Legile Justiției: Comisia Iordache va discuta joi, în zi de doliu național, despre Codurile Penale

×
Codul embed a fost copiat

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei se va reuni joi în şedinţă, deşi săptămâna trecută membrii acesteia au votat ca în perioada doliului naţional să se suspende lucrările.

Parlamentarii din comisie se reunesc începând cu ora 11,00, iar pe ordinea de zi a şedinţei, potrivit site-ului Camerei, se află "dezbateri privind propunerile de modificare şi completare a dispoziţiilor Codului de procedură penală şi Codului penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie".

Săptămâna trecută, membrii comisiei au decis prin vot că nu vor lucra pe perioada doliului naţional instituit în memoria Regelui Mihai.

Propunerea a fost făcută atunci de senatorul PSD Nicolae Moga şi adoptată cu majoritate de voturi. Astfel, Comisia urma să îşi sisteze lucrările în perioada 14 - 16 decembrie.

Deputaţii PMP s-au retras de la votul final pe legile Justiţiei

Citește și
serban nicolae
Şerban Nicolae, schimb de replici cu procurorul general: ”Este o insultă ceea ce v-aţi permis să declaraţi”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Decizia lor a fost anunţată de reprezentanţii grupului parlamentar PMP din Camera Deputaţilor - Petru Movilă şi Robert Turcescu.

"Ne vom retrage de la votul final pe cele două legi ale Justiţiei de astăzi cu argumentele pe care le-am avut şi când colegul nostru s-a retras din Comisia specială pentru elaborarea legilor Justiţiei. Considerăm acest lucru ca fiind absolut normal în condiţiile în care tăvălugul majorităţii PSD - ALDE nu are decât un singur scop - acela de a elabora legi care să îşi salveze conducerea partidului implicată în condamnări şi procese pe rol în instanţele de judecată din România", a precizat Petru Movilă, într-o declaraţie de presă.

Robert Turcescu a adăugat că există şi multe altele considerente care au dus la acest demers parlamentar şi a criticat prezenţa la comisia pentru legile justiţiei a reprezentanţilor USR şi PNL.

"Nu putem crede că oameni precum Florin Iordache şi alţii, care dădeau foc la ţară, practic, în ianuarie anul acesta, cu celebra Ordonanţă 13, astăzi s-au dat de trei ori peste cap şi au devenit nişte apărători ai justiţiei din România. Ne retragem şi pentru că raportul final pe cele două legi care vor primi astăzi vot final în Camera Deputaţilor conţin sute de pagini care ne-au parvenit cu doar o oră în urmă - chestiune care ridică nu doar semne de întrebare, ci ridică o mare problemă la ora actuală Parlamentului României. Cum putem gira prin votul nostru final o astfel de mascaradă? (...) Din păcate, nu ne-au urmat exemplul de a se retrage de la comisia specială la momentul respectiv şi colegii din opoziţia anti-PSD şi anume colegii de la USR şi de la PNL. Din păcate, faptul că ei au rămas în acea comisie specială crezând că vor putea lupta cu armele retoricii parlamentare şi cu instrumente parlamentare împotriva tăvălugului pesedisto-aldisto-udemerist, au rămas acolo şi au depus amendamente, unele dintre ele chiar susţinute şi de PSD, iar PSD va folosi acest prilej pentru a spune "iată am fost într-un for democratic în care toate partidele prezente au putut să îşi depună amendamente, şi culmea unele dintre ele chiar au trecut'", a afirmat Turcescu.

Potrivit acestuia, totul este o mascaradă şi este "trist" ca Florin Iordache să vorbească de la tribuna Parlamentului despre cât de bune sunt aceste legi şi cum vor îmbunătăţi ele sistemul juridic din România, "acelaşi Iordache care aparţine partidului de guvernământ ce a făcut miercuri praf legea de funcţionare internă a Camerei Deputaţilor în comisia de regulament".

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor - publicată în Monitorul Oficial

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, după o oră de la adoptarea proiectului în plenul Camerei.

"Monitorul Oficial a executat. Nu vom mai avea dezbateri pe amendamentele respinse şi legile Justiţiei vor fi puse pe masa domnului Dragnea aşa cum şi-a dorit", a declarat, în plenul Camerei, liderul deputaţilor liberali Raluca Turcan.

În replică, preşedintele de şedinţă, social-democratul Florin Iordache, a precizat că "Monitorul Oficial era obligat să publice ce s-a votat Parlament".

Plenul Camerei Deputaţilor a dat miercuri vot favorabil propunerii de modificare a Regulamentului forului legislativ în ceea ce priveşte supunerea la vot a amendamentelor, adoptată în aceeaşi zi de Comisia de regulament.

Conform amendamentelor adoptate, după ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, discuţiile se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre aceste amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială".

Conform unei alte prevederi adoptate de deputaţi, membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută de prevederile din regulament (alin 4).

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ambasadorul Canadei, despre modificarea Legilor Justiției: „Înțelegem pe deplin nemulțumirile protestatarilor”
Ambasadorul Canadei, despre modificarea Legilor Justiției: „Înțelegem pe deplin nemulțumirile protestatarilor”

Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, a criticat reforma în Justiție și pachetul de legi care se dezbate în Parlament, precizând că „par a inversa” progresele făcute de România împotriva corupției.

Şerban Nicolae, schimb de replici cu procurorul general: ”Este o insultă ceea ce v-aţi permis să declaraţi”
Şerban Nicolae, schimb de replici cu procurorul general: ”Este o insultă ceea ce v-aţi permis să declaraţi”

Senatorul PSD Şerban Nicolae a avut marţi, în timpul dezbaterilor pe buget din comisiile juridice reunite din Parlament, un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazăr şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.