Procurorii analizează imaginile video din 10 august pentru a-i identifica pe cei care au agresat jandarmi

Proteste Piata Victoriei 10 august
Inquam Photos/ Octav Ganea

Procurorii analizează imaginile video de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, când au avut loc violenţe între forţele de ordine şi protestatari, pentru identificarea persoanelor care au agresat jandarmi.

"În prezent sunt în continuă desfăşurare activităţi specifice de vizionare şi analizare a imaginilor ce surprind desfăşurarea evenimentelor ce au avut loc în Piaţa Victoriei şi în zona din apropierea Pieţei Victoria, în vederea identificării persoanelor implicate în comiterea infracţiunilor de ultraj şi tragerii la răspunderii a acestora”, a transmis vineri Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii spun că până în prezent în dosarul deschis pentru ultraj împotriva jandarmilor au fost audiaţi cei vătămaţi, au fost identificaţi şi audiaţi martori, au fost ridicate imaginile video care au surprins sau ar fi putut surprinde momentele în care au fost agresaţi jandarmi, au fost întocmite procese-verbale, au fost analizate şi comparate imaginile ridicate pentru identificarea persoanelor care au comis aceste infracţiuni şi au fost obţinute certificatele medico-legale care atestă vătămările jandarmilor.

De asemenea, procurorii au solicitat date de la spitalele din Bucureşti, de la unităţile de jandarmi din care fac parte jandarmii vătămaţi, precum şi de la mai multe persoane care aveau imagini în care au surprins momentele de agresiune.

"Având în vedere complexitatea cauzei şi volumul mare de date de analizat, precum şi necesitatea aflării adevărului într-un interval scurt de timp, în activitatea de urmărire penală, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti beneficiază de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul DGPMB, Serviciul de Investigaţii Criminale, respectiv Serviciul Grupuri Infracţionale Violente”, mai arată procurorii.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat miercuri seară la Antena 3 că Parchetul nu îi cheamă la audieri pe cei care au comis violenţe în Piaţa Victoriei, deşi au fost identificaţi de Poliţie 69 de agresori, iar probatoriile au fost depuse de MAI la Parchet, ea susţinând că, de fapt, "lovitura şi interesul este pentru conducerea Jandarmeriei şi a Ministerului de Interne". Ea a mai spus că sunt sute de persoane care au provocat violenţe şi despre care nu se vorbeşte.

"Asta nu înţeleg, de ce nu există interes şi în cealaltă zonă. (...) Noi am făcut tot ce a stat în puterea noastră. Au fost minute înregistrate 414. 217. Am vizualizat până acum 60.000 de minute. Asta facem noi de pe 10 august încoace. Avem dosare penale 11, inculpaţi 6, suspecţi 18. Persoane identificate de poliţie şi duse la Parchet cu probatoriu, 69. Mai sunt încă persoane în atenţie pentru a fi identificate în acest moment, peste 157. Luăm în calcul sute de persoane care au provocat violenţe şi despre care nu se vorbeşte", a declarat Carmen Dan.

Ea a susţinut că Parchetul nu îi cheamă la audieri pe cei care au comis violenţe în Piaţa Victoriei, deşi au fost identificaţi de Poliţie 69 de agresori, interesul fiind pentru conducerea Jandarmeriei şi a Ministerului de Interne.

"Ştiţi ce e interesant? Eu aş fi vrut să văd unul dintre jandarmii care au lovit persoane cu mâna sus cărora li s-a stabilit vinovăţia. Mi-aş fi dorit să se întămple lucrul acesta. Noi vedem că de fapt lovitura şi interesul este pentru conducerea Jandarmeriei şi pentru cei din conducerea ministerului. Pentru cei care au provocat violenţe în piaţă din rândul civililor de ce nu există acelaşi interes? Aceasta este nedumerirea mea. Sunt 69 (de persoane violente identificate - n.r.) şi încă sunt în proces de identificare. Pentru 69 de persoane noi ne-am dus şi am depus probatoriu la Parchetul civil de această dată, parchet care ar trebui să cheme măcar la audieri şi pe jandarmii care au fost agresaţi şi au depus plângere. Ei nu sunt tot oameni?", a afirmat Carmen Dan.

De asemenea, vineri, întrebată ce le transmite oamenilor care au depus plângere împotriva Jandarmeriei Române şi care au avut de suferit în urma violenţelor din 10 august, Carmen Dan a întrebat retoric jurnalişti ce le-ar transmite ei celor 69 de persoane care au agresat jandarmii.

"Dumneavoastră ce le-aţi transmite celor 69 de persoane identificate care sunt foarte liniştite în momentul acesta pentru că nimeni nu-i întreabă nimic? Aveţi informaţii că au fost chemate la audieri? Am spus şi eu că avem 11 dosare penale, cu şase inculpaţi, 18 suspecţi şi cu 69 de persoane identificate, cu probatoriu aferent depus la Parchetul competent. Aveţi informaţii că au fost chemaţi la audieri? Că eu nu am", a răpuns ministrul de Interne.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Ministrul Carmen Dan, noi precizări despre modificarea legii privind adunările publice
Ministrul Carmen Dan, noi precizări despre modificarea legii privind adunările publice

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că nu a sugerat ca prevederile Legii 60/1991 privind adunările publice să fie modificate în aşa fel încât să fie îngrădite drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.