Omul care aduce aerul conditionat. Pentru el, canicula inseamna bani iar satisfactia vine din "bucuria clientului multumit"

×
Codul embed a fost copiat

Visele in masini de lux, cu fotomodele alaturi si muzica de club care tremura in sange nu sunt pentru oameni ca el. N-a vrut niciodata asta. Nu si-a chinuit niciodata somnul cu ganduri pentru care sa nu poata vreodata sa fie 'azi'.

De complicatii ai timp doar daca te plictisesti rau, iar la el nu s-a intamplat prea des. Concluzia pentru o zi buna a fost mereu un zambet. Al omului care poate sa le rezolve celorlalti problemele.

Vara e inca un motiv pentru ca Romania sa se planga. Se transpira si nimeni n-are nevoie de termometru ca sa-si verifice chinul. Cand umbra nu mai poate rezolva nimic, solutia vine de la omul cu zambetul. Omul cu aerul conditionat.

Costel Barbulescu n-are cea mai comuna pasiune din lume. E frigotehnist. Stim, e o meserie. Dar cand o spune el, n-o face sa para deloc un loc de munca: "Imi place! Imi place ce fac, imi place bucuria oamenilor multumiti si felul in care reactioneaza. Asta e cea mai mare satisfactie pe care poti s-o ai, sa vezi ca cel pentru care muncesti e multumit de tine. Cand ai o astfel de meserie, totul se face asa, pe reactie, pe relatia dintre oameni. E foarte, foarte important".

Cum te apuci sa repari aparate de aer conditionat? E asta un vis de copil sau doar o intamplare? Cum si cand incepi sa faci asta?

Citește și
bani, meserii, it, calculator
"Cartea si partea" in confictul dintre generatii. De ce parintii si copiii lor vad viitorul diferit
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pentru Costel, 33 de ani, scenariul a fost simplu. Planul n-a existat. S-a bucurat doar sa lase viata sa-l ia prin surprindere.

"Eram cu un prieten, el isi cauta de munca si am cumparat un ziar. Dupa ce si-a luat niste numere de telefon, i-am spus sa-mi dea si mie sa ma uit peste anunturi. Am gasit un post de frigotehnist la un patron. Am sunat, am mers la interviu si m-am angajat. Singura conditie pe care mi-au pus-o a fost sa am carnet de sofer. Oamenii au fost intelegatori si m-au incurajat cand le-am spus ca vreau sa invat, sa fiu cel mai bun in meseria asta. Si asta vreau chiar si acum, la atatia ani dupa ce am terminat scoala. Vreau sa fiu cel mai bun. M-a ajutat si calificarea pe care am facut-o, am inteles imediat totul, desi nu aveam niciun fel de experienta", isi aminteste Barbulescu.

Lucrurile au evoluat rapid. In doua saptamani, a primit o veste la care nu s-ar fi asteptat: "Am ajuns sef de echipa. Intr-o 'echipa' din care mai facea parte un singur om, dar tot sef de echipa se numea. Am invatat destul de repede, intelesesem de la orele de practica din scoala cam ce ar trebui sa fac. Totul s-a intamplat in cateva zile, oamenii au fost multumiti, au aparut comenzi din ce in ce mai multe. Cazurile pe care le aveam imi luau din ce in ce mai putin timp. Fiecare interventie ma ajuta sa inteleg in ce fel functioneaza totul si cum pot sa fac aerul respirabil pentru oameni. Tot eu faceam si intretinerea aparatelor pe care le montam, asa ca le cunosteam foarte bine. Cel alaturi de care am fost in primele doua saptamani m-a sustinut si el. Ii sunt recunoscator, inceputul a avut o importanta enorma".



Ce inseamna lux in lumea aerului conditionat?

"Aparatele japoneze sunt foarte bune, sunt si unele mai greu de reparat, dar fac tot posibilul sa le rezolv, nu am liniste altfel. Exista si cazuri in care stai ore in sir in casa cuiva si te chinui, sunt si lucruri pe care poti sa le termini in 10 minute. Daca nu merge cu insistenta, te uiti o data, de 5, de 10 ori, pana vezi cum ai putea sa faci. La unele aparate nu merita sa investesti in reparatie, se poate ca piesele sa coste mai mult decat un sistem nou. Atunci, le zici oamenilor si renunti", explica Barbulescu.

O reparatie poate costa de la 50 de lei pana la cateva sute. In lumea aerului conditionat, criza vine atunci cand dispare codul de canicula. O vara fara temperaturi ridicate inseamna si o lista de apeluri redusa drastic. Chiar daca frigotehnistul Barbulescu are site si pagina de Facebook dedicate, cele mai multe comenzi vin tot pe baza recomandarilor pe care le primeste de la fosti clienti. Si ele, mai putine decat in anii trecuti.

"Lumea suna si crede cateodata ca aparatul e distrus, dar nu e vorba decat despre acoperirea filtrelor de praf. Asta duce la o racire proasta sau la mirosuri urate in camera. Un mic truc: oamenii pot sa faca reparatia asta de unii singuri, sa curete filtrul si sa cheme frigotehnistul doar daca problema persista. Filtrele se scot foarte usor, se spala si se pun inapoi. E o intretinere minima, pe care poate sa o faca oricine. Inseamna o economie de 50 de lei, aproximativ. Clientii sunt panicati, cred ca e ceva mai grav. Se intampla des sa nu fie decat filtrul de praf", spune Costel.

Afara e din ce in ce mai cald, asa ca pentru un frigotehnist e tot mai greu sa-si gaseasca locul la umbra. In jumatatea de ora in care si-a spus povestea pentru www.stirileprotv.ro, Costel a respins cel putin 5 apeluri: "Asa e in munca asta, n-ai stare deloc pe caldura. Umbli permanent. E bine, nu ma plang, inseamna ca sunt meserias!"

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
De ce scoala face ca meseria sa fie cu adevarat o bratara de aur. Solutia pentru problema
De ce scoala face ca meseria sa fie cu adevarat o bratara de aur. Solutia pentru problema "muncitorilor necalificati"

In 2014, nu mai traim intr-o lume in care meseriile se pot practica "dupa ureche". 2 din 3 romani inteleg asta si cred ca o meserie se invata "la scoala", se arata in studiul "Meserii pentru Romania", realizat de D&D Research impreuna cu berea Bucegi.

"Cartea si partea" in confictul dintre generatii. De ce parintii si copiii lor vad viitorul diferit

Cata parte iti mai aduce cartea in zilele noastre? Aceasta este intrebarea care ii imparte pe romani in doua, potrivit unui studiu realizat de D&D Research impreuna cu berea Bucegi.

Mirajul diplomei de la facultate pe care trebuie sa o
Mirajul diplomei de la facultate pe care trebuie sa o "bifezi" in viata. Cum te poti descurca insa si fara ea

“Fara diploma, nu esti bagat in seama”. Cel putin pentru 37,7% dintre romani, acesta pare sa fie motto-ul dupa care isi ghideaza viata, potrivit studiului “Meserii pentru Romania”, realizat de D&D Research impreuna cu berea Bucegi.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.