofeu nu se afla si “Interstellar”, al lui Christopher Nolan, comparat cu “2001: Odiseea spatiala” a lui Stanley Kubrick (alt film care n-a fost bagat in seama de Academia Americana de Film la categoria “cel mai bun film”.

The Usual Suspects (1995)
Regie: Bryan Singer
Distributie: Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri

Ramane si azi un mister cum nu a primit nominalizare la categoria cel mai bun film, desi Kevin Spacey a luat Oscarul pentru rolul sau. O pelicula plina de suspans si mister, cu elemente de film-noir, care aminteste de stilul din perioada clasica a Hollywood-ului. Bryan Singer reuseste sa creeze un film intunecat, splendid regizat si cu un scenariu inteligent ce te va tine intr-un suspans total de la cap la coada.

The Dark Knight (2008)
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckha
rt

Christopher Nolan a intrecut asteptarile tuturor cu The Dark Knight, a revolutionat genurile si cineamatografia, demonstrand ca se poate face un film popular fara sa isi piarda valoarea artistica. The Dark Knight nu este doar cel mai bun film cu super eroi, ci a reusit sa traseze noi standarde in cinematografie si sa creeze o poveste sumbra, filosofica si plina de insemnatate despre unul dintre cei mai iubiti eroi din lume: Batman. The Dark Knight nu si-a gasit locul pe lista filmelor nominalizate la Oscar, spre rusinea Academiei Americane, care in urmatorul an a extins lista la categoria Best Picture de la 5 la un maximum de 10. Filmul are totusi 2 statuete castigate: pentru interpretarea lui Heath Ledger si pentru sunet.

Seven (1995)
Regie: David Fincher
Distributie: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey

 

Nici capodopera lui Fincher nu a fost nominalizata la Oscar pentru Best Picture desi a fost unul dintre cele mai bune filme din 1995 cand pe lista nominalizatilor la categoria cel mai bun film au ajuns filme ca Bebe si Sense and Sensibility. Povestea a doi detectivi din departamentul criminalistica ce se afla in cautarea unui ucigas ce isi alege victimele in functie cele 7 pacate capitale este un thriller inteligent creat, cu o atmosfera neagra si care te poate tulbura in multe momente.

Mean Streets (1973)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Robert De Niro, Harvey Keitel, David Proval

Mean Streets este considerat primul mare film al lui Martin Scorsese, genial din punct de vedere stilistic. Filmul anunta nasterea unuia dintre cei mai mari cineasti ai lumii, Martin Scorsese, dar si una dintre cele mai frumoase si longevive colaborari de la Hollywood: Martin Scorsese - Robert De Niro. Mean Streets n-a intrat in cursa pentru Oscar, iar Scorsese a fost timp de 3 decenii cel mai nedreptatit regizor de la Hollywood. Abia in 2007, Academia Americana de Film l-a recompensat pe Scorsese cu Oscarul pentru regie pentru drama The Departed.

Aguirre: The Wrath of God (1972)
Regie: Werner Herzog
Distributie: Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo

Unii dintre cei mai mari si cunoscuti critici din lume considera Aguirre: The Wrath of God, al lui Werner Herzog drept cel mai bun film al tuturor timpurilor. Filmul lui Herzog, despre expeditia spaniola din secolul XVI in cautarea lui El Dorado, a ajuns azi sa fie considerat o capodopera, insa n-a reusit sa intre pe lista nominalizatilor la Oscar in 1973. Roger Ebert ramane impresionat de film si regizor: "In timpurile noastre, Herzog este cel mai vizionar regizor si cel mai obsedat de temele marete."

2001: A Space Odyssey (1968)
Regie: Stanley Kubrick
Distributie: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Capodopera lui Stanley Kubrick, considerata de multi critici drept cel mai bun film science-fiction facut vreodata, a fost trecuta cu vederea de Academia Americana de Film, care nu i-au oferit o nominalizare la categoria Best Picture, desi 2001: A Space Odyssey a primit alte nominalizari, inclusiv pentru regie. In final, a luat Oscar pentru cele mai bune efecte speciale. Dupa 45 de ani, filmul lui Kubrick isi pastreaza splendoarea si maretia care l-au transformat intr-o bijuterie si o creatie unica in istoria cinematografiei.

Psycho (1960)
Regie:Alfred Hitchcock
Distributie: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles

Psycho, marea creatie a lui Hitchcock a fost multi ani considerat drept cel mai bun film din istorie. Maestrul suspansului a creat o capodopera care si dupa jumatate de secol le da fiori cinefililor. Scena dusului a devenit poate cea mai iconica din cinematografie, insa Psycho n-a reusit la vremea sa sa se impuna ca cel mai bun film la Oscaruri unde nici macar n-a fost nominalizat la categoria cel mai bun film. Psycho a avut 4 nominalizari la alte categorii, cea mai importanta fiind pentru regie, insa n-a castigat niciuna.

