Procurorii au realizat o broşură online privind efectele modificărilor Codurilor Penale

Ultimul update: Luni 18 Decembrie 2017 09:20
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 08:59
Categorie: Justitie
Un grup organizat care se ocupa cu trafic de droguri a fost destructurat in urma a sase perchezitii domiciliare

Asociaţia Procurorilor din România a realizat o broşură cu exemple practice privind efectele pe care le vor afea modificările Codurilor Penale propuse de PSD şi ALDE:.

Procurorii au prezentat în broşură atât modificările, cât şi modul în care acestea se vor reflecta asupra unor cazuri extrem de banale. De pildă: "Vlăduț se joacă în parc. Aleargă și e fericit. Tatăl lui, încântat de exuberanța copilului, scoate telefonul mobil din buzunar și începe să filmeze. În același timp, într-un colț al parcului, mai întunecat (tatăl lui Vlăduț muncește până seara târziu și are puțin timp la dispoziție pe care să îl petreacă cu copilul său) un bărbat lovește o fată și o trage după el. Tatăl îndreaptă telefonul spre cei doi. Nu poate să intervină pentru că Vlăduț se îndepărtează, astfel că își strigă copilul în timp ce continuă să filmeze. Fata este agresată și urcată cu forța într-o mașină.

Tatăl merge la poliție și le oferă înregistrarea. Păcat că aceasta nu poate fi folosită conform „micilor” modificări ale codului de procedură penală."

Un alt exemplu:

Gianni s-a ocupat întotdeauna cu traficul de droguri. A strâns o avere frumușică din viciul altor oameni. Acum vrea să treacă la nivelul următor, să își extindă teritoriul și să mai coopteze colaboratori. Procurorii au desfășurat o anchetă minuțioasă, încercând să îl stopeze și să prevină distrugerea altor vieți.
Gianni face o greșeală și este surprins având asupra sa un mic pliculeț conținând o substanță necunoscută.

Kovesi, despre modificarea Codurilor penale: ”Lupta anticorupție va fi terminată”

Printr-o constatare tehnico-științifică, s-ar putea stabili rapid dacă este vorba de droguri interzise prin lege sau o altă substanță. În momentul în care este clar că Gianni avea droguri asupra sa, el poate fi arestat, scos din societate și rețeaua sa destructurată.

Acum însă, noile modificări ale codului de procedură penală, nu mai permit realizarea constatărilor tehnico-științifice ci doar o expertiză. Aceasta durează mult, necesită mai multe resurse financiare și întârzie nepermis cursul anchetei.

Gianni se poate întoarce acasă pana pot stabili procurorii ce transporta sau poate pleca intr-o excursie prelungită într-o țară caldă și prietenoasă cu cei ce au aceleași ocupații ca Gianni.

Joi, în prima zi de doliu naţional, Florin Iordache şi-a chemat colegii la comisia specială pentru că vrea să modifice, repede şi fără să ţină cont de critici, Codul Penal şi Codul de procedura penală. Pretextul invocat: o directivă europeană care vorbeşte despre prezumpţia de nevinovăţie. 

O primă propunere controversată a celor de la PSD şi ALDE vizează... “ancheta cu zurgalăi”, după cum au numit-o cei din opoziţie. Aceasta îi obliga pe procurori să avertizeze suspectul că este cercetat şi el are astfel dreptul să afle cum este investigat şi ce probe se adună împotriva lui. Orice probă strânsă fără respectarea acestor obligaţii va fi anulată de instanţă.

De asemenea, politicienii nu vor să îşi mai vadă colegii suspectaţi de fapte de corupţie arestaţi preventiv, aşa că modifica legea. Doar cei bănuiţi că au comis infracţiuni cu violenţă mai pot fi trimişi după gratii preventiv câte 30 de zile. Pe de altă parte, aleşii puterii doresc să cenzureze cât mai mult informaţiile publice din dosare, precum şi prezentarea persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe. La acest capitol este vizata şi presa.

Un alt amendament propus şi criticat deja pentru că ar putea duce la intimidarea martorilor prevede ca audierea acestora se va face în prezenţa inculpatului. Asta înseamnă că dacă, spre exemplu, vorbim despre un dosar de trafic de persoane, inclupatul - care se presupune că este şi şeful grupului de crimă organizată - va putea participa la audierea victimelor sale. Iar mărturia mincinoasă, pentru care şeful Senatului Calin Popescu Tariceanu este judecat de instanţă supremă nu va mai fi infracţiune.
 

Un grup organizat care se ocupa cu trafic de droguri a fost destructurat in urma a sase perchezitii domiciliare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Marian Godină, postare virală despre efectul schimbării Codurilor Penale

Marian Godină, postare virală despre efectul schimbării Codurilor Penale

Kovesi, despre modificarea Codurilor penale: ”Lupta anticorupție va fi terminată”

Kovesi, despre modificarea Codurilor penale: ”Lupta anticorupție va fi terminată”

Procuror, despre modificarea Codurilor Penale: Daca cineva îţi abuzează copilul, nu va mai putea fi arestat

Procuror, despre modificarea Codurilor Penale: Daca cineva îţi abuzează copilul, nu va mai putea fi arestat

Comisia condusă de Florin Iordache a amânat discutarea amendamentelor la Codurile penale

Comisia condusă de Florin Iordache a amânat discutarea amendamentelor la Codurile penale

romania, cedo, embrioni

România, condamnată din nou la CEDO. Trebuie să plătească 12.000 de euro unei familii

Alina Bica a plecat în Costa Rica și s-ar fi înscris în Barou. Avocatul spune că va veni în țară, la procese

Nou termen în dosarul „Bombonica”, în care Dragnea e judecat pentru fapte de corupție

Orban, din nou în instanță, în scandalul Urdăreanu. Probele acuzării, audiate public

Dosarul Colectiv. Piedone şi patronii clubului au scăpat până acum din cauza citaţiilor greşite

Cuplul gay Coman-Hamilton cere dreptul la reședință în România

sigla DNA - FOTO AGERPRES

Procuror DNA, revocat după ce a făcut un accident rutier. Ce au aflat poliţiştii

Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre. Extrădat, chiar dacă Madagascar nu are acord cu România

România, condamnată la CEDO în cazul unui bărbat agresat de poliţişti

Fost rector al unei universități din Iași, condamnat la un an și șase luni de închisoare

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, a plecat și el în Madagascar

Proces inedit. Fugarul Radu Mazăre își pune în încurcătură avocații