North by Northwest (1959)
Regie: Alfred Hitchcock
Distributie: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason

Toate filmele lui Alfred Hitchock sunt geniale, insa este o mare nedreptate ca North by Northwest, considerat de multi critici ca cel mai complex film al genului thriller realizat vreodata, sa nu fi primit nominalizare la Oscar pentru Best Picture. Totusi, North by Northwest (1959) a primit 3 nominalizari la categorii mai putin importante. Filmul cu Cary Grant in rol principal continua sa tina generatii intregi de cinefili in suspans.

The Big Lebowski
Regie: Joel si Ethan Coen
Distributie: Jeff Bridges, John Turturro, John Goodman

Un film cult pentru multe generatii, un film dupa care un grup excentric si-a creat propria religie, "The Big Lebowski" este un film absolut genial, marca fratii Coen.


Groundhog Day
Regie: Harold Ramis
Distributie: Bill Murray

Cine nu iubeste filmele cu Bill Murray, “cel mai cool om de pe planeta”? Academia Americana de Film, se pare. “Groundhog Day” inca reuseste sa cucereasca chiar si generatiile noi de cinefili, prin umor si inteligenta scenariului. Insa, pelicula nu a primit nicio nominalizare la Oscar.

Blade Runner (1982)
Regie: Ridley Scott
Distributie: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Roboti, androizi, masini care zboara, ploaie acida. La lansare, Blade Runner era considerat filmul care arata viitorul peliculelor science fiction si a schimbat cu totul fata cinematografiei. Imaginea Los Angeles-ul din 2019 cu care deschide pelicula este una iconica pentru lumea filmului. In 1982, favoritele SF ale publicului erau E.T., unul dintre cele mai populare filme ale lui Steven Spielberg, The Thing al lui John Carpeter si Star Trek: The Wrath of Khan. Blade Runner era considerat o ciudatenie, tocmai pentru ca iesea din tipare si aducea o noua perspectiva asupra modului in care trebuie sa arate un film de acest gen. Fara sa aiba mare succes in box-office, Blade Runner n-a fost un film cu mare priza la public. Dar, in timp, a reusit sa fie considerat o capodopera si printre filmele care a influentat cel mai mult cinematografia moderna. Filmul a primit nominalizari doar pentru efecte speciale si decoruri.

Empire of The Sun (1987)
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Christian Bale, John Malkovich

Cu mult timp inainte sa imbrace costumul lui Batman in seria The Dark Knight, Christian Bale facea un rol absolut remarcabil, la doar 14 ani, in “Empire of The Sun”, o drama despre Al Doilea Razboi Mondial. Desi a primit cateva nominalizari la categorii tehnice, filmul a fost omis complet de la categorii importante, inclusiv la cel mai bun film. Totusi, ca o consolare, a fost recompensat pentru regie de Sindicatul Regizorilor Americani si Nationala Board of Review.

Metropolis (1927)
Regie: Fritz Lang
Distributie: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Capodopera regizorului Fritz Lang nu a reusit sa prinda o nominalizare la Oscar, insa a ramas in istorie ca una dintre cele mai mari realizari cinematografice. Considerat primul mare film science-fiction din istorie, Metropolis "este o experienta vizuala rara, care a fixat pentru tot restul secolului imaginea orasului futuristic ca un iad intre progresul stiintific si disperarea individului" a spus Roger Ebert in recenzia sa, incluzand Metropolist in topul celor mai bune filme din toate timpurile.


 
Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Cum au sarbatorit fanii victoria lui Leonardo DiCaprio la Oscaruri. Ce a aparut la cateva zile dupa pe strazile din L.A.
Cum au sarbatorit fanii victoria lui Leonardo DiCaprio la Oscaruri. Ce a aparut la cateva zile dupa pe strazile din L.A.

Dupa multi ani de asteptare, fanii lui Leonardo DiCapio au trait la fel de intens ca actorul momentul in care a fost recompensat cu primul sau trofeu Oscar din cariera.

"Necunoscutul" care i-a invins pe Stallone si Tom Hardy. Cum i-a oferit Steven Spielberg un rol de Oscar lui Mark Rylance

Una dintre cele mai disputate lupte la Oscar in acest an s-a dat la categoria "cel mai bun actor in rol secundar", unde erau favoriti trei actori: Sylvester Stallone ("Creed), Tom Hardy ("The Revenant") si Mark Rylance ("The Bridge of Spies").

Legenda lui Hugh Glass: de la pirat la eroul care a invins moartea. Adevar si mit in filmul “The Revenant”
Legenda lui Hugh Glass: de la pirat la eroul care a invins moartea. Adevar si mit in filmul “The Revenant”

Povestea reala care a inspirit filmul “The Revenant’, premiat cu trei trofee Oscar in acest an, este si mai sumbra si violenta decat cea prezentata de regizorul Alejandro G. Inarritu.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